U17 leirin ryhmäkuva

Vai pitäisikö ennemminkin kysyä mihin olemme sitä viemässä. Sisäkauden 2022-2023 juniorisarjaan osallistui pitkästä aikaa viisi joukkuetta. Tätä voi jo kutsua erävoitoksi, mutta tilanne ei siitä huolimatta ole kukoistava. Mikä neuvoksi?

Harrastajan polun luominen junioreista asti on tärkeää sen itsensä vuoksi, mutta myös aikuistoiminnan kannalta. Sen lisäksi että junioritoiminta tuo lajille lisää näkyvyyttä, se on tärkeä tapa kasvattaa harrastajamäärää aikuisissa. Vaikka tämän hetken tilanne on pariin edelliseen vuoteen verrattuna parempi, se vaatii aktiivista ylläpitoa ja uusia toimenpiteitä. 

Juniori-ikäiseksi määritellään U20-ikäinen eli 19- vuotta täyttävä tai nuorempi pelaaja. Viime vuonna SLKL:n juniorijäseniä oli noin 75 ja junioreiden kilpailulisenssin omaavia pelaajia hieman alle 70. On hyvä huomioida että junioreiden jäsenyys ja kilpailulisenssi ovat sidottuja ikään eivätkä pelattavaan sarjaan. Näihin lukuihin sisältyvät siis kaikki U20-ikäiset pelaajat, joista osa pelaa vain aikuisten sarjoissa. Eroa junioreiden jäsenyyden ja kilpailulisenssin omaavien pelaajien välillä selittää esimerkiksi HBU, johon vaaditaan vain liiton jäsenyys. 

Mitä liiton alaiseen junioritoimintaan osallistuvien määrään tulee, on luku joukkueellisen verran jäsenyyksiä pienempi. Kahtena edellisenä kautena U17 SM- sarjassa pelasi kaikkinensa noin 60 junioria. Ulkokaudella 2022 vähän alle 40 ja sisäkaudella 2022-2023 vähän yli 50. Edellä mainittujen lisäksi on vielä jonkin verran enemmän tai vähemmän aktiivisesti lajia harrastavia juniori-ikäisiä. 

Liiton junioritoiminta

Tällä hetkellä SLKL:n järjestämä virallinen sarja on U17 SM-sarja, jota pelataan mixedinä. Kumpaakin kiintiötä (avoin ja naiset) tulee olla 1-2 pelaajaa kentällä päättävän päädyn eli B-rule mukaan. Junioreiden SM-sarjassa on käytössä on y-pelaaja sääntö, joka mahdollistaa vuotta vanhemman pelaajan osallistumisen sarjaan (max. yksi kentällä/ kaksi rosterissa). Tällä pyritään mahdollistamaan joukkueiden kokoaminen mikäli tiettyä kiintiötä tai pelaajia yleisesti on liian vähän. 

U17 SM- sarjaa on pelattu nyt kahden kauden verran. Sitä ennen pelattiin U20 sarjaa, jonka rinnalla nuorempien sarja järjestettiin kaudesta riippuen. Liiton virallisen sarjan vaihtamiseen päädyttiin nuorten harrastajien osallistumisen mahdollistamiseksi. Tavoitteessa on onnistuttu ja aiempiin vuosiin verrattuna entistä enemmän nuoria harrastajia on saatu mukaan liiton toimintaan. Tulevaisuudessa voitaisiin miettiä esimerkiksi U15-ikäisten toimintaa nykyisen sarjan lisäksi. 

Junioreiden maajoukkuetoiminnan puuttuessa joukkue rajojen ylittävää toimintaa ei ole ollut.  Tänä keväänä pidettiin leiri U17-ikäisille, johon lopulta osallistui 13 junioria. Leiri on tarkoitus järjestää uudelleen, joko ensi sisäkauden alussa tai viimeistään taas ensi keväänä. Leiri päivän sisällön voi kurkata videosta, joka on nähtävissä Ultimate.fi:n Facebook ja Instragram sivuilla. Aiempina vuosina on kokeiltu erilaisia tapahtumia kuten junioreiden hattuturnausta, johon ei loppujen lopuksi ole saatu osallistujia.

Avainasemassa junioritoiminnan alueellisessa edistämisessä ovat seurat. Viime syksynä avattu uudistettu junioritoiminnan projektiavustus on toimenpide niiden toiminnan tukemiseksi. Sen tavoitteena on vakiinnuttaa jo olemassa olevaa sekä mahdollistaa uutta toimintaa. Tuen avulla voi järjestää esimerkiksi tapahtumia kuten Helsinki Ultimaten yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille järjestämät kouluturnaukset tai ViRHeen U20-ikäisille suunnattu Ultimate Throwers´ Tournament. Kohderyhmä voisi siis olla nykyiset harrastajat tai juniori-ikäiset lapset ja nuoret.

Mitä seuraavaksi?

Junioritoimintaan liittyy paljon kysymyksiä. Olisiko aiheellista alkaa jo suuntaamaan katseita kohti nuorempia ikäluokkia ja miettiä kuinka esimerkiksi U13-ikäisiä saisi innostettua lajiin paremmin? Mikä on liiton ja seurojen rooli ja minkälainen yhteistyö tukisi lajin kehitystä parhaiten? Minkälaiset ovat junioreiden harrastamisen ja kilpailun mahdollisuudet ja onko lajilla mahdollisuutta tarjota jotain mitä muilla lajeilla ei ole?

Onko sinulla vastauksia tai ideoita edellä oleviin kysymyksiin? Maanantaina 22.5. klo 17.30-19.00 pidetään Junioriultimaten tulevaisuus- tapaaminen, johon ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet. Tapaamisessa tullaan käymään läpi junioreiden tämän hetkistä tilannetta sekä keskustellaan siitä mihin suuntaan toimintaa halutaan tulevaisuudessa viedä. 

Tapaamisessa on niin liiton kuin junioritoimintaa tekevien seurojen edustajia. Mukaan ajatuksia vaihtamaan toivotaan erityisesti junioritoiminnan aloittamisesta kiinnostuneita seuroja sekä pelaajien huoltajia.

Tervetuloa!

Tapaamislinkki: https://meet.google.com/nkv-zbhq-ubc

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän