Kisaennakko: World Under-24 Ultimate Championships 2.–8.7.2023

U24-maajoukkue viimeistelyleirillä Lohjan Kisakalliossa.

Alle 24-vuotiaiden ultimaten MM-kisat pelataan ensi viikolla Nottinghamissa, Englannissa. Suomi lähettää joukkueen mixedsarjaan, minkä lisäksi turnauksessa pelataan avoimen ja naisten sarjat. Kisoihin voivat osallistua vuosina 2000–2009 syntyneet pelaajat.

Mixedsarjan turnausformaatti

Mixedsarjassa on kuusitoista joukkuetta, jotka on jaettu neljään neljän joukkueen alkulohkoon. Suomen (13) kanssa samassa alkulohkossa ovat Singapore (3), Australia (5) ja Etelä-Afrikka (11). Suluissa oleva luku kertoo joukkueelle annetun alkusijoituksen.

Alkulohkovaiheen jälkeen kunkin alkulohkon kaksi parasta joukkuetta muodostavat kaksi neljän joukkueen power poolia ja loput kahdeksan joukkuetta muodostavat kaksi lower poolia. Kummankin power poolin kaksi parasta joukkuetta etenevät suoraan neljännesvälieriin. Loput neljä power poolien joukkuetta pelaavat ristipelin lower poolien kahta parasta joukkuetta vastaan. Ristipelien voittajat saavat loput neljännesvälieräpaikat.

Turnausformaatti on kuvattu myös Ultiworldin artikkelissa.

Yhtenäinen joukkue täynnä motivoituneita ja lahjakkaita nuoria

Toinen U24-projektin käynnistäjistä, Elina Roiha, vastasi Ultimate.fin haastattelupyyntöön etänä.

Olit vuosi sitten käynnistämässä tätä WU24-projektia, joka oli jo kertaalleen kuopattu. Mikä sai yrittämään vielä kerran?

Tinkan [Gylling] kanssa laskeskeltiin, olisiko meillä tarpeeksi pelaajia Suomessa perustamaan oma joukkue. Järjestimme kyselyn, johon saimme yli 40 vastausta, ja sukupuolijakaumakin meni lähes tasan. Etenkin EsKosta oli paljon uusia nuoria pelaajia innokkaina lähdössä mukaan, joista liitolla ei ehkä alkuun ollut tietoa.

Nyt jäljellä on kolme päivää kisojen alkuun – oletko valmis?

Kisoja on odotettu jo puolisen vuotta, joten ihana päästä vihdoin lähtemään kohti Nottinghamia! Aika mennyt kuitenkin todella nopeasti, ja olisihan sitä halunnut vielä enemmän parantaa fysiikkaa ja kehittyä pelaajana ja joukkueena. Valmistautumista ovat myös hankaloittaneet muutamat loukkaantumiset, jotka näyttäisi nyt olevan selätetty.

Onko joukkue valmis?

Joukkue on leireillyt useampana viikonloppuna yhdessä. Myös harkkamatsi Suomen aikuisten mixed-EM-joukkuetta vastaan valmisti joukkuetta kisoihin. Viimeisimpänä oltiin kesäkuussa leirillä Kisakalliossa, jossa viimeisteltiin joukkue kisoihin.

Nottinghamissa tyypillisesti tuulee ja sataa hyvin paljon. Alkuun leireilimme sisällä halleissa, joissa tunnetusti ei kovin paljoa tuule. Ulkona meitä on suosineet hyvät säät. Usein ollut aika tyyntä, ja muistaakseni kertaakaan ei ole satanut. Mielenkiinnolla odotan, miten Nottinghamin sää tulee meitä suosimaan, ja miten pelaajat ovat valmistautuneet pelaamaan mahdollisessa tuulisessa ja sateisessa säässä.

MM-kisoissa teillä on ensimmäisenä vastassa Singapore, Australia ja Etelä-Afrikka. Mitä vastustajista tiedetään?

Ihan liikaa tietoa joukkueista ei ole. Maajoukkueiden taso U24-iässä vaihtelee vuosittain, joten viimeisten turnausten tulosten tuijottaminen ei myöskään auta. Tiedossa on, että jokaisesta pelistä on tulossa tiukka, eikä yhtäkään ilmaista voittoa ole tulossa. Australialla on ainakin todella kova joukkue, samoin Singaporella.

Onko joukkueella (tulos)tavoitteita WU24-projektille?

Joukkueen tavoitteita listattiin Kisakalliossa. Tavoitteena on kehittyä joukkueena, ja kehittää myös jokaista yksilöä. Monelle tämä turnaus on ensimmäinen kansainvälinen turnaus, joten tavoite on kerryttää kokemusta. Lähdetään jokaista peliä voittamaan, pidetään positiivinen asenne, ja kannustetaan joukkuekavereita. Tulostavoitteen antamista hankaloittaa se, ettei tarkkaa tietoa muista joukkueista ole, mutta top10 sijoitukseen olemme tyytyväisiä. Ensisijaisesti jokaista peliä lähdetään voittamaan, ja katsotaan mihin se riittää.

Millaisia tavoitteita itselläsi on tälle projektille? Entä ultimateuralle muuten?

Omaksi tavoitteeksi asetin, että haluan haastaa muiden maiden kovimpia naisia fysiikassa. Tavoitteena on myös pystyä pelaamaan ehjänä viikon kisat, ja peli peliltä kehittyä pelaajana. Mainittakoon, että olen kevään aikana treenannut erityisesti pulleja (avausheittoja), joten tavoite olisi myös onnistua niissä.

Olen pelannut ultimatea vasta viisi vuotta, joten tavoitteena muuten ultimaten saralla on kehittyminen ja pelin lukemisen opettelu. Tälle kesälle tavoitteena on pärjätä naisten SM-sarjassa Atleticossa, ja toisaalta myös mixed-SM:ssä EsKon joukkueessa. Pidemmän aikavälin tavoitteita ei vielä ole, joten katsotaan vuosi kerrallaan eteenpäin.

Joukkue on jaettu hyökki- ja puolukenttiin. Miltä on tuntunut pelata ja mikä on oma roolisi?

En ole aiemmin pelannut joukkueessa, jossa kentälliset on selkeästi jaettu hyökkiin ja puoluun. Mielestäni tämä järjestely on oikein hyvä, ja se selkeyttää omaa roolia kentällä.

Olen seurajoukkueissa pelannut sekä hyökkiä että puolua, joten molemmissa kentissä pelaaminen onnistuu! Tykkään hakea pitkää, ja siinä koen olevani hyvä. Toisaalta puolustamisessa pääsee haastamaan fysiikalla, mikä on myös kivaa. Alkuun olin leireillä hyökkikentässä, mutta puolesta välistä eteenpäin olen ollut puolustuksen mukana. Tosin, viimeisellä leirillä pelasin myös hyökkäyskentässä, joten pitänee valmentajalta vielä kysyä, mikä on lopullinen pelipaikkani.

Joukkueessa on pelaajia useista seuroista ja aika harva on tuttuja keskenään U20-maajoukkueajoilta. Miten yhtenäisyyttä on rakennettu?

Leireillä fiilis on ollut korkealla. Olemme tutustuneet yli joukkuerajojen, ja tutustuminen jatkuu vielä Nottinghamissa. Koen, että lähdemme kisoihin yhtenäisenä joukkueena, jolla on erinomainen joukkuehenki. Etenkin Kisakalliossa ryhmähenkeä saatiin kohotettua erilaisten ryhmäytymisleikkien ansiosta.

Mikä on ollut projektissa parasta tähän asti?

On ollut mahtavaa olla osa projektia, jossa pelaa ihanan motivoituneita ja lahjakkaita nuoria pelaajia. Meillä on myös super hyvä valmennus. Tompalta ja Mertsiltä on saanut paljon vinkkejä omaan pelaamiseen, joita tulen jatkossakin hyödyntämään. Joukkueelle on myös tehty kuukausittain vaihtuva fysiikkaohjelma AP:n toimesta, jonka itse koin hyödyllisenä, ja josta otan jatkossakin harjoitteita omiin treeneihini.

Elina Roiha pelaajaesittelykuvassa.

Joukkueen kokoonpano

#3 Elina Roiha / EsKo, Atletico, Disquitos
#6 Ella Toivola / Helsinki Ultimate
#11 Johanne Hokkanen / EsKo, Otso
#14 Johanna Kopperoinen / Disquitos
#15 Aino Weckman / Helsinki Ultimate, EsKo
#17 Teemu Ropo / UFO
#18 Emmastiina Salmela / Sleepwalkers
#20 Mikko Tervakangas / EsKo
#21 Sanja Fonselius / Helsinki Ultimate
#22 Aava Ahlfors (spiritkapteeni) / Helsinki Ultimate
#23 Saku Vintola / PirU, T.U.F.F.
#25 Lassi Cederlöf (kapteeni) / PirU, LeKi
#24 Okko Winqvist / Helsinki Ultimate
#26 Eemeli Kärkkäinen / EsKo, Otso
#28 Jasmiina Salmela / Helsinki Ultimate
#30 Tinka Gylling / UFO
#31 Kivi Knuuti / EsKo, Otso
#36 Maria Noponen (kapteeni) / Atletico
#52 Nooa Winqvist / Helsinki Ultimate
#54 Teemu Virtanen / PirU, LeKi
#57 Ilona Villi / Helsinki Ultimate
#87 Jori Kuvaja / Otso

Tomi Sandberg (valmentaja) / Otso
MeriTuuli Rekola (valmentaja) / Helsinki Ultimate
Aleksi Pelto (fysiikkavalmentaja) / PirU, LeKi

Esittelytekstit ja kuvat löytyvät U24-maajoukkueen Instagram-tililtä.

Näin seuraat kisoja

Ottelut striimaa Ultiworld.com. Alkuviikosta julkaistun striimausaikataulun mukaan Suomen alkulohko-ottelu Etelä-Afrikkaa vastaan maanantaina 3.7. klo 15.00 (paikallista aikaa) on katsottavissa maksumuurin takana.

Suomen joukkueen tunnelmia voi seurata myös joukkueen omalla Instagram-tilillä @fin_u24_mixed sekä Ultimate.fin sosiaalisen median kanavilla.

Otteluaikataulut, tulokset ja muu kisainfo löytyy virallisten kisasivujen www.wu24.sport kautta.

**

Teksti: Ultimate.fin kenttätoimittaja

Kirjoittaja on nykyinen jyväskyläläinen, joka on edustanut Sleepwalkersin lisäksi myös Disquitoksen, Saintsin, UFOn, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Atleticon, ERHeen, Helsinki Ultimaten ja Terrorin treeneissä. Kirjoittaja ei itse ole ikinä pelannut junioreiden tai nuorten aikuisten sarjoissa, vaikka häntä on usein luultu yhdeksi junnuista. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia – lukija saa tulkita, mihin suuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän