Kisaennakko: EUC 2023

European Ultimate Championships (EUC) järjestetään tänä vuonna Limerickissä, Irlannissa. Suomesta kisoihin lähtee mixed-maajoukkue, ja turnauksessa pelataan myös avoimen ja naisten sarjat.

Sarjaformaatti

Mixed-sarjassa joukkueet ovat jaettu 4-5 joukkueen lohkoihin, missä ensin pelataan round robin -systeemillä yksi kierros. Tämän jälkeen joukkueet sijoitetaan power pooleihin, mihin joukkueet tuovat aikaisemmin kohdanneiden joukkueiden otteluiden tulokset mukanaan, ja kohtaavat muut power pooleihin sijoitetut joukkueet.

Power poolin jälkeen sijoituksista riippuen pelataan neljännes-, puoli- ja välierät sekä sijoitusottelut. Ensimmäisen kahden power poolin ykkösjoukkueet etenevät suoraan puolivälieriin, ja kolmannen (ns. ”lower poolin”) joukosta parhaat kaksi korvaavat nämä joukkueet neljännesvälierissä. Turnausformaatin ideana on sallia joukkueille mahdollisuudet edetä aina finaaliin asti, vaikka alkulohko olisi ollut erityisen haastava.

Suomen alkulohkossa ovat myös Ranska, Slovakia ja Tanska. Suomi on aiemmin kohdannut Windmill -turnauksessa kesäkuussa Tanskan, minkä Suomi onnistui voittamaan hienosti kammeten vaikeasta takaa-ajoasemasta itsensä takaisin johtavan joukkueen paikalle tiukan peliajan päättyessä.

Neljän vuoden tauko on päättynyt

Joukkueen nuorimpiin pelaajiin kuuluva Ilja Winqvist vastasi Ultimate.fin haastattelupyyntöön.

Ilja, mikä fiilis projektista?

-Tosi siistii että päästään pelaamaan, vaikka alussa oli vähän epävarmuutta (joukkueen pelaajistosta muutaman pelaajan joutuessa jättäytymään pois). Maajoukkuekisat on itselleni kaikista siisteimpiä, sillä kv-kisoissa pääsee edustamaan Suomea suuressa turnauksessa ja ottamaan mittaa muiden valtioiden parhaimpia pelaajia vastaan.

Mitkä odotukset joukkueen kannalta?

-Emme kenties ole kokonaisuudessaan kisojen fyysisin tai taitavin joukkue, mutta loistamme taktisella ja varmalla pelillä. Kisojen sää on tietysti oma vaikutuksensa (toim. huom. ulkona sataa kuin sangosta kaatamalla ja tuultakin riittää rannikolta toiselle), joten on vaikea sanoa mihin pystymme; sääolosuhteiden varassa mitä tahansa voi tapahtua. Uskon joukkueen olevan vähintään keskitasoa korkeammalla, ja mahdollisuudet voittaa power poolin jälkeisiä pudotuspelejä ovat puolellamme. Toiveena on tietysti päästä mahdollisimman korkeammalle, mutta toki esim. Saksaa ja Iso-Britanniaa vastaan pelkkä oma peli ei taida riittää (toim. huom. Suomi hävisi Iso-Britannialle karuin lukemin Windmillin avausottelussa 15-2).

Millaiset fiilikset joukkueen valmisteluista turnaukseen?

-Tuntuu, että olemme saaneet koko paketin hyvin kasaan. Maalipeli, paikkapuolustus, flow-peli… kaikki tuntuu olevan selkeää ja nyt vain perusvarmojen suoritusten varassa. Leireillä olemme keskittyneet hiomaan pelien yleisimpiä tapahtumia, kuten aloituskuviot ja maalipelit, ja luottoa löytyy näiden toimimiseen.

Mikä on ollut mielestäsi paras kokemus joukkueen kanssa tähän mennessä?

-Helppo vastaushan on Windmill; pääsimme joukkueen kanssa pelaamaan kunnolla muita valtioita vastaan ja katsomaan, mihin oma taso voisi riittää. Windmillissä huomasi myös, miten hyvin pystyimme haastamaan ja voittamaan muita joukkueita ja näin rakentamaan joukkueen itsevarmuutta oman tekemisen suhteen. Windmill toimi myös omalla tavallaan ns. ”bondailu-kokemuksena”, sillä turnaus mahdollisti koko viikonlopun kestävää hengailua porukassa. Kun leireillä on keskitytty tekemiseen, Windmillissä oli mahdollisuus myös nauttia toistemme seurasta ja rakentaa yhteishenkeä.

Alkulohkossa Ranska, Slovakia ja Tanska. Mitä ajatuksia?

-Ranska on selkeä Euroopan kärkimaita ja on varmasti top5 -joukkueita. Taito- ja fyysinen taso on todella korkeaa, joskin sää voi tasoittaa pelikenttää ja jos Ranskan peli ei suju kuten he kenties olettaisivat, joukkueen sisällä voi alkaa negatiivista huutelua. Tulee olemaan kova vastustaja, mutta hyvänä päivänä voitettava joukkue.

-Tanska on voitettu kertaalleen Windmillissä, mutta toki nyt on uusi turnaus ja aivan erilaiset olosuhteet. Peli tulee olemaan tiukka kamppailu, mikä voi kääntyä kumpaan suuntaan tahansa; kornisti sanottuna vähemmän virheitä tekevä joukkue tulee voittamaan.

-Slovakia on villi kortti – harvemmin slovakialaisista joukkueista kuulee korkeilla sijoituksilla. Muistaakseni yleensä Slovakia on aikaisemmin pystytty kaatamaan näissä turnauksissa, mutta joukkue tulee saapumaan pitkälti hämärän peitosta vastustajaksi. Peli tulee varmasti olemaan mielenkiintoinen ja vaikuttamaan runsaasti alkulohkon sijoituksiin, sillä Slovakia ja Tanska kohtaavat ennen kuin pääsemme ottamaan mittaa kummastakaan joukkueesta.

Millaiset sijoitukset joukkueella ovat edessä mielestäsi?

-Paha mennä arvuuttelemaan lopullisia sijoituksia, mutta sanoisin lohkon kakkossijan olevan vähintään tähtäimessä. Turnausformaatin takia alkulohkon sijoitus on toki pienemmällä arvolla, mutta siitä huolimatta power poolit (ensimmäiset kolme lohkoista pääsevät power pooleihin, neljäs ja viides ”lower pooliin”) ovat tavoitteena.

-Turnausformaatti on erilainen kuin esim. Windmillissä, sillä nyt pelaamme ns. kaksi alkulohkoa. Vaikka pelit menisivät huonosti alussa, mahdollisuudet mestaruuteen olisivat silti avoinna. Formaatin uskoisi sopivan meille, sillä joukkueena olemme olleet tasavahva ja jokaisessa pelissä kehittyvä porukka. Hyvä määrä pelejä myös edessä, joten ei voi sen kummemmin valittaa.

Onko joukkueella ollut haasteita projektiin liittyen?

-Suurin vaikeus on tietysti aikataululliset; kyseessä on kuitenkin laji, mistä maksamme itse ja monet meistä ovat kiireisiä. Tämä on näkynyt leirien kokoonpanoissa – emme ole ehtineet treenata koko joukkueella useita kertoja ennen kisoja. Onneksi kisoissa pääsee pelaamaan monta peliä ja näin korvata menetettyä aikaa.

Näin seuraat kisoja

EUC:n virallisena partnerina toimii Ulti.tv, ketkä tuottavat livestreamit myös näistä EM-kisoista. Pelit kuvataan ilmaiseksi YouTubeen heidän kanavalleen. Suomi tulee näkymään Ulti.tv:n kuvaamassa ottelussa sunnuntaina Slovakiaa vastaan klo 15 Suomen aikaa.

Kisoissa on myös toinen mahdollisuus katsoa pelejä: VEO livestream. VEO:n ottelut tulevat katsottaviksi samannimiseen sovellukseen, minkä voi ladata kännykälle. Sovelluksen lataaminen ja otteluiden katsominen on (toimituksen ymmärryksen mukaan) ilmaista. Suomen ensimmäinen ottelu Ranskaa vastaan tulee näkymään tätä kautta klo 11 Suomen aikaa.

Turnauksen virallinen ”Pelikone” löytyy täältä.

Joukkueen kokoonpano

Päävalmentaja: Thomas Pfister

Naiset:

Eerika Kauppinen
Elisa Pursiainen (SC)
Emmi Ranki
Heidi Paunonen
Karoliina Rintamäki
Oona Leivo
Pinja Rajala
Saara Hurme
Vappu Reunanen
Vilma Heinonen

Miehet:

Akseli Ranta
Antero Heikkinen
Emil Videman
Evgeni Kozlov
Ilja Winqvist
Jere Uljas
Jyri Saarinen (C)
Miiro Tähti
Patrick Potrykus
Pekka Kinnunen
Roni Hotari
Saska Karpansalo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän