Kisaraportti: EUC 2023

Suomen mixed-maajoukkue 2023

Limerick, Irlanti. EM-kisojen avauspäivä ja irlantilaiset sään jumalat toivottavat ultimatekansan tervetulleeksi stereotyyppisellä tavalla: kaatosade mitä vain sadetakit kestävät ja ripaukseksi kovaa tuulta. Pelaajat naureskelevat sään määräävän voittajajoukkueet taitotason sijaan, kun Suomen mixed-maajoukkue harjoittelee ennen avausseremonian alkua. Avajaisseremoniassa rumpukvatretti antaa sadepisaroille rumpujen päällä kyytiä ranskalaisten tampatessa kentän laidalle muodostuneissa vesilätäköissä. Suomen lippu tuodaan aakkosjärjestyksessä, minkä perässä Jere Uljas ja Pinja Rajala vilkuttavat ja hymyilevät yleisön taputtaessa. Avauspuheiden jälkeen ensimmäiset näytösottelut alkavat, mutta sateen yltyessä kesken ensimmäisen ottelun, yleisö karkaa pää kolmantena jalkana telttoihin karkuun. Näin alkoi EUC 2023.

Päivä 2 ja vain yksi ottelu Tanskaa vastaan. Voitto takaisi lohkon 2. sijan, mikä olisi hyvä jatkon Power Poolit mielessä pitäen, ja Tanska oli voitettavissa oleva joukkue; Windmillissä peli kääntyi lopussa Suomelle 11-9. Jokaisesta pisteestä kamppailtiin tiukasti, mutta Suomi osoitti vahvuutensa puolustuksessa ja kukisti Tanskan 15-7. Lohkokakkosina jatkoon, missä Power Pooleissa vastaan asettuisivat Liettua, Puola ja Itävalta. Kolmikon lohkossa pelit olivat menneet ristiin, mikä teki vastustajien pelitason arvioinnin hankalaksi, joskin oletuksena oli kovien joukkueiden kävelevän vastaan.

Puola oli ensimmäinen vastustaja kolmantena päivänä. Sateinen sää palasi muutaman päivän tauon jälkeen ja ottelu pelattiin tekonurmella luonnonnurmien säästäminen mielessä. Puola osoitti olevansa ennakkoluuloton joukkue, missä jokainen pelaaja osasi juosta kovaa ja heittää hyvin, eikä Suomi löytänyt lääkkeitä omien virheiden korjaamiseksi pelin päättyessä 9-15. ”Tulos ei kuvasta koko peliä” on monessa loppuringissä kuultu lause, mikä myös tuntui kuvastavan Suomen pelaajien fiiliksiä matsista.

Päivän toinen ottelu oli aurinkoisessa säässä Liettuaa vastaan, ja panokset jatkon kannalta alkoivat kasvamaan. Tämä aiheutti myös joukkueen sisällä välien kiristymistä, mitä ei ehditty käsittelemään pelien välissä palautumisen olevan prioriteettina pitkässä turnauksessa. Liettuasta tiedettiin heidän olevan miesten kautta kiekkoa liikutteleva joukkue, ja tätä vastaan pyrittiin keksimään keino hyödyntää naispuolustajia. Valitettavasti Liettua ei ollut kädetön tätä taktiikkaa vastaan, ja muutaman epäonnistuneen Suomen hyökkäyksen jälkeen takaa-ajoasemasta ei pystytty enää nousemaan. 12-15 Liettualle, ja Power Poolin loppuhäntä näytti olevan Suomelle määrätty sijoitus.

Neljäs päivä koitti, ja viimeinen ottelu Power Pooleissa olisi Itävaltaa vastaan mikä pelattaisiin streamkentällä. Top8 -haaveet olisivat selkeästi helpommat saavuttaa, jos tämä ottelu voitettaisiin. Tärkeän kamppailun jälkeen Itävalta kaatui hyvässä hengessä pelatussa ottelussa 15-11. Suomen seuraava este top8 -joukkueiden pöytään tulisi olemaan Latvia seuraavana päivänä.

Viides päivä, kahden ottelun päivä; joko top8:n sisällä tai sen ulkopuolella. Vastaan astui Latvia, ja sään suosiessa pelistä osasi odottaa tiukkaa. Ensimmäinen puoliaika oli kuitenkin aivan muuta Suomen pyyhkiessä aamuhiekkoja silmistään ja tulostaulun näyttävän karusti 4-8. Puoliajalla joukkue sai itsensä kasattua lähemmäs omana pidettyä taitotasoa ja alkoi kuromaan Latvian johtokaulaa. Kaksi pistettä putkeen ja ero kahteen pisteeseen. Latvia vastasi omalla breikkimaalillaan, 6-10. Muutama piste vaihdettiin keskenään, kunnes Latvia osoitti ansaitsevansa paikkansa korkeammalla voittaen pelin tekemällä kolme pistettä putkeen ja päättäen pelin 9-15. Unelmat kahdeksan parhaan joukosta murenivat noiden kolmeen pisteen aikana, eikä ajatus 9. sijasta sytyttänyt joukkuetta kummoisesti.

Päivän toinen peli oli Belgiaa vastaan, mistä voittaja siirtyisi sijoille 9-12 ja häviäjä kamppailemaan jumbokolmikkoon. Suomi aloitti pelin vahvasti menemällä 4-0 johtoon, minkä jälkeen joukkueelta tuntui loppuvan mehut kesken Belgian tehdessä kuusi pistettä putkeen. Laukkujen sivutaskuista kaivettiin lisämotivaatio ja juomapullojen sivuista löytyi piilotettuna taktiset muistutukset, minkä voimin Belgialle annettiin loppupelissä enää kaksi pistettä. 15-8 lopputuloksella Suomi siirtyi pelaamaan sijoista 9-12.

Viimeistä päivää viedään, ja aamupeliin asettui Slovakia. Slovakeille oli selkeästi jäänyt aiemmasta tappiosta karvas maku, ja ensimmäinen puoliaika meni harmillisen tuttuun tapaan suomalaisten nauttiessa vielä aamukahvia; 2-8 Slovakian johtaessa. Rivit kasattuaan ja aamuisen pikakahvin vaikuttaessa myös Suomen joukkue kasasi itsensä ja alkoi kaventamaan annettua johtoa, mutta kuuluisan sanonnan mukaan tämä oli ”too little too late” ja Slovakia voitti pelin 10-15.

Viimeinen peli sijoista 11-12 pelattaisiin Sveitsiä vastaan. Windmillissä Sveitsi nappasi pidemmän korren tiukan väännön jälkeen, ja sää alkoi enteilevästi muuttumaan huonommaksi alkulämpöjen aikana. Vaikka kyseessä oli turnauksen viimeinen peli, jokainen antoi kentällä viimeiset pisaransa voimistaan pitäen pelin tiukkana aina loppuun asti. Toisaalta pelissä oli myös huomattavissa turnauksen aiheuttamaa väsymystä, eikä 15 pisteeseen päästy pelin päättyessä suomalaisten eduksi 12-10. Suomelle 11. sija. Sveitsistä mainittakoon myös joukkueen erinomainen spirit, mikä oli selvästi huomattavissa koko turnauksen ajalta Sveitsin voittaessa myös spirit-palkinto.

Näin päättyi Limerickin kastelema EUC 2023.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän