Kisaraportti: Mixed-SM

SM-Viikolla pelattiin ultimaten Mixed-SM 2023.

Viime viikonloppuna Lahti täyttyi urheilijoista ympäri Suomen kun Ylen järjestämä SM-Viikko päättyi viimeisten lajien finaalien myötä. Ultimate teki paluun SM-Viikolle, sarjatasona ulkokausilta tuttuun tapaan mixed-sarja. Mixed-SM sisälsi seitsemän eri joukkuetta ympäri Suomea, ja joukkueet jaettiin kahteen alkulohkoon. Alkulohkojen kaksi parasta joukkuetta etenivät suoraan välieriin, ja kolme muuta pelasivat keskenään round robin -menetelmällä sijoituksistaan.

Lauantain pelit

Lohkossa A ei nähty suurempia yllätyksiä Helsinki Ultimaten voittaessa kaikki pelinsä ja EsKon tullessa toiseksi. Helsinki Ultimaten Juho Malmi ennusti ennen turnausta EsKon olevan luultavasti haastavin ottelu alkulohkosta, ja tämä ennustus toteutuikin Helsingin voittaessa espoolaiset 11-7. Muita tiukkoja otteluita nähtiin myös Disquitosin ja UFO:n välillä, mikä päättyi jännittävästi oululaisten toisen puoliajan karkumatkalle Jonna Hepa-ahon napatessa callahan-maali. Tätä voidaan pitää viimeisenä niittinä, sillä Hepa-ahon maalin voimin tamperelaiset eivät enää löytäneet maalialuetta Disquitosin tehdessä kolme maalia putkeen viimeistelläkseen loppulukemiksi 13-8.

Lohkossa B ERHe osoitti rosterin vahvistuksillaan olevansa kenties yllättävä ennakkosuosikki, ja espoolaiset osoittivatkin ylivoimansa voittaen pelinsä yhteisluvuin 30-13. Sleepwalkers-Saints -kombinaatiojoukkue varmisti itselleen semifinaalipaikan voittamalla lohkonsa kolmannen joukkueen Turku Terrorin luvuin 15-7. Kombinaatiojoukkue karkasi puoliajan jälkeen äkäisesti runsaaseen johtoasemaan tekemällä 4 pistettä putkeen turkulaisten kenties keskustellessa vielä mahdollisia taktiikkamuutoksia toiselle puoliajalle.

Näin sunnuntain välierät olivat myös lyöty lukkoon: Helsinki Ultimate – Sleepwalkers-Saints ja ERHe – EsKo.

Sunnuntain pelit: alempi jatkosarja

Alemmassa jatkosarjassa UFO, Disquitos ja Turku Terror pelasivat toisiaan vastaan kertaalleen selvittääkseen kuka olisi Suomen 5. paras joukkue. Alempi jatkosarja ei ollut missään nimessä läpihuutoa yhdellekkään joukkueelle, ja tulokset paljastavat tämän. Disquitos osoitti vaarallisuutensa välittömästi ensimmäisellä puoliajalla tehden 5 pistettä putkeen ja vieden pelin puoliajalle johtoasemassa 8-5. Tampereen UFO ei tästä hätkähtänyt, vaan vastasi toisen puoliajan alussa välittömästi kampeamalla itsensä tasatilanteeseen, ja noin tunnin pelin jälkeen tulostaulussa komeili 8-8. Muutaman pisteiden vaihdon jälkeen Disquitos onnistui nappaamaan lisäpisteen siirtyessään 11-9 johtoon, ja vaikka tamperelaiset taistelivat urhoollisesti, oululaiset kiekkohyttyset napsivat tälläkin kertaa pidemmän korren ja voittivat pelin 12-10.

Turku Terrorin ja UFO:n kohdatessa seuraavana oli selvää, että toinen joukkueista pääsisi avaamaan viikonlopun voittotilinsä. Tämä oli tamperelaisten viimeinen peli, joten kaikki oltiin valmiina jättämään kentille. Molempiin suuntiin ailahtelevan pelin mennessä ensin turkulaisille 5-2 ja tamperelaisille 8-6 puoliajalla, toisella puoliajalla hyökkäykset alkoivat löytämään rytmiä vastustajansa puolustuksia kohtaan. Turkulaiset saivat kavennettua yhden breikkimaalin verran, mutta tämä ei riittänyt voittoon tamperelaisten juhliessa 13-11 taisteluvoittoa.

Alemman jatkosarjan viimeinen peli olisi Turku Terror – Disquitos. Voittamalla oululaiset varmistaisivat 5. sijan, tappio voisi sekoittaa pakkaa runsaasti. Tuloksia seuraten pelissä ei nähty runsaita momentumin heittoja kumpaankaan suuntaan, mutta huomattavaa on turkulaisten selkeä tason nosto aikaisempiin peleihin verrattuna hyökkäyksen suhteen. Turkulaiset napsivat itselleen melkoisen johtoaseman pelin keskellä, johtaen parhaimmillaan 10-5. Oululaiset onnistuivat saamaan katkomaalin vain 2 kertaa koko pelissä, verrattuna Terrorin 6 katkomaaliin. Terror hyödynsi selkeästi UFO-ottelusta saatuja antimia ja lähti kotimatkalle yhden voiton kera, tulos 15-9. Tämä tulos myös tarkoitti alemman jatkosarjan tulosten menevän ristiin – ”Win the right games” -mentaliteetilla Turku Terror nousi viidenneksi vain yhdellä voitolla. Tampereen UFO jäi 6. sijalle, napaten myös spirit-voiton keskiarvolla 11.40. Harmittavasti hyviä otteita esittänyt Oulun Disquitos joutui tyytymään 7. sijaan pelien mennessä epäsuotuisasti ristiin kiekkohyttysten silmissä.

Sunnuntain pelit: välierät

Helsinki Ultimate käveli viikonloppuun ennakkosuosikkeina, voitettuaan viime vuonna Helsinki-Turku -yhteisjoukkueen voimin SM-kultaa. Heidän eteensä asteli rohkeasti taistellut Sleepwalkers-Saints, ketkä varmasti janosivat finaalipaikkaa mutta myös ymmärsivät sen edessä seisovan jättiläisen voiman. Helsinki tuli peliin osoittamaan taitonsa, eikä Jyväskylän ja Vaasan pelaajilla ollut vastauksia aamukahvin vaikutusta yhä odotellessa. Ensimmäinen puoliaika oli pitkälti pääkaupunkilaisten tykitystä, ja puoliajalle siirryttiin lukemissa 8-1. Aamukahvi alkoi toisella puoliajalla vaikuttamaan myös tappiolla olevaan kombojoukkueeseen, mutta valitettavasti kuilu oli liian syvä kiivettäväksi parhaista yrityksistä huolimatta. Helsinki Ultimate pelasi itsensä varmasti finaaliin voittaen semifinaalin 15-8.

ERHe – EsKo. Toinen joukkueista pääsisi varmasti mitalisijalle ja kamppailemaan historiansa ensimmäisestä mestaruudesta, toinen tippuisi pronssiotteluun kamppailemaan arvostettavasta pronssimitalista. Toisen semifinaalin ollessa pitkälti selkeä ylikävely, tämä semifinaali toi draamaa alusta loppuun. Pisteitä vaihdettiin kolme kappaletta molempiin suuntiin, kunnes ERHe onnistui murtamaan ensimmäisen kerran ja siirtyi 5-3 johtoon. ERHe jatkoi hyviä otteitaan tehdessään toisen breikkimaalin ensimmäisen puoliajan viimeisessä pisteessä ja pääsi lepäämään tilanteessa 8-5. EsKo ei ollut kuitenkaan valmis luovuttamaan, ja nappasi toisen puoliajan toisessa pisteessä kavennusmaalin, joskin antoi ERHeelle takaisin kolmen pisteen johtoaseman välittömästi; 10-7 ERHeen johtaessa. Tästä pisteestä eteenpäin EsKon nuoruus alkoi loistamaan, ja nuori joukkue repäisi itsensä tasatilanteeseen 10-10. Pisteitä vaihdettiin aina peliajan päättymiseen saakka, peli pelattaisiin 13 pisteeseen. EsKo ottaa aikalisän ennen universepistettä saadakseen lepoa tärkeimmille pelaajilleen, ja tämä kannatti Espoon Kopsun tehdessä unelmallisen kampeamisen voittoon takaa-ajoasemastaan voittaen semifinaalin 13-12. EsKo finaaliin ja Ylen streamiin, ERHe pronssipeliin. Mainittakoon kuitenkin ERHeen selkeän pistenakkarin olleen Roni Hotari, kuka teki pelkästään semifinaalissa 9 syöttöä ja yhden maalin.

Sunnuntai: mitalipelit

Pronssipelissä kaksi mitalinälkäistä joukkuetta: kirvelevän tappion kokenut ERHe ja tukkapöllystä tuleva Sleepwalkers-Saints. SM-pronssi on aina hieno saavutus, ja mitali kaulassa on aina positiivinen muisto kotimatkalle. Peli alkoi ERHeen antaessa ensimmäisen pisteen Sleepwalkers-Saintsille, mutta rankaisten tätä tekemällä 3 pistettä putkeen välittömästi. Pisteitä vaihdeltiin keskenään joko yksitellen tai kahden pareissa, kunnes ERHe vei pelin puoliajalle johtaen 8-5. Toisella puoliajalla kumpikaan joukkue ei löytänyt enempää breikkimaaleja, vaikka muutamat pisteet venähtivätkin yli 4 minuutin pituisiksi, ja näin ERHe sai kotimatkalle pronssimitalit voittaen pronssiottelun 13-10. Jo semifinaalissa loistavia otteita esitellyt Hotari ei pelännyt jatkaa samaa linjaa viikonlopun viimeisessä ottelussa, ja takoi 9 pistettä nimiinsä (6 syöttöä 3 maalia).

Finaalissa kohtasivat Helsinki Ultimate ja EsKo. Peli kuvattiin Ylen kautta, ja finaalin kooste löytyy täältä. Helsinki näytti kultaisia otteitaan siirtyessään välittömästi 3-1 johtoon, mutta EsKo ei suostunut kaatumaan helposti ja rokotti Helsingin helpoista virheistä aina, kun mahdollista. Tilanne pysyi tasaisena koko ensimmäisen puoliajan, ja Helsinki vei finaalin puoliajalle tilanteessa 8-7. Toisella puoliajalla pääkaupungin joukkue otti itselleen turvallisen kaulan, johtaen 12-9. Turvalliselta tämä ei silti koskaan voinut pelaajista tuntua, sillä EsKo hengitti koko ajan niskassa ja helsinkiläisten päästessä yrittämään voittomaalia ensimmäisen kerran hyökkäyspisteeseen lähdettäessä, EsKo rankaisi välittömästi pienimmästäkin löysäilystä ja teki katkomaalin kaventaakseen pelin jännittävään tilanteeseen 14-13. EsKo tarvitsisi kuitenkin vielä paljon töitä voittaakseen mestaruuden, eikä helsinkiläiset tätä suostuneet sallimaan pelatessaan varmasti viimeisen hyökkäyksensä ja voittaen mestaruuden 15-13.

Mestaruus palasi Helsinkiin, mutta kunniakkaasti taistelleet EsKo ja ERHe toivat muut mitalit mestarien naapurustoon. Ensi vuonna on varmasti nähtävissä entistä nälkäisemmät espoolaiset kentillä, ketkä haluavat päästä kirkastamaan mitaleitaan Lahdesta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän