Kisaraportti: SM-Finaalitapahtuma

Avoimen sarjan Suomen mestarijoukkue Pirkanmaa United (PirU)

Suomen ultimaten ulkokausi 2023 on virallisesti taputeltu SM-Finaalitapahtuman myötä. Finaalitapahtumassa ratkaistiin U17-sarjan, avoimen ja naisten sarjan mestarit, sekä avoimen sarjan pronssimitalistit. Tässä artikkelissa on tiivistettynä Finaalitapahtuman pelien kulkua; jos pelit haluaa itse käydä katsomassa, niistä löytyy tallenne täältä (huom. katsominen vaatii kirjautumisen, mutta stream on ilmainen).

U17-finaali

U17-sarjan finaalissa kohtasivat Espoon EUC sekä Vihdin ViRHe. Runkosarjassa EUC oli vakuuttava, voittaen molemmat Tourit ja ansaiten puhtain paperein oman finaalipaikkansa, kun taas ViRHe onnistui pääsemään finaaliin pelien mennessä ristiin & lopulta maalieron kääntyessä heidän puoleensa. Peliin lähtiessä espoolaisia voitiinkin pitää pieninä ennakkosuosikkeina, ja finaali lähtikin käyntiin kotijoukkueen ottaesa 3-0 johtoasema välittömästi.

Vaikeasta sadesäästä huolimatta ensimmäisten pisteiden jälkeen molemmat joukkueet löysivät oman hyökkäyspelinsä, mikä tarkoitti Espoon joukkueelle pitkälti positiivista suuren johtoaseman myötä. Vihtiläisten puolustus heräsi pienen alkukankeuden jälkeen mukaan peliin vahvasti, ja aiheuttikin EUC:n hyökkäykselle paljon ongelmia, joskin espoolaiset onnistuivat hienosti purkamaan Vihdin paikkapuolustuksen vaikeassakin säässä. Vihdin hyökkäyspeli ei ollut kliinisintä pelin alkupuolella, mutta joukkueen valmentaja Hellen Koskinen onnistui sytyttämään viljapaitoihin varmuutta kiekon käsittelyssä, ja puolustuksen pitäessä Espoon hyökkäyksen pitkiä aikoja omassa päädyssään, lopulta taktiikka alkoi tuomaan toivottua tulosta.

Vihtiläiset ottivat huikean loppukirin pelin loppupuolella tilanteen ollessa 9-7, ja takoivat itsensä tasoihin pakottaen pelin universe-pisteeseen. Viimeisessä ratkaisevassa pisteessä Onnetar ei ollut espoolaisten puolella, mikä salli vihtiläisille voittokiekon käsiinsä. ViRHe ei antanut mahdollisuuden lipsua käsistään, ja kuljettivat kiekon varmasti maaliin voittaen Suomen mestaruuden. Hienon pelin voittajajoukkueessa pelannut Viljami Kataja palkittiin myös finaalin parhaana pelaajana, ja hänen dyykkikatkoaan ja pitkiä hakuja voidaankin pitää merkittävänä syynä vihtiläisten voitolle.

Avoin pronssi

Avoimen sarjassa pronssipeliin nousivat kaksi samasta seurasta olevaa joukkuetta, ketkä pääsivät vielä sopivasti aivan omaan naapurustoonsa pelaamaan pelin. Pronssiottelussa kohtasivat Otso & Otso2, keille oltiin erityispynnöstä myönnetty lupa sekoittaa joukkueiden rostereita pronssipeliin pelin mielekkyyden vuoksi. Vaikka peliä voisi pitää hyvänä harjoituksena karhupaitaiselle joukolle, pelin tunnelmasta pystyi aistimaan jokaisen antavansa kaikkensa kentälle.

Pelissä Otso2 onnistui nappaamaan itselleen hyvän johtoaseman heti alkupuolella siirtyen jo 4-1 karkumatkalle. Otson ”ykkösjoukkue” sai aikalisän jälkeen oman hyökkäyksensä käyntiin, ja pisteitä vaihdettiinkin alkubreikkien jälkeen. Molemmat joukkueet suosivat hyökkäyksessään isoa peliä, ja sekä hienoja heittoja että hakuja nähtiinkin koko pelin läpi molemmilta joukkueilta. Joukkueen jakauduttua kahtia pelin loppupuolella oli huomattavissa väsymystä molempien joukkueiden tekemisessä, mikä on hyvin ymmärrettävää katsoessa joukkueiden kokoonpanojen kokoa: Otsolla oli 10 pelaajaa ja Otso2:lla 11. Pronssiottelun loppupuolella väsymys alkoi tekemään tepposia Otsolle, mikä näkyi pienissä huolimattomuusvirheissä. Otso2 onnistui välttelemään näitä hieman liian pitkiä tai liian tiukkoja heittoja omissa hyökkäyksissään, ja näin sai revittyä johtoasemaansa suuremmaksi vieden pelin lopulta lukemin 15-10.

Avoin finaali

Avoimen finaalissa kohtasivat Helsinki Ultimate ja Pirkanmaa United (PirU). Otteluun ennustettiin huonoa säätä koko viikon ajan, mutta juuri ennen pelatun pronssipelin aikana sade kuitenkin hellitti ja molemmat joukkueet pääsivät näyttämään kliinisyyttään. Ensimmäisissä pisteissä molemmilla joukkueilla oli havaittavissa pientä hermostuneisuutta, ja molemmat hyökkäykset päättyivätkin alkuun vastustajan syleilyyn. Molemmat hyökkäykset kuitenkin hakivat kiekon lähes heti takaisin, ja näin pistetaulun molemmilla puolilla vaihtui numerot. Ensimmäisen puoliajan loppupuolella PirU onnistui tekemään elintärkeän breikkimaalin, kun helsinkiläisten pitkä heitto karkasi hakijan ulottumattomiin. PirU teki selvää jälkeä toisesta breikkimahdollisuudestaan ja vei pelin puoliajalle 8-6.

Toisella puoliajalla Helsinki aloitti vahvasti, vaikka ensimmäinen piste olikin PirUlta kliininen hyökkäys. Helsinkiläiset onnistuivat tekemään kaksi pistettä putkeen ja kirimään itsensä tilanteeseen 8-9, mutta tämä hupi ei kauaa kestänyt pääkaupunkilaisille, sillä Pirkanmaan punapaidat takoivat välittömästi itse kaksi pistettä putkeen vieden pelin taas kolmen pisteen johtoon. Helsinki sai vielä kertaalleen korkeamman vaihteen silmään ja pyrki kirimään itsensä takaisin rinnalle ja ohi, tehden breikkimaalin tilanteessa 10-12. Tämä ei kuitenkaan hetkauttanut pirkanmaalaisia, heidän viimeistellessään tyylikkäästi viimeinen piste väsyneiden helsinkiläisten ohi ja yli, takoen voittolukemiksi lopulta 13-11.

Finaalin parhaaksi pelaajaksi valittiin Jaakko Junttu, kenen kolme syöttöä olivat kaikki PirUn tekemissä breikkimaaleissa.

Naisten finaali

Naisten finaalissa kohtasivat vastakkain ennakkosuosikki Atletico & kaudella otteitaan parantanut Helsinki Ultimate. Kottaraiset lähtivät metsästämään jo 11. kultamitaliaan putkeen, ja ennakkosuosikin paikka finaaliin oli muutenkin havaittavissa jo Tourien tuloksia katsoen; Atletico ei ollut hävinnyt yhtäkään ottelua. Helsinkiläiset lähtivät katkomaan tätä putkea ja vaikka Toureilla he olivatkin jääneet toiselle sijalle, ei finaalista olisi tulossa helppoa ottelua espoolaisille.

Helsinki aloittikin vahvasti, välittömästi ottaen ensimmäisessä pisteessä johtoaseman tekemällä breikkimaalin ja toisessa pisteessä lähes toistamiseen onnistuivat hakemaan katkon, joskin kiekko lensi puolustajan osumasta huolimatta Atleticon pelaajan syliin maaliin. Finaalin tempo oli välittömästi asetettu. Helsinkiläiset vastasivat tekemällä omasta hyökkäyksestään nopean maalin, mutta Atletico onnistui nappaamaan tuon ensimmäisen pisteen kämmin takaisin lähes välittömästi tämän jälkeen. Sää alkoi vaikeutumaan, sateen iskiessä kenttään, kiekkoon ja pelaajiin yhä rankemmin pelin kulkiessa. Vaikea sää ja finaalin hermostuneisuus vaikutti molempiin joukkueisiin, ja useampi piste kestikin yli 10 minuuttia. Atletico siirtyi puoliajalle kahden pisteen johdossa, otettuaan hetki ennen puoliaikaa breikkimaalin – puoliajalla tilanne oli 7-5.

Toisella puoliajalla Helsinki aloitti ripeällä maalilla, mutta tämän jälkeen pisteet alkoivat venymään pidemmiksi molempien joukkueiden löydettyään itsensä haastavista tilanteista viisaiden puolustuksien myötä. Atletico oli kuitenkin kiekon kääntyessä astetta kliinisempi, ja onnistui rankaisemaan helsinkiläisiä kahdesti, ensin siirtyessään 9-6 johtoon ja jatkaen kaulaansa tilanteeseen 11-7. Kuten avoimen finaalissa, tämä ei pysäyttänyt helsinkiläisiä, ketkä vastasivat selkä seinää vasten tekemällä kavennusosumat ensin 11-8 ja 11-9. Kuten avoimen finaalissa, tässäkään ottelussa tämä loppukiri alkoi liian myöhään pääkaupunkilaisille Atleticon tehdessä viimeisen osuman ja voittaen pelin 12-9.

Naisten finaalista parhaaksi pelaajaksi valittiin Karoliina Lappalainen, kuka upeilla katkoillaan puolustuksessa ja varmoilla heitoillaan hyökkäyksessä auttoi Helsingin joukkuetta koko pelin läpi. Vaikka Lappalaisen pistesaldo jäi vähäiseksi, hänen roolinsa finaalissa ei jäänyt huomioimatta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän