Atletico & Helsinki Ultimate kamppailemassa Tour 2:lla. Kuva: Emilia Jantola

SM-Tourit ovat kesän osalta taputeltu, ja joukkueet suuntaavat katseitaan kohti Otaniemessä 23.9. pelattavaa Finaalitapahtumaa tai sisäkautta. Ennen kuin kerromme, ketkä pelaavat kirkkaimmista mitaleista, käydään lyhyesti läpi sekä naisten että avoimen sarjan viimeiset juonenkäänteet.

Naisten sarja

Naisten sarjassa finaalipaikasta kamppailivat pitkälti Helsinki Ultimate ja Muu Suomi, Atleticon voitettua kaikki joukkueet SM-Tour 1:llä kesäkuussa. Atletico jatkoi vahvaa suorittamistaan heti lauantaista alkaen, voittaen Muun Suomen 15-5. Pelituntumaa saanut Muu Suomi aloitti Helsinki Ultimatea vastaan ensimmäisen ottelun hieman väsyneesti jääden pelissä 4-0 tappiolle, kunnes koneet käynnistyivät tilanteessa 7-3 kunnolla – Muu Suomi takoi 5 pistettä putkeen vieden pelin puoliajalle 8-7. Finaalipaikkaa varten Muun Suomen kuuluisi voittaa Helsinki, ja vahva ensimmäisen puoliajan lopetus oli loistava todiste kamppailusta finaaliin. Helsingin puoliaikapuheet olivat kuitenkin selkeästi kuin myrkkyä Muulle Suomelle, ja toisella puoliajalla pääkaupunkilaiset takoivat kaikki paitsi yhden pisteen pelin päättyessä 13-9 helsinkiläisille. Tässä vaiheessa finaalipaikat olivat pitkälti vahvistettuja Helsinki Ultimatelle ja Atleticolle, joskin varsinaisesti asiasta ei kuulunut keskustelua ensimmäisten pelien aikana tai jälkeen. Atleticon kohdatessa Helsinki pelit alkoivat aikaisemmin kuvatulla tavalla: Atletico oli vahva alusta alkaen Helsingin nauttiessa kauniista säästä. Puoliajalle mentiin karuin luvuin 8-1. Toinen puoliaika osoittautui taas helsinkiläisten paremmaksi, mutta Atletico ei antanut periksi helposti, ja lopulta Atleticon keräämä etumatka osoittautui tarpeeksi suureksi rauhalliseen voittoon 15-8.

Sunnuntaina Helsinki Ultimate päätti näyttää olevansa selkeä finaalijoukkue pelaten heti aamusta alkaen kuin uusi joukkue. Muulla Suomella ei ollut runsaasti vastauksia sisuuntuneisiin helsinkiläisiin, ketkä jatkoivat vauhdin kiihdyttämistä koko pelin läpi: Muu Suomi teki ensimmäisellä puoliajalla 3 pistettä, toisella vain yhden. Muu Suomi pääsi pelaamaan vielä yhden ottelun Atleticoa vastaan. Pelin tulos ei kerro koko tarinaa, sillä Muu Suomi eteni hyökkäyksissään hyvin vain valitettavasti viimeistelyn uupuessa. Atletico osasi näyttää viimeistelystä mallia upealla kokonaisella pelillä, ja hakivat ottelusta hyvän vauhdin itselleen voittaen pelin 15-2. Helsinki Ultimate ja Atletico saisivat vielä yhden harjoitusottelun toisiaan vastaan ennen SM-finaalia. Peli aloitettiin toisella kentällä Otson ja Helsinki Ultimaten avoimen ottelun venyessä todella harmillisen loukkaantumisen vuoksi. Helsingin valmennuksen ollessa varattuja omaan peliinsä, naisten ottelussa Atletico sai tiukemman otteen ottelusta ja pystyi rankaisemaan helsinkiläisiä heidän tekemistään mokistaan. Toisella puoliajalla nähtiin paljolti samaa kiertokulkua kuin ensimmäiselläkin, Atleticon rakentaessa perusteita ennakkosuosikin roolistaan SM-finaaliin voitettuaan kilpakumppaninsa 15-8.

SM-Finaalissa tullaan näkemään siis Atletico & Helsinki Ultimate. Atletico tulee finaaliin ennakkosuosikkina voitettuaan jokaisen pelinsä tällä kaudella, mutta pääkaupunkilaisia ei kannata aliarvioida. Ottelusta voidaan odottaa tiukkaa vääntöä, missä molemmat joukkueet tulevat tekemään kaikkensa valmentajien heittäessä jokaisen mahdollisen taktiikan fläppitauluilleen voiton saavuttamiseksi.

Avoin sarja

Helsinki Ultimaten voitettua SM-Tour 1 heidän tarvitsi enää selvitä kolmen parhaan joukkueen joukkoon ottaakseen ison askeleen kauden tavoitteita kohti. Toinen finaalipaikka olisi jaettavana PirUn ja Otson välillä. Helsinki sai kasattua vain yhden joukkueen Tampereelle, joten sarja pelattaisiin Round Robin -systeemillä, peruskauden viimeisen ottelun ollessa oletettavasti finaalijoukkueen määrittävä peli.

Turnaus alkoi espoolaisten kohdatessaan toisensa ykkösjoukkueen hakiessa vauhtia viikonlopulle, ja ottelu olikin nopeasti taputeltu tulostaulun näyttäessä 15-2. Helsinki Ultimaten kuuluisi voittaa Otso2 ja Muu Suomi päästäkseen SM-finaaliin, joista jälkimmäisenä mainittu joukkue olisi ensin vastassa. Helsinkiläiset aloittivat hitaasti, mutta veivät pelin puoliajalle 8-5. Muu Suomi käytti puoliajan ottaakseen happea, ja pelin käynnistyttyä käyttivät hengähdystauon viisaasti ja tasoittivat ottelun välittömästi tilanteeseen 8-8. Tasatilanteen jälkeen kumpikaan joukkue ei pystynyt pysäyttämään toistensa hyökkäyksiä, ja pisteitä vaihdeltiin aina universe-pisteeseen asti, minkä helsinkiläiset kantoivat varmasti sisään voittaen ottelun 15-14.  

PirUlle finaalipaikkaan riittäisi pelkkä Tour-voitto, joten kaikki joukkueet pitäisi pystyä kaatamaan. Turnaus alkoi vahvasti nappaamalla Otso2:ta voitto 15-3, minkä jälkeen Helsinki Ultimatea vastaan pitkään tiukan väännön jälkeen 10-10 -tilanteessa pirkanmaalaiset saivat iskettyä korkeamman vaihteen sisään ottaen tärkeän voiton 15-11. Otson finaalipaikka oli kiinnitettynä sijoituksiin; jos Otso olisi korkeammalla kuin PirU, he olisivat finaalissa. Näin Otso otti myös toisen turnausvoiton Muusta Suomesta lukemin 15-7. Otso lopetti päivän vahvasti, päästäen toisella puoliajalla Muun Suomen maaliin kiekko käsissään vain kahdesti (6-8 & 7-14).

Sunnuntai alkoi Helsinki Ultimaten skarpatessa aikaisemmasta aamusta voittaen Otso2:n 15-3 ja näin ansaiten paikkansa finaaliin. PirU jatkoi varmoja otteitaan läpi oman aamupelinsä ja voittivat Muun Suomen 15-7. PirUlla olisi ensin mahdollisuus päästä finaaliin, jos Helsinki Ultimate pystyisi kaatamaan Otson – ja jos tämä ei tapahtuisi, finaalipaikka ratkottaisiin Tourin viimeisessä ottelussa. Helsinki Ultimaten ja Otson peli venyi pitkäksi Otson pelaajan Jesse Saastamoisen vakavan loukkaantumisen myötä. Peli keskeytettiin pitkäksi aikaa Otson johtaessa 4-2. Pelikello pysäytettiin joukkueiden odottaessa joukkue- ja pelikaverinsa siirtämistä kentiltä sairaalaan nilkan alueella murtuneen luun hoitoon. Peliä jatkettiin noin puolen tunnin tauon jälkeen, ja joukkueet jatkoivat maalien tekemistä lähestulkoon vuorotellen puoliajalla taulun näyttäessä 8-4 Otsolle. Puoliajan jälkeen Otso sisuuntui entisestään ja nappasi ensimmäisen pisteen jälkeen mittavan kaulan 12-5, eikä katsonut enää taakseen voittaessaan pelin 15-8.

Turnauksen viimeiset ottelut olisivat Muu Suomi – Otso2. sekä PirU – Otso. Muu Suomi otti vahvat otteet molempien puoliaikojen loppupuolilla, vieden ensin pelin puoliajalle 8-5 ja voittaen ottelun tehden 4 maalia putkeen tuloksella 15-10. Otson ja PirUn kohtaaminen tuntui olevan PirUn käsissä joukkueen napatessa heti kolmannesta pisteestä breikkimaali, sekä tehden vielä kaksi breikkiä lisää ensimmäisellä puoliajalla. Puoliajalla peli 8-6, PirU aloittaisi toisen puoliajan hyökkäämällä. Otso ei ollut missään nimessä valmis luovuttamaan ja päätti tehdä toisen puoliajan ensimmäisestä pisteestä heti kavennusosuman, mutta PirU jatkoi ensimmäisen puoliajan tempoaan napaten takaisin useamman pisteen johtonsa tehden kaksi putkeen tilanteeseen 11-8. Tämän breikkimaalin jälkeen joukkueiden hyökkäykset tekivät tehtävänsä, PirUn voittaessa Otso 15-12 edeten SM-finaaliin. Otso joutuu tyytymään pronssiotteluun, missä he tulevat kohtaamaan Otso2:n Muun Suomen ollessa projektijoukkueen statuksella.

SM-Finaalissa tulevat kohtaamaan siis Helsinki Ultimate ja PirU. Joukkueet ovat kohdanneet kaudella kahdesti, ja molemmat joukkueet ovat napanneet yhden voiton. Joukkueet ovat kohdanneet myös aiemmin finaalissa 2019, milloin PirU onnistui nappaamaan kultamitalit itselleen Jyväskylän nurmikentillä. Joukkueista ei voida nimetä suoraa ennakkosuosikkia, ja finaalista voidaan odottaa loppuun asti tiukka trilleriä mikäli Toureilla pelatut pelit antavat yhtään osviittaa.

SM-Finaalitapahtuma

Finaalitapahtumassa tullaan U17-sarjan finaali, avoimen pronssipeli & finaali sekä naisten finaali. Ottelut pelataan Otaniemessä 23.9., ja aikataulut julkaistaan myöhemmin.

Otteluparit:

U17-finaali: EUC – ViRHe
Avoin pronssi: Otso – Otso2
Avoin finaali: Helsinki Ultimate – PirU
Naisten finaali: Atletico – Helsinki Ultimate

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän