Ensimmäisen mixed turnauksen voitto yllättäjälle

Mixed SM Oulun osaturnaukset voitto meni yllättäjä joukkueelle Sakun shakkinappuloille. Joukkueen peli alkoi lauantaina A-lohkosta ja peli kerrallaan SaSha:n yhteispeli hioutui paremmaksi. Toiseksi turnauksessa pelasi Jyväskylän Sleepwalkers ja kolmanneksi Helsinki Ultimate.

Alkuerät

Jo alkulohkovaiheessa oli selvää, mitkä joukkueet tulisivat etenemään välieriin. A-lohkossa Sakun shakkinappulat voitti Tampereen UFO:n ja Oulun Disquitoksen rutiininomaisilla suorituksilla samoin teki Jyväskylän Sleepwalkers. SaSha:n ja Sleepwalkersin keskinäisen ottelun ensimmäinen puoliaika eteni jyväskyläläisten komennossa. Puoliajalla Sakun Shakkinappulat saivat koottua rivinsä, mutta alkulohkon ottelu päättyi Sleepwalkersin turvalliseen 15–11 voittoon. A-lohkon kolmannesta sijoituksesta käytiin niin ikään tasainen taistelu, jonka vei Tampereen UFO. A-lohkosta välieriin etenivät näin ollen SaSha ja Sleepwalkers. Sijoista 5–7 jäivät taistelemaan UFO ja Disquitos.

B-lohkossa pelasivat Espoon Kopsu, Espoon Rennot Heittelijät ja Helsinki Ultimate. Turnauksen ensimmäiseksi sijoitettu Helsinki selvisi omalla varmalla pelillä molempien otteluiden voittajaksi selvin numeroin. Erheen ja Eskon välillä käytiin tiukka kamppailu välieriin etenemisestä. Ensimmäisen puoliajan aikana Erhe kykeni tekemään yhden katkomaalin ja puoliajalle mentiin Erheen 8–6 johdossa. Puoliajalla Eskon puheet olivat onnistuneet ja peli eteni tilanteeseen 10–10 kahden katkon seurauksena. Tämän jälkeen Erhe teki kolme pistettä peräkkäin eikä Eskolla ollut enää paukkuja vastata. B-lohkosta välieriin etenivät siis Helsinki Ultimate ja Erhe. Eskon tie vei
puolestaan taisteluun sijoista 5–7.

Alempi jatkosarja

Sijoista 5–7 käytiin sunnuntaina monta tiukkaa ottelua. UFO ja Disquitos kohtasivat jo toistamiseen turnauksen aikana alemman jatkolohkon ensimmäisessä ottelussa. Pisteitä jaettiin alkuun tasaisesti, mutta ensimmäisen puoliajan lopussa UFO otti kolmen pisteen putken, johon Disquitos ei löytänyt enää vastausta. UFO:lle voitto 15–11. Disquitoksen ja Eskon välinen ottelu päättyi puolestaan juoksuvoimaisen Eskon voittoon. Ratkaisu 5. sijasta käytiin siis Eskon ja UFO:n välillä. Ensimmäinen puoliaika kesti peräti 32 minuuttia ja puoliajalle mentiin UFO:n johdossa heidän katkomaalinsa ansiosta. Puoliajan jälkeen Espoon Kopsu löysi vielä yhden lisävaihteen ja he tekivät kaksi katkomaalia. Tilanteessa 11–11 peliaika oli päättynyt, joten ratkaisua haettiin universe -pisteen kautta. Eskon aikalisän jälkeen he pääsivät hyökkäämään ja tekivät ratkaisevan maalin. Näin ollen alemman jatkolohkon sijoitukset ovat:

1. Espoon Kopsu
  2. Tampereen UFO
  3. Oulun Disquitos

Välierät

Välierissä kohtasivat Helsinki Ultimate ja Sakun Shakkinappulat sekä Jyväskylän Sleepwalkers ja Espoon Rennot Heittelijät. Sleepwalkersin ja Erheen välinen ottelu eteni vahvasti Sleepwalkersin komennossa. Varsinkin toinen puoliaika oli Sleepwalkersin dominointia. Näin ollen Erheen tie vei otteluun sijasta kolme ja Sleepwalkers eteni finaaliin. Toisessa välierässä pisteitä vaihdettiin tasaisesti, kunnes SaSha onnistui kahdessa katkossa peräkkäin. Helsinki ei vielä ensimmäisellä puoliajalla löytänyt vastausta SaSha:n tarkoille maaliheitoille ja näin ollen tauolle mentiin yllättäen SaSha:n 8–6 johdossa. Puoliajan jälkeen ensin vaikutti, että SaSha tulee etenemään finaaliin, kunnes Helsinki sai vielä tehtyä ensin yhden katkon ja hetken perään vielä toisen. Näiden katkojen jälkeen tilanne oli ensimmäistä kertaa pelin alun jälkeen Helsingin eduksi. SaSha ei ollut valmis luovuttamaan ja he tekivät perään myös katkon ja maalin. Tämän jälkeen Helsinki piti oman hyökkäyksensä. Toinen välierä oli näin ollen 14–14 tilanteessa ja SaSha pääsisi hyökkäämään Universe -pisteeseen. Muutaman varman kiekon siirron jälkeen Teemu Virtanen pääsi juhlimaan maalissa voittoa ja finaalipaikkaa. Ennakkosuosikki Helsinki oli siis lyöty jo välierissä, ja finaalissa kohtaisivat Sakun Shakkinappulat ja Sleepwalkers.

Finaali

Finaalissa kohtasivat siis SaSha ja Sleepwalkers. Jo pelin alusta oli selkeää, että SaSha:n pelituntuma tiukan välierän jälkeen oli säilynyt hyvänä ja Sleepwalkers ei löytänyt aseita Tinka Gyllingin ja Teemu Virtasen pysäyttämiseen. SaSha onnistui jo varhain tekemään monta katkomaalia putkeen eivätkä Sleepwalkersit löytäneet itsestään kunnon taisteluvaihdetta muutamaa pistettä lukuun ottamatta. Myös kentän katossa olleet väliseinät rokottivat muutamaan otteeseen Sleepwalkersien pitkiä heittoja. Heitot osuivat jo varhaisessa vaiheessa väliseiniin eikä niillä ollut mitään mahdollisuutta mennä perille vastaanottajalle. Ensimmäisen mixed -turnaukset voittoon eteni Sakun Shakkinappulat
varsin vakuuttavalla pelillä.

Finaalipelin loppurinki (kuva: Tapio Moilanen)
  1. Sakun Shakkinappulat
  2. Jyväskylän Sleepwalkers
  3. Helsinki Ultimate
  4. Espoon Rennot Heittelijät

Tarkemmat pistetaulukot löytyvät liiton pelikoneesta ultimate.fi/pelikone. Mixed -sarja jatkuu helmikuussa Jyväskylässä ja Oulun turnaus loi varsin mielenkiintoiset odotukset toiseen osaturnaukseen.

Otteluiden sivussa kerättiin myös lahjoituskiekkoja Tansaniaan ja yhteensä kiekkoja saatiin 38 kappaletta eteenpäin lahjoitettavaksi. Kiitos kaikille lahjoitukseen osallistuneille joukkueille ja pelaajille!

Toinen osaturnaus pelataan 17.2.2024 – 18.2.2024 Jyväskylässä.

Teksti: Kaisa Korhonen