Atleticolle sisäultimaten EM-kultaa – EUICC 2024 tulokset

Atletico naisten sarjan voittopokaalin ja kultamitalien kanssa EUICC 2024 -kisoissa.

Suomea edusti sisäultimaten EM-kisoissa, EUICC 2024, viisi joukkuetta. Naisten sarjan voitti Atletico Espoosta. Mitalisijoitus oli lähellä myös avoimessa sarjassa, kun Otso jäi neljänneksi.

Naiset: Atletico Euroopan mestariksi

Atletico aloitti turnausurakkansa vakuuttavasti Kööpenhaminan KFK:ta vastaan voittolukemin 17-4. Alkulohkon kaksi seuraavaa ottelua osoittautui kimurantimaksi, sillä voitot irtosivat kolmella perättäisellä maalilla ottelun loppuhetkillä eli ns. takaa ja ohitse.

Atleticon Maija Leino ottaa kiekon kiinni EUICC 2024 -semifinaalissa. Kuva: Pavel Budnik

Lohkovoiton avulla irtosi suora sijoittautuminen pudotuspelikaavioon, jossa 13-8 numeroin koristeltu seinä nousi pystyyn brittiläiselle Uprisingille. Semifinaalivastustaja, belgialainen Mooncup, oli kottaraisten tavoin kulkenut voitosta voittoon. Tasainen pistevaihto kääntyi kuitenkin Atleticolle ottelun ratkaisuhetkillä, tulos 11-10.

Finaalissa odotti ruotsalainen KFUM Örebro, joka oli tehnyt vakuuttavaa jälkeä omalla finaalimatkallaan. Molemmilla joukkueilla oli mahdollisuutensa repiä pieni pistekaula vastustajaansa, mutta 10-10-tilanteesta edettin vuorotellen lopulta lukemiin 15-14 ja suomalaisten voittojuhlintaan.

”Ensisijaisesti ollaan todella ylpeitä joukkueen suorituksesta. Asetimme syksyllä tavoitteeksi Top 4 -sijat. Totesimme, että jos päästään semeihin, sen jälkeen kaikki on mahdollista. Onhan voittaminen keskimääräistä kivempaa”, pelaaja-valmentaja Kata Niini iloitsee ja lisää:

”Toki se on myös joukkueen ja yksilöiden omien kykyjen mittaus, mitä vähän liian harvoin ollaan viimeaikoina tehty kv-kentillä. Tästä vahva suositus kaikille!”

Niinin mukaan otteluiden kääntäminen omaksi eduksi vaatii henkisesti vahvan ja taistelukykyisen joukkueen. Atleticossa se ilmeni rauhallisuuden huokuna ja uskona omaa tekemiseen tiukoissakin paikoissa.

”Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä, haluamme mainita kannustusjoukot. Suomi-katsomon kannustukset nostatti kottaraiset tarvittavaan lentoon. Iso kiitos siitä sekä koti-Suomeen että paikanpäällä olleille. Oi Suomi on!”

Atleticon seuraavia kv-suunnitelmia ei ole vielä löyty lukkoon, mutta Niini arvelee että mestaruudella on varmasti positiivinen vaikutus tähänkin päätökseen ja koville kansainvälisille peleille löytyy kyllä kysyntää jatkossakin.

”Varsinkin nyt, kun ”turnauskuplan” puhkeaminen on mestaruushuumassa kovin tuskallista. Ehkä tuskan lievittäminen tapahtuu laittamalla seuraava tavoite kalenteriin”, Niini päättää.

Rakentava hetki Spiritin parissa

Tarkimmat silmäparit saattoivat huomata, että Atleticon viimeinen sijoitus Spiritissa ei näytä kovin mairittevalta. Sijoituksen aiheuttaa erityisesti alkulohkon Seagulls-ottelu, jossa vastustaja koki kottaraisten pelanneen vain kolmen spirit-pisteen arvoisesti.

”Perjantain kahdessa lohkopelissä saimme tosiaan huonot Spirit-pisteet vastustajilta. Koko joukkue oli järkyttynyt ja surullinen saaduista pisteistä, koska koimme että ne eivät vastanneet todellista suoritusta. Kävimme joukkuueen kesken kaikki tilanteet läpi ja otimme opiksemme seuraaville päiville”, Niini selventää.

”Perjantain pohja-tunnelmista saimme onneksi kasattua itsemme, jossa apuna myös turnauksen Spirit Directorin kanssa käydyt keskustelut. Onneksemme hän oli sattumalta nähnyt ottelut ja pystyi puolueettomana osapuolena antamaan hänen näkemyksensä ja kohteita parannettavaksi. Puolueettoman osapuolen kommentit valoivat uskoa omaan tekemiseen.”

Avoin: Otso (4.) & Lempäälän Kisa (7.)

Otson Tomi Sandberg kamppailee kiekosta EUICC 2024 -turnauksessa. Kuva: Oliver Hülshorst

Otso eteni perjantaista lohkovoittajana kahdella voitolla ja yhdellä tappiolla. Lohkovoiton osalta kriittinen voitto oli saksalaista VfL Gemmrigheimia vastaan 17-13. Samainen joukkue tuli uudestaan vastaan tiukassa semifinaalissa, jossa molemmat joukkueet takoivat maaleja tehokkaasti. Gemmrigheim oli kuitenkin maalin verran vahvempi osapuoli tällä kertaa, 16-17.

Pronssiottelukaan ei tuonut hirveästi lohtua Otsolle. KFUM Örebron miehet onnistuivat tekemään kolmen maalin pesäeron tilanteessa 10-7, mutta pari katkomaalia ei vielä riittänyt kääntämään rytmiä espoolaisille. Lopputulos 13-14.

”Pelattiin erittäin tasainen turnaus omalta osalta. Ei tullut pidempiä synkkiä hetkiä, joissa oltaisiin annettu vastustajille liikaa siimaa. Hyökkäys teki usein tarvittavan ja puolustus yritti tai kaivoi voitot meille. Tiukimmissa peleissä ei vaan saatu käännettyä sitä yhtä pistettä meille”, Otson valmentaja Jarno Sihvo analysoi.

Ennakkovalmistautuminen sujui Sihvon mukaan erittäin hyvin, varsinkin puolustustaktiikassa eri vastustajia vastaan. Tältä tontilta tulee kiitosta Roni Hotarin scouttaustyölle.

”Hyökkäys pelasi omaa peliä ja teki pieniä muutoksia vastustajan mukaan.
Osattiin odottaa, että tiukkoja pelejä tulee ja kaikki joukkueet on kovia, valitettavasti vaan tällä kertaa ei pystytty niitä tiukimpia pelejä voittamaan.”

Verrattuna edelliseen turnaukseen vuonna 2020, sisäpeli näyttää kiinnostavan ultimateseuroja entistä enemmän. Sihvon mukaan ero pohjoismaiden ja muun Euroopan välillä näkyy erityisesti ottelun vauhdissa.

”Pohjoismaissa kiekot on pystyssä ja ehkä tempo vähän rauhallisempi, kun taas muualla juostaan vähän enemmän ja siirrellään kiekkoa nopeasti. Molemmissa on hyvä puolensa ja tekee valmistautumisesta mielenkiintoisempaa, kun tyylejä on monia. Joukkueiden välinen tasoero oli tasoittunut ja niin kuin ennakkoon odotettiin, niin heittopusseja ei ollut. Todella monta peliä kisoissa meni universeen”, Sihvo toteaa.

Seuraavan kerran Otsoa nähdään kansainvälisillä pelikentillä kesän uudistetussa EM-sarjassa.

Lempäälän Kisan perjantai sisälsi yhden voiton ja kaksi tappiota, josta kiitoksena kolmas sija ja ristiottelu latvialaista Salaspils Wild Thingsia vastaan. LeKi istui jo tukevan johdon päällä, maalin päässä voitosta 16-13, mutta Latvian joukkue onnistui tasoittamaan tilanteen nopeilla maaleilla. Se ei kuitenkaan riittänyt ja LeKin hyökkäys piti viimeisellä yrityksellä, voitto 17-16.

Kotiyleisön kannalta harmillisesti LeKi joutui Otson pudottamaksi neljännesvälierissä. Tie vei lopulta seitsemännelle sijalle, kun LeKi voitti viimeisessä ottelussaan Irlannin XVI:n 16-15.

”Kisoissa päästiin pelaamaan monta hyvää ja tiukkaa ottelua, jotka olisivat voineet kääntyä suuntaan tai toiseen. Samalla kun joukkue oli vahva oman tekemisen ja osaamisen myötä, jäi viimeinen vaihde osasta otteluista puuttumaan loukkaantumisien ja rosterin laajuuden riittämättömyyden seurauksena. Tämä riski tiedostettiin ennen kisoja, eikä myöhäinen joukkuepaikan saaminen helpottanut pelaajien saamista turnauskokoonpanoon”, LeKin valmentaja Leevi Cederlöf pohtii.

Samalla Cederlöf myös kehuu pelaajistonsa mielenvahvuutta, sillä rosterin koosta ja puolustuspelaajien lainaamisesta huolimatta joukkue pystyi suoriutumaan peleistä korkealla tasolla läpi turnauksena. LeKin kannalta tulevaisuudensuunnitelmat ovat myös positiiviset, sillä pelaajilla on vielä monta vahvaa pelivuotta tulossa.

”Tämän lisäksi meillä on taitava ja kehittyvä juniorijoukkue, josta saadaan varmasti tulevia huippupelaajia suomalaisen ultimaten kartalle,” Cederlöf lupaa.

Lempäälän Kisa on tehnyt myös pitkään yhteistyötä Tampereen UFOn kanssa Pirkanmaa Unitedin muodossa. PirU on taas liikkeellä kesän kv-turnauksissa, mutta EM-sarjaan osallistuminen voi olla liian raskas.

”Karsintasysteemi muuttuu merkittävästi, ettemme ole vielä varmoja, onko PirUn järkevää lähteä tavoittelemaan paikkaa finaaliturnauksessa vai onko järkevämpää lähteä vain hakemaan yksittäisiä hyvätasoisia ja kalenteriin sopivia kv-turnauksia”, Juho Pulakka joukkueesta kertoo.

Mixed: Helsinki Ultimate (6.) & Jyväskylä Sleepwalkers (10.)

Helsinki Ultimaten Ilja Winqvist syöksyy kiekkoon EUICC 2024 -turnauksessa. Kuva: Oliver Hülshorst

Helsinkiläisten ja jyväskyläläisten polut kohtasivat ristiottelussa, jonka voittaja etenisi parempaan pudotuspelikaavioon. Helsinki Ultimate oli aiemmin omassa alkulohkossaan sijoittunut kolmanneksi yhden voiton turvin ja JSW vastaavasti toiseksi kahdella voitolla. Ristiottelun tulos oli kuitenkin selkeästi pääkaupunkivetoinen, 17-9 Helsingille.

Helsinki Ultimaten vauhti ei valitettavasti riittänyt mitalisijoihin asti, sillä Slovakian Outsiterz oli 15-11 erotuksen verran vahvempi kvartseissa. Tiukat ottelut kuitenkin jatkuivat. Ensin voitolla saksalaisesta Hucksista 13-12 ja tappiolla Tshekkien Terrible Monkeysia vastaan 14-15. Sijoituksena erinomainen kuutonen.

”Yleistunnelma on ihan positiivinen. Todella monta tiukkaa peliä, missä loppuun asti piti tehdä töitä”, valmentaja Akseli Ranta kertoo.

”Eurooppalaiset pelasivat pitkälti ”ulkoultimatea.” Heittovalinnat olivat suomalaisittain erikoisia, eli flättipitkiä sekä väliheittoja, ja monet luottivat vain omaan atleettisuuteensa. Myönnettäköön tämän toimineen, mutta suomalaisesta näkökulmasta suomalainen sisäultimate oli pysäyttämättömän oloista onnistuessaan. Yleisesti ottaen mokattiin itse eikä vastustaja hakenut katkoja. Juoksuvoima oli suurin erottava tekijä, missä hävittiin. Pyrimme paikkaamaan taktisilla aspekteilla, mutta valitettavasti tällä kertaa se ei yksin ihan riittänyt.”

Ranta oli jo aiemmin uumoillut omaa alkulohkoaan kenties vahvimmaksi, mikä todennäköisesti piti paikkaansa. Alkulohkon vastustajista Mighty Hucks juhli lopulta mestaruutta ja Ultimate Saku pronssia.

”Harmillisesti tosissaan lohko taisi olla vaikein koko turnauksessa, mikä kulutti jalkoja enemmän ja pakotti ylimääräiseen matsiin Jyväskylää vastaan. Tietysti sitä toivoisi suomalaisten pärjäävän mahdollisimman hyvin, joten crossover JSW:tä vastaan ei ollut ideaalia.”

Puolivälierän tappio oli joukkueelle henkisesti vaikea paikka. Siitä huolimatta pelaajat olivat valmiina tukemaan taas toisiaan sijoituspelien aikana. Vaikka virallisia sijoitustavoitteita ei tällä kertaa saavutettu, Ranta kokee projektin kasvattaneen helsinkiläisseurasta entistä vahvemman ja yhtenäisemmän.

Helsinki Ultimate ei tänä kesänä liity uudistettuun EM-sarjaan, sillä pitkä projekti on ollut henkisesti vaativa ja nyt on aika palautua. Ruotsin liitokiekkoliitto on kuitenkin vinkannut mahdollisesta pohjoismaisille seuroille tarkoitetusta mixed-turnauksesta.

”Tämä oli vielä työn alla, mutta suomalaisia jengejä toivottaisiin mukaan turnaukseen kun se toteutuu!”

Jyväskylä Sleepwalkers osoitti paremmuuttaan alemmassa kaaviossa sveitsiläisten FlyHigh:a (15-11) ja Ison-Britannian SLAB:a (16-15) vastaan, mutta Puolan RJP:n 14-17 tappio tarkoitti tällä kertaa kymppipaikkaa Jyväskylään.

JSW:n valmentaja Jere Uljas sanoo, että vaikkei lopputulos ole varsinaisesti imarteleva, oli projekti kuitenkin onnistunut vaikeuksista huolimatta.

”Joukkuehenki oli erinomainen ja saatiin mielestäni ulosmitattua meidän nykyinen taso. Meillä loukkaantumiset oli iso riesa, eikä kaikki alkuperäisen rosterin pelaajat päässeet paikalle ja osa pelaajista pelasi loukkaantuneina. Siihen nähden kaikki kynnelle kykenevät pelasivat erittäin hyvin ja yrityksestä ei jäänyt tulos kiinni. Ristipeli oli harmillinen sattuma sinänsä, että vain toisella suomalaisjoukkueella oli tie auki kahdeksan parhaan joukkoon ja tällä kertaa helsinkiläiset veivät sen meiltä täysin ansaitusti”, Uljas analysoi.

Muiden valmentajien tavoin, myös Uljas näkee samankaltaisia kehityssuuntia eurooppalaisessa sisäultimatessa. Markkeroinnissa pitäisi vielä ottaa mallia suomalaisilta ja hyökkäysvuorot sisältävät paljon ulkopelin piirteitä, jotka Suomen sisäkentillä kitketään pois.

”Taitavia ja fyysisiä pelaajia kyllä löytyy ympäri Euroopan, ja osaavat kyllä vahvuuksiaan hyödyntää erityisesti hyökkäyspelaamisessa käyttämällä esimerkiksi rohkeasti eristyspainotteisia hyökkäyskuvioita. Mieleen jäi saksalaiset ja puolalaiset, joiden eristyspelin kanssa meidän valmennuksella loppui keinot kesken. Variaatioita löytyi, jos ykkösvaihtoehto koitettiin ottaa pois.”

”Kokemus oli myös meidän seuralle tärkeä ja saatiin mm. Ensimmäiset kv-kisat parille pelaajalle ja he suoriutuivat hyvin. Tällä hetkellä Sleeppareiden kalenterissa ei ole kv-seurakisoja, mutta toivotaan että saadaan lisää omia pelaajia terveinä jatkossa kv-kentille!”

Lopputulokset

Kaikki lopputulokset EUICC-kisojen tulospalvelusta: https://euicc-schedule.ultimatefederation.eu/?view=teams&season=EUICC2024&list=bystandings

Naiset

 1. Atletico
 2. KFUM Örebro Frisbee
 3. Catchup Women
 4. Mooncup
 5. Seagulls
 6. 3 Snakes
 7. DTS ultimate
 8. Uprising UK
 9. YRR
 10. Ukraine Women
 11. Wuf
 12. Aarhus Ultimate
 13. Heidees/Ogre Moments
 14. Heidees/Ogre Moments
 15. ExElle
 16. Københavns Frisbee Klub

Avoin

 1. Mooncatchers
 2. VfL Gemmrigheim
 3. KFUM Örebro Frisbee
 4. Otso
 5. Frederikssund Ultimate Klub
 6. UFO
 7. LeKi
 8. XVI
 9. Aarhus Ultimate
 10. Ventspils Frisbee club
 11. Ukraine Open
 12. Salaspils WT
 13. Viksjöfors if
 14. Frizzly Bears
 15. Vorai
 16. Zoom Ultimate

Mixed

 1. Mighty Hucks
 2. Tartu Turbulence
 3. Ultimate Saku
 4. Outsiterz
 5. Terrible Monkeys
 6. Helsinki Ultimate
 7. Sesquidistus
 8. Hucks
 9. RJP
 10. Jyväskylä Sleepwalkers
 11. DTU
 12. SLAB
 13. Malmö Ultimate
 14. Ouftimate
 15. Trondheim Frissbeeklubb
 16. FlyHigh

Muokkaus 5.6. klo 16:42: Lisätty Atleticon kommentit Spirit-pisteistä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän