SM-finaalitapahtuma tarjoili uusia ja vanhoja mestareita

Kaksi pelaajaa kurottaa kohti kiekkoa selkä kameraan päin.
Atleticon Vappu Reunanen (vas) ja UFOn Pinja Rajala tavoittelevat kiekkoa. Kuva: Hellen Koskinen

Jännittävä hallikausi huipentui mitalimittelöihin, jotka pelattiin lauantaina 23.3. Espoon Leppävaarassa. Yleisöä oli saapunut sekä paikan päälle Kameleonten Areenalle kuin myös livelähetyksen pariin.

Helsinki Ultimate voitti vauhdikkaan pronssiottelun

Päivän ensimmäisessä ottelussa, jossa ratkottiin avoimen pronssimitalistit, kohtasivat Turku Terror ja Helsinki Ultimate 1. Ottelu alkoi tasaisesti, kummankin joukkueen viedessä hyökkäyksiä loppuun. Toimitsijoiden näkökulmasta, tilanteessa 4-5 Evgeni Kozlovin sekä 5-7 tilanteessa Ilja Winqvistin ottamat katkot alustivat Helsingille ensimmäisellä puoliajalla pienen kaulan, joka piti ottelun loppuun asti.  

Varsinkin ensimmäisellä puoliskolla Helsinki Ultimate 1 maalipuolustus onnistui ratkaisevasti hankaloittamaan Turku Terrorin hyökkäystä, joka ei huolellisesta kiekon siirtelystä huolimatta löytänyt paikkoja. Toisella puoliajalla Terror puolestaan sai painetta paikkapuolustuksella Helsinki Ultimate 1 hyökkäykseen, mutta Helsinki vei pronssimitalit stadiin. Ajassa 56.45 Lauri Saksa syötti ottelun pisterohmulle Mikael Vitikaiselle ja Helsinki Ultimate 1:n juhlat olivat valmiita alkamaan.

 

Terrorin Mikael Piippo katselee heittopaikkaa Helsinki Ultimaten Evgeni Kozlovin takaa. Kuva: Hellen Koskinen

Otso uusi mestaruuden avoimen sarjassa

Frisbeehuuma sai jatkoa, kun Otso ja LeKi marssivat parketille tavoitteena voittaa Suomen mestaruus avoimessa sarjassa. Finaalipeli oli alusta loppuun intensiivinen ja selkeää oli, että molemmat joukkueet olivat tulleet voittamaan. Pelin alku oli hyvin tasaista. Otson ollessa yhden breikin häviöllä 5-6, otti Otso aikalisän. Aikalisän jälkeen Otso sai kiristettyä omaa pelaamista muutaman napsun ja pystyi viemään puoliajan 8-6. Toisella puoliajalla Otson hyökkäys onnistui viemään hyökkäyksensä varmasti maalin ja puolustuskenttä sai kairattua tarvittavat katkot. Huolimatta loppuun asti pelaamisesta ja lukemattomista hienoista suorituksista, LeKi ei pystynyt kirimään toisella puoliajalla eroa ja Otso kokeneena joukkueena vei SM-kullan lukemin 15-10. 

Avoimen finaalin MVP-palkinnon vei kotiin Otson tasaisesta joukkueesta Erkka Niini.

Finaalin MVP Erkka Niini (toinen oik.) juhlii Suomen mestaruutta joukkueensa Otson kanssa. Kuva: Hellen Koskinen

Euroopan mestarit olivat pysäyttämättömiä naisten finaalissa

Naisten finaalissa kohtasivat UFO Tampereelta ja Atletico Espoosta. Peli alkoi todella tiukasti ja kumpikin joukkue teki pisteitä vuorotellen, pitäen oman hyökkäyksensä, aina 4-4 tilanteeseen saakka. Tämän jälkeen Atletico onnistui tekemään pelin ensimmäisen katkomaalin. Tiukan alun jälkeen pelin tempo ja fyysisyys kasvoivat entisestään, mutta UFO ei onnistunut enää kääntämään pisteitä samaan tapaan puolelleen. Toisella puoliajalla UFO onnistui tekemään useita katkoja, mutta sai viimeisteltyä vain kaksi maalia ja lopulta peli päättyi 15-7 Atleticon voittoon.

Naisten finaalin MVP palkinnon saajaksi raati valitsi Mariia “Masha” Martuksen, joka esitti varmoja otteita hyökkäyksessä ja hoiti puolustuksessa tarvittavat katkot.

Finaalin MVP Atleticon Mariia Martus hyppää kiekkoon. Kuva: Hellen Koskinen

LeKin juniorit palasivat kultakantaan

U17-junioreiden finaalissa pelasivat tänä vuonna Espoon kotijoukkue EUC Green vastassaan Lempäälän LeKi. Molemmat joukkueet olivat innoissaan aloittamaan pelin ja alun pienen jännityksen jälkeen joukkueet tekivät pisteitä vuorotellen. LeKi osoitti pelin alusta pitkänheittotaitoaan ja ratkaisi pisteitä nopeasti. LeKin nopeat hyökkäykset eivät hetkauttanet EUC-pelaajia, jotka osoittivat rauhallista otteita ja vakuuttavaa hyökkäystä.

LeKi vei pelin puoliajalle, jonka jälkeen onnistui kasvattamaan kaulaa muutaman pisteen jälkeen 4. LeKin johdon myötä paikalla ollut yleisö alkoi kannustamaan kotijoukkuetta. Hallin energia, yleisön kannustus ja EUC pelaajien taistelu pisteistä tasoitti peliä tilanteeseen 10-12. Pelin voitti loppujen lopuksi LeKi hienolla Jussi Cederlöfin hienolla pitkällä heitolla Vihtori Myrskyrannalle.

Pelin MVP oli LeKin Lauri Koikkalainen.

Finaalin MVP LeKin Lauri Koikkalainen markkerina. Kuva: Hellen Koskinen

Mixed-sarjassa valtakausi vaihtui

Päivän viimeisessä ottelussa mixed-finaalissa oli vastakkain Helsinki Ultimate ja LeKin Sakun Shakkinappulat. Pelin alussa oli jännitystä ilmassa, kun peli kääntyi usemmassakin pisteessä. Helsinki sai nopeammin pelikirjasta kiinni, pelistä ilmeni rutiini ja huolellinen valmistautuminen kauden aikana. Sakun Shakkinappuloiden peli alkoi hatarammin ja heillä oli pieniä vaikeuksia saada omaa peliään käyntiin. Helsinki Ultimate onnistui pelin ensimmäisen puoliajan aikana tekemään useamman katkon ja näiden perään upeita maaleja muun muassa Lauri Saksan toimesta.

Puoliajalle mentiin Helsingin 8-5 johdossa. Lyhyen hengähdystauon jälkeen Sakun Shakkinappulat onnistuvat avaamaan peliään ja yleisön kannustuksen myötä Helsingin kasvattama 4 pisteen kaula suli. Peli jatkui tasaisesti 10-10 tilanteen jälkeen ja joukkueet tekivät pisteitä vuorotellen. Shakkinappulat onnistuivat menemään ensimmäistä kertaa johtoon tilanteessa 12-13 Aava Ahlforsin syöttäessä Kivi Knuutille. Pelin ilmapiiri oli intensiivinen, kun molemmat joukkueet taistelivat pisteistä ja suomen mestaruudesta. Peli eteni universe point -tilanteseen ja voittoon kiri tällä kertaa Sakun Shakkinappulat.

Pelin MVP:ksi valittiin Lassi Cederlöf Sakun Shakkinappuloista.

Finaalin MVP Lassi Cederlöf on päässyt heittämään markkerin ohi. Kuva: Hellen Koskinen

Vuoden vaikuttavimmat olivat Espoosta

Palkintojenjaossa julkistettiin myös vuoden vaikuttavimmat -äänestyksen tulokset. Tällä kertaa valinta oli kaksivaiheinen: ensimmäisellä kierroksella kuka tahansa sai jättää oman ehdotuksensa ja toisella kierroksella äänestettiin jokaisessa kategoriassa kolmesta liiton hallituksen vahvistamasta ehdokkaasta.

Vuoden liitokiekkoilijana palkittiin Espoo Ultimate Clubin Meeri Mäkihelmi. Perusteluina ehdokkuudelle oli EUC:n juniorijoukkueen valmennus ja seuran juniorityön kehittäminen.

Vuoden liitokiekkoilijana palkittiin Espoo Ultimate Clubin Sanna Jalovaara. Sannasta kerrottua: monipuolinen pelaaja, joka menestyy myös aikuisten sarjoissa. Spiritpelaaja, joka omalla toiminnallaan tukee kanssapelaajia.

Vuoden liitokiekkotekona palkittiin Atleticon EM-kulta talven 2024 seurajoukkueiden hallimestaruuskisoissa. Atleticon palkitsemista perusteliin muun muassa näin: merkittävä suoritus Suomi-ultimaten nimissä Euroopassa.

Toimitus onnittelee vuoden vaikuttampina palkittuja, SM-mitalisteja sekä kiittää kaikkia urheilijoita hienoista suorituksista.

Jäikö tapahtuma näkemättä?

Livestriimin tallenne on katsottavissa Ruutu.fi-palvelussa, ottelupöytäkirjat löytyvät Pelikoneesta ja Hellen Koskisen ottamisen kuvia voi katsella Google Kuvat -albumissa. Jos käytät kuvia, muistathan antaa kreditit kuvaajalle (Instagramissa @hellenxphoto).

**

Teksti: Atletico

Kuvat: Hellen Koskinen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän