29.11.2012 / Ultimate on vaativa joukkuelaji, jonka pelaaminen huipputasolla edellyttää monipuolista fyysistä harjoittelua. Ultimaten suomalaiset huippujoukkueet ovat jo vuosia käyttäneet treenaamisensa apuna HeiaHeiaa. Ultimateyhteisö saa nyt käyttöönsä myös HeiaHeian yritysversion, joka tarjoaa lisää mahdollisuuksia valmentajien ja pelaajien kommunikointiin ja tavoitteiden asettamiseen. 

HeiaHeia on internetpohjainen harjoituspäiväkirja, joka on muutamassa vuodessa laajentunut kattamaan yksityishenkilöiden treenimerkintöjen lisäksi myös työyhteisöjen hyvinvointikampanjoita ja räätälöityjä harjoitusohjelmia. Peruskäyttäjälle HeiaHeian parasta antia on omien liikuntasuoritusten ylöskirjaaminen ja jakaminen kavereille sekä muiden suoritusten seuraaminen ja kannustaminen. Yritysversiossa keskiöön nousevat yritysten, seurojen tai joukkueiden kokonaistavoitteet ja -hyvinvointi.

HeiaHeian avulla kaikkea treenaamista voi tarkastella kootusti samassa osoitteessa, niin mobiilisti kuin kotikoneellakin. Toimiva palvelu harjoitusten kirjaamiseen ja seurantaan on oleellista ultimaten pelaajalle, sillä lajin monipuolisuus asettaa kovat vaatimukset harjoittelulle erityisesti tähdättäessä arvokisoihin. Heitto- ja pelitaidot hiotaan kiekkotreeneissä, nopeuskestävyys intervallilenkeillä, ponnistusvoima loikkaharjoituksissa sekä yleinen lihasvoima salityöskentelyn avulla. Lisäksi pelaajat usein harrastavat muita, ultimatea tukevia lajeja kuten pelaavat pallopelejä tai kehittävät lihaskoordinaatiota vaikkapa kiipeilyseinällä.

Huippujoukkueet arvostavat läpinäkyvyyttä

HeiaHeia on ollut Suomen ultimaten huippujoukkueiden aktiivisessa käytössä jo pitkään.  Mm. pääkaupunkiseutulainen Karhukopla valmistautui vuoden 2010 ultimaten seurajoukkueiden MM-kilpailuihin Prahassa HeiaHeian avulla. Palvelu sparrasi niin ikään, kun Suomen naisten maajoukkue treenasi Slovenian EM-kilpailuihin 2011 ja avoin ja naisten maajoukkue Japanin MM-kisoihin 2012.

Karhukoplan ja avoimen maajoukkueen päävalmentajan Ville Haaramon mukaan tavoitteena HeiaHeian käytössä oli aktivoida kiekkotreenien ulkopuolista harjoittelua ja benchmarkata treenausta muihin nähden. Naisten maajoukkueen fysiikkavalmentaja Nanna Karessuo säestää:

”Treenipäiväkirjoja on kerätty ennenkin, mutta tavoitteena oli saada positiivista ryhmäpainetta harjoitteluun avaamalla treenipäiväkirja ja harjoitusten sisällöt kaikille joukkueen jäsenille.”

Treenien jakaminen lisäsikin läpinäkyvyyttä joukkueen kesken.

”HeiaHeia oli luonteva ja jopa hauska seurantakeino. Pelaajat oppivat toistensa harjoitustapoja ja näkivät toistensa työmääriä”, kertoo Haaramo.

Niin valmentajaa kuin treenaajiakin motivoi myös pysyminen jatkuvasti ajan hermolla HeiaHeian avulla.

”Yhteisten kiekkotreenien ulkopuolellakin kisaprojektin pulssi oli koko ajan näkyvissä, kun joka päivä tuli toistakymmentä projektiin liittyvää päivitystä”, Haaramo jatkaa.

Yritysversiosta lisäpotkua sparraamiseen – myös työhyvinvoinnissa

Paitsi valmennustyökaluksi, HeiaHeia sopii myös työhyvinvoinnin edistämiseen. Syksystä 2012 eteenpäin ultimateyhteisö saa käyttöönsä HeiaHeian yritysversion, joka tarjoaa lisää mahdollisuuksia valmentajien ja pelaajien kommunikointiin ja tavoitteiden asettamiseen.  Yritysnäkymän alle voidaan luoda alaryhmiä seuroille, joukkueille, kerhoille, tai satunnaisille peliporukoille. Yhteenlaskettuja harjoitusmääriä voi seurata alaryhmän tasolla, ja  ryhmät voivat näin kisailla myös keskenään.

”Ultimate on hieno laji ja meistä on upeaa tukea ultimatejoukkueita ja tarjota normaalisti maksullinen työyhteisöpalvelu ilmaiseksi joukkueiden käyttöön. Sen avulla joukkueiden keskitetty kutsuminen HeiaHeiaan on tehokasta, ja joukkueiden on helppo asettaa yhteisiä treenitavoitteita. Myös valmentajaominaisuuksista sekä tilastoista tulee olemaan paljonkin apua joukkueille,” kertoo HeiaHeian myynti- ja markkinointijohtaja Kalle Grönqvist.

Yhteisön kesken voi järjestää myös erilaisia kampanjoita, joissa kaikkien osallistujien erilaiset liikuntamuodot muunnetaan yhdeksi tavoitemittariksi. Sellainen voi olla ultimatessa esimerkiksi treenikertoja per vuosi tai ison yrityksen hyvinvointikampanjassa vaikkapa kävellyt kilometrit, joilla tavoitellaan yhteenlasketun matkan riittämistä maailman ympäri. Yritysversio helpottaa valmentajan ja valmennettavien kommunikointia, kun harjoitteluun ja hyvinvointiin liittyvä yhteydenpito voidaan keskittää HeiaHeiaan. Tilastot puolestaan tuottavat arvokasta dataa harjoittelun kehittämisen tueksi.

”Fyysiset edellytykset nousevat jatkuvasti entistä keskeisemmiksi tekijöiksi ultimatessa kilpatasolla pelattaessa. Työkalut, jotka helpottavat pelaajia käyttämään rajoittuneen harjoitteluaikansa entistä tehokkaammin, ovat erittäin tervetulleita. Toivottavasti ultimateyhteisö oppii hyödyntämään HeiaHeiaa jatkossa entistä tehokkaammin ja tätä kautta valmennus pystyy positiivisessa mielessä kontrolloimaan ja opastamaan pelaajia oikeanlaiseen ja riittävään harjoitteluun,” sanoo Liitokiekkoliiton hallituksen jäsen ja monivuotinen maajoukkueiden pelaaja-valmentaja Peetu Öunap.

Ultimatejoukkueet ja erilaisiin turnauksiin tähtäävät projektijoukkueet saavat HeiaHeian yritysversion käyttöönsä ottamalla ensin yhteyttä Liitokiekkoliiton toiminnanjohtajaan Jarna Kalpalaan (info(at)liitokiekkoliitto.fi).

1 KOMMENTTI

  1. Peetu ja Jarna voivat tarkentaa yksityiskohtia, mutta periaate on, että jokaiselle joukkueelle luodaan omat tunnukset erikseen. Jos siis haluat sellaiset joukkueesi käyttöön, ota ensin yhteys Jarnaan, joka koordinoi asiaa HeiaHeian kanssa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?