T.U.F.F. nousi mukaan junioreiden mestaruuskamppailuun

Sleepwalkersin Hilda Väätäinen (pun) ja ViRHe I:n Simo Soini kilpailevat kiekosta. Kuva: Elisa Pursiainen

Junioreiden SM-sarjan toinen osaturnaus pelattiin tänään lauantaina Tampereen messukeskuksen nurmella. Turnauksen voittajaksi ja samalla sarjapistetilaston kärkeen nousi LeKi. Turnauksen toiselle sijalle päässyt T.U.F.F. ja kolmanneksi jäänyt ViRHe kisaavat junioreiden SM-sarjan toisesta finaalipaikasta.

Junioreiden U20-ikäluokan SM-sarjan toisessa osaturnauksessa olivat mukana Jyväskylä Sleepwalkers, Lempäälän Kisa, Total Ultimate Frisbee Freaks Akaalta sekä kaksi joukkuetta Vihdin Rennoilta Heittelijöiltä. Turnaus pelattiin round robin -formaatilla eli kaikki joukkueet kohtasivat toisensa kerran ja turnauksen sijoitukset määräytyivät otteluvoittojen perusteella. Otteluiden tarkempiin kulkuihin ja viime hetken muutosten jälkeisiin kokoonpanoihin voi tutustua Pelikoneessa.

LeKin raksalinjassa Eetu Eho (vas), Elmo Rantala ja Teemu Virtanen. Kuva: Talvikki Skön

LeKi hallitsi SM-touria

LeKi aloitti turnauksen vahvasti voittamalla aamupelissä Ultimate.fin olettaman ennakkosuosikin T.U.F.F.in 11-6. Lempääläiset olivat akaalaisia paremmin hereillä ottelun alusta asti ja päättivät ensimmäisen puoliajan 8-4 johtoasemassa. Toisella puoliajalla pisteet jakautuivat taisaisemmin, mutta T.U.F.F. ei pystynyt estämään Teemu Virtasen lähes liukuhihnalta tehtailemia maalisyöttöjä ja LeKi vei voiton.

Virtanen nousi ratkaisijaksi myös iltapäivällä, kun LeKi voitti sarjakärkenä toiseen osaturnaukseen lähteneen ViRHeen ykkösjoukkueen tiukan ottelun päätteeksi kuinkas muutenkaan kuin tulemalla takaa ohi. Toki mainittava on, että kummallakin joukkueella vastuu jakautui ilahduttavan tasaisesti pelaajien kesken.

Ensimmäisen puoliajan alkupuolella pelattiin useampi pitkä piste, minkä jälkeen LeKi sai hetkeksi yliotteen ja nousi johtoon. ViRHe kuitenkin onnistui kasaamaan pelin ja viemään ottelun puoliajalle 6-5. Pari minuuttia ennen ottelun päättymistä ViRHe lisäsi johtonsa kahteen pisteeseen. Seuraavaa pistettä ratkottiin yli kuusi minuuttia, minkä päätteeksi LeKi kavensi tilanteeksi 7-6 ja ottelun pistekatoksi tuli kahdeksan. ViRHe ei saanut viimeisteltyä voittopistettä vaan LeKi onnistui kahdessa katkomaalissa ja voitti ottelun 8-7.

Edellisellä tourilla ViRHe I oli vahvempi selkein lukemin 13-7, mutta tälle kerralle voimasuhteet olivat muuttuneet LeKin eduksi. LeKi oli saanut riveihinsä kokeneen kiekollisen pelaajan Eetu Ehon sekä tehokkaan kärkipelaajan Elias Knuutilan. Sen sijaan ViRHeen kokoonpanosta puuttui useampi pelaaja, minkä lisäksi tämän tourin alkupeleissä ViRHeen kantavaksi voimaksi noussut Jasu Vehtari ei päässyt enää iltapäivän peleihin. Oppikirjamaisia avausheittoja kiskonut Vehtari pelasi vain kaksi ottelua, mutta sai tilastoihin merkinnät 19+5, mikä riitti pistetilaston jaetulle toiselle sijalle.

Sleepwalkersin Miro Vallius kiekossa; ViRHe II:n Roope Soikkeli markkeroi. Kuva: Talvikki Skön

T.U.F.F. mukana mestaruuskamppailussa

LeKin mentyä menojaan turnauksen kakkossija ratkottiin ViRHe I:n ja T.U.F.F.in välillä päivän viimeisessä ja kummallekin joukkueelle järjestyksessään neljännessä ottelussa. 150 pelattua minuuttia ja erityisesti alle pelattu tiukka ottelu LeKiä vastaan painoivat ViRHeen harventuneessa rosterissa, kun taas T.U.F.F.illa oli takana yhden pelikierroksen verran taukoa. Akaalaiset jättivät vihtiläiset jälkeensä heti ottelun alussa karkaamalla 4-0 johtoon ja puoliajalle mentäessä ero oli 7-2. Toisen erän alussa ViRHe onnistui toimittamaan kiekon maaliin joukkueen kapteenille Maria Noposelle kahdesti, mutta lopulta T.U.F.F. päätti pelin Hugo Valon callahan-maaliin.

ViRHe I:n ja T.U.F.F.in välinen ottelu oli kenties turnauksen merkittävin yksittäinen ottelu, sillä sen voitto merkitsi T.U.F.F.ille paitsi osaturnauksen kakkossijaa niin myös sitä, että joukkueiden välinen ero sarjapisteissä on nyt vain kaksi pistettä. T.U.F.F.illa on siis edelleen mahdollisuus SM-sarjan finaalipaikkaan. Käytännössä sen tarvitsee voittaa kesän kolmas eli viimeinen osaturnaus.

T.U.F.F.in Saku Vintola uskoo joukkueensa mitalimahdollisuuksiin ja pitää joukkueensa vahvuutena pitkää yhteistä pelihistoriaa. Joukkuetovereiden tuttuus mahdollistaa vapaan ja monipuolisen hyökkäyksen, jossa kiekkoa voidaan kuljettaa tilanteen mukaan sekä raksasiirtojen kautta että pitkällä pelillä. Joukkueen yhteispeli mahdollistaa myös hidastavan paikkapuolustuksen toimivuuden, vaikka muut joukkueet osaavatkin purkaa paikkaa. Vintola kokee junioreiden SM-sarjaa mielekkäänä pelikokemuksena, vaikka onkin tällä kaudella päässyt pelaamaan myös aikuisten SM-sarjaa ensin UFOn ja sittemmin PirUn riveissä. Monipuolinen hybridipelaaja Vintola on tällä hetkellä tehopisteillään 17+30 junioreiden pistetilaston jaetulla kärkisijalla yhdessä LeKin Teemu Virtasen (34+13)  kanssa.

ViRHeen joukkueet yhteiskuvassa. Kuva: Valtteri Kuuranne

“U17-joukkueet” haastajan asemassa

Kärkikolmikon ulkopuolelle jäivät tällä kertaa Sleepwalkers ja ViRHe II, jotka pelaavat U20-sarjaa merkittävästi nuoremmilla kokoonpanoilla, kuin kolme muuta joukkuetta. Viime hetken pelaajakadosta kärsinyt Sleepwalkers ei kyennyt tällä kertaa haastamaan kärkikolmikkoa kuin ajoittain, mutta parhaimmillaan joukkueen paikkapuolustus onnistui ottamaan katkoja keskimäärin päätä pidemmiltä vastustajilta. Sleepwalkersin hyökkäys paikkaa vastaan eteni jouhevasti Aaron Nagyn nopealla give-and-go-pelillä ja Miro Valliuksen murtoheitoilla, mutta maalin lähellä viimeistely jäi uupumaan.

ViRHe II:lla haasteena oli kokoonpanon nuoruuden lisäksi yhteispelin vähyys, joka näkyi ajoittaisena vaikeutena löytää tila kentällä erityisesti paikkapuolustusta vastaan. Joukkueen yhteispeli kuitenkin kehittyi päivän aikana ja heitot alkoivat yhä useammin löytää kohteensa. Raksalinjassa T.U.F.F.in pelaajana tunnettu Viivi Mönkö oli tärkeä vahvistus ja yläkentällä Aava Ahlfors vei haut loppuun asti ja sieppasi tarvittaessa kiekon vaikka polviltaan nurmen rajasta.

Sleepwalkersin ja ViRHe II:n välisessä ottelussa jyväskyläläiset olivat vahvempia lukemin 8-2. Jyväskyläläiset avasivat ottelun vahvasti 2-0 johdolla, mutta varsinaisena käännekohtana voidaan pitää ottelun kolmatta pistettä, joka kesti yli 17 minuuttia ja sisälsi molempien joukkueiden aikalisän. Lopulta Aatos Nagy onnistui maalisyötössä Aaron Nagylle ja Sleepwalkers oli jo 3-0 johdossa. Myös ottelun loppupuolen pisteet kääntyivät useampaan kertaan, mutta ViRHe sai odottaa lähes peliajan päättymiseen asti pistetilin aukeamista ennen kuin Oiva Kuusisen syöttö löysi maalissa ensin Sara Seppälän ja seuraavaksi Roope Soikkelin. ViRHeen loppukiri katkesi Sleepwalkersin voittomaaliin kymmenen minuuttia ottelun aikakaton täyttymisen jälkeen.

Vaikka ViRHe II sijoittui toisessa osaturnauksessa viidenneksi, se on jo varmistanut paikkansa SM-sarjan pronssiotteluun, mikäli joukkue vain osallistuu kolmanteen osaturnaukseen ja saa sieltä sarjapisteet.

Lopulliset sijoitukset

Suluissa oleva luku kertoo joukkueen tämänhetkisten sarjapisteiden summan.

Helsinki Ultimate (96)

[EDIT: 26.08.2019 13:16 LeKin kokoonpanoa täydentämään saapui Elias Knuutila. Elmo Rantala pelasi jo kesän ensimmäisessä osaturnauksessa.]