Team 1:n voittoisa edustusrosteri Tampereen tourilla. Alarivissä Thomas Pfister (vas.), Lauri Saksa, Saska Karpansalo, Ville Linden, Mikko Saloila, Antti Kahri ja Eetu Joukainen. Ylärivissä Akseli Ranta (vas.), Jyri Saarinen, Evgeni Kozlov, Ilja Winqvist, Erasmus Haggblom, Kenny Köysti ja Viljami Nykänen. Kuva: Eevi Näsänen

Naisten ja avoimen SM-sarjojen kolmas ja viimeinen osaturnaus on saatu päätökseen Tampereen Pirkkahallin nurmella. Naisten sarjassa Helsinki Ultimate jatkoi tappiotonta voittokulkuaan Atleticon seuratessa edelleen vain askeleen jäljessä. Avoimen sarjassa Team 1 voitti tourin ja Otso jäi ilman finaalipaikkaa.

Helsinki Ultimatelle ei vieläkään löytynyt voittajaa naisten sarjassa

Helsinki Ultimate lähti kauden viimeiseen osaturnaukseen tilillään pelkkiä voittoja – eikä tappioita kirjattu tilastoihin tänäkään viikonloppuna. Lauantaina kaatuivat Viima, Nasters ja Sleepwalkers kaikki selkein lukemin. Sunnuntaina helsinkiläiset ottivat ensin varman 12-2 voiton UFOsta ja päättivät sitten turnauksensa perinteiseen tapaan kohtaamalla niin ikään pelkkiä selkeitä otteluvoittoja napsineen Atleticon.

Stadin pirkkojen ja kottaraisten välinen ottelu oli alusta asti tiukka ja puoliajalle mentiin vain yhden pisteen erolla Ticon hyväksi. Toisen puoliajan aluksi helsinkiläiset kampesivat itsensä takaa ohi kahden pisteen johtoasemaan. Peliajan päätyttyä Atleticon onnistui vielä kaventamaan eron yhteen pisteeseen, mutta Helsinki onnistui viimeisessä hyökkäyksessään ja päätti ottelun 10-8. Pelin tehokkaimmat pelaajat olivat lähes väsymättömät Helsingin luottopelaaja Inka Wessmann ja Atleticossa tänä kesänä aloittanut Sonja Pekkola. Joukkueet kohtaavat toisensa seuraavan kerran naisten SM-sarjan finaalissa kahden viikon päästä.

Osittain Atleticon kanssa yhteisillä pelaajilla pelannut Nasters ei onnistunut peittoamaan naisten sarjan kärkikaksikkoa, mutta kokemattomampia UFOa, Sleepwalkersia ja Viimaa vastaan maajoukkueen konkareiden yhteispeli ja erityisesti kentän poikki heitetyt pitkät crossiheitot osoittautuivat pysäyttämättömiksi. Heittäjiä löytyi koko rosterin leveydeltä ja korkeita kiekkoja voitti itselleen siviilissä Atleticoa edustava Maija Leino.

UFOn Ulla Kiili ja Nastersin Johanna Ujainen kamppailevat kiekosta. Kuva: Einari Leinonen

Kärkikolmikon takana UFO oli jälleen Sleepwalkersia vahvempi, mutta ottelun toinen puoliaika jätti lupauksen kiinnostavasta naisten SM-sarjan pronssiottelusta. Tamperelaiset veivät ottelun puoliajalle tilanteessa 7-2, mutta toisella puoliajalla Sleepwalkers sai hyökkäyksen rullaamaan maaliin asti ja pisteitä jaettiin vuorotellen. Peliaika tuli kuitenkin vastaan ja pistekatoksi asetettiin yksitoista UFOn johtaessa 10-5. Sleepwalkers sai vielä kavennettua piste-eroksi 10-7, mutta lopulta UFO viimeisteli lukemiksi 11-7.

Sleepwalkersin ja Viiman välinen ottelu alkoi tasaisena vääntönä, mutta puoliajan jälkeen Sleepwalkers muutti yhden suunnan pelaajavartioinnin paikkapuolustukseksi ja jätti Viiman lähes kokonaan pisteittä. Katkoja jyväskyläläisille tehtailivat muun muassa Emmastiina Salmela ja Heidi Mouhu. Aivan mutkatonta ei Sleepwalkersinkaan hyökkäys ollut ja peli kääntyi yksittäisten pisteiden aikana useaan kertaan. Pitkät pisteet olivat lopulta edullisempia leveämmällä rosterilla liikenteessä olleelle Sleepwalkersille, joka ansaitsi kauden avausvoittonsa lukemin 11-6.

Teamin nousujohteinen kausi huipentuu SM-finaaliin

Avoimen sarjan lopputulokset ylittivät Ultimate.fin ennakkospekuloinnitkin, kun Team 1 voitti viimeisen osaturnauksen nousten samalla SM-sarjan finaaliotteluun ensimmäistä kertaa vuoden 2012 jälkeen ja jätti samalla Otson ilman finaalipaikkaa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011. Tourin finaalissa helsinkiläisille hävinnyt PirU ansaitsi kakkossijallaan toisen paikan avoimen SM-sarjan finaaliotteluun. Pronssiottelussa pelaavat Otso Grizzly ja Saints.

Jotakuinkin varmana finalistina pidetty sarjapistetilaston kärki Otso Grizzly joutui tällä tourilla niin sanottuun kuolemanlohkoon, kun sen kanssa samassa alkulohkossa olivat Turku Terrorin lisäksi sekä PirU että Otso Polar. Kahdeksan joukkueen ja kahden alkulohkon formaatissa vain alkulohkon kaksi parasta pääsevät jatkamaan välieriin, joten viikonlopun kulun kannalta merkittäväksi nousi se, että Otso lähti tourille kahdella kohtuullisen tasavahvalla joukkueella selkeiden tasojoukkueiden sijaan.

Otso Polarin Jesse Saastamoinen pelastaa kiekon joukuetoverinsa Roni Hotarin ja Otso Grizzlyn Pekka Kinnusen edestä. Kuva: Einari Leinonen

Alkulohko-otteluissa Otso Grizzly voitti niukasti Otso Polarin kirimällä viime hetkellä takaa ohi 13-12 voittoon Erkka Niinin johdolla. Seuraavan universe-pisteen Polar kuitenkin onnistui kääntämään voitoksi, kun se peittosi PirUn 14-13. Sen sijaan Grizzly hävisi PirUlle 11-15. Grizzly antoi pirkanmaalaisille ensimmäisellä puoliajalla etumatkaa 5-2 ennen Touko Väänäsen callahan-maalia, joka palautti Grizzlyn taisteluun. Ristiin menneiden otteluvoittojen takia välieräpaikat jaettiin piste-eron perusteella, jolloin Otso Grizzly jäi ulos kärkinelikosta.

Toisessa alkulohkossa Team 1 ja Saints pääsivät nauttimaan helpommasta tiestä välieriin, kun niiden kanssa samassa alkulohkossa olivat Team 2 ja UFO. Helsinkiläisten ykkösjoukkue voitti kaikki ottelunsa selkein lukemin. Tiukimman vastuksen tarjosi Saints, jota vastaan ottelu oli tiukka aina 5-5-tilanteeseen asti, minkä jälkeen piste-ero repesi ja Team 1 vei ottelun 12-7.

UFOsta ei ollut haastajaksi myöskään Saintsille, mutta Team 2 laittoi vaasalaiset odottamattoman lujille ensimmäisellä puoliajalla. Saints sai hyvän alun, minkä jälkeen helsinkiläiset viimeistelivät neljä pistettä putkeen. Toisella puoliajalla Saints kuitenkin löysi oman pelinsä uudelleen ja meni menojaan. Lopputulokseksi jäi 14-9 vaasalaisille. Ottelun kantavina voimina toimivat pitkiä heittoja varmasti vastaanottanut Teamin Alexander Lehtonen sekä erityisesti toisella puoliajalla ratkaisijaksi noussut Saintsin Aarni Nagy.

Sunnuntain välierissä pelasivat Team 1 ja Otso Polar sekä PirU ja Saints. Tämän raportin kirjoittamishetkellä Team 1:n ja Otson Polarin välisen ottelun pöytäkirja ei ole saatavilla, mutta universe-pisteeseen venyneestä ratkaisusta päätellen ottelu oli tiukka. Lopputuloksena 13-12 voitto Teamille.

PirU aloitti oman välieränsä vahvalla 3-0 johdolla, minkä jälkeen Saints löysi pelin rytmin. Ensimmäisen puoliajan lopulla vaasalaiset onnistuivat jopa kääntämään kolmen pisteen takaa-ajoaseman yhden pisteen johdoksi, mutta toisella puoliajalla kiekko löytyi taas useammin PirUn hyökkäyspään maalista ja lopputulokseksi kirjattiin 12-9 PirUlle. Ottelusta nostettakoon esille PirUn Jaakko Juntun ja Aaron Rogersin rohkea yhteispeli.

Ilmataistelussa Saintsin Raine Kinnunen sekä PirUn Jaakko Junttu ja Eemeli Pitkänen. Kuva: Einari Leinonen

Pronssiottelussa kohtasivat Saints ja Otso Polar. Saints hallitsi ensimmäistä puoliaikaa ja tauolle mentiin jo reilun puolen tunnin kohdalla lukemissa 8-3. Toisella puoliajalla Otson tiukat ratkaisuheitot alkoivat tuottaa paremmin tulosta, kun Aki Vehtari ja Ilkka Vaahtoranta venyivät levykoppeihin maalissa. Puoli minuuttia ennen peliajan päättymistä Otso meni ensimmäistä kertaa johtoon, kun Jesse Saastamoisen upsiheitto löysi Roni Hotarin toiselta puolen maalialuetta.

Seuraavassa pisteessä Otso sai paineistettua Saintsin kiekonmenetykseen, mutta Saints vastasi lähes välittömästi Topi Lehikoisen katkolla lähellä maalia, mistä seurasi helppo tasoitus tilanteeseen 12-12 ja peli 13:een. Otson viimeinen hyökkäys kääntyi hieman liian tiukkaan pitkään maaliheittoon, minkä jälkeen Saints kuljetti kiekon laitaa pitkin toiseen päähän ja Otso Polarin turnauksen neljäs universe-piste päättyi Saintsin voittoon.

Tourin finaalissa pelasivat PirU ja Team 1, joista edellinen oli jo varmistanut paikkansa SM-sarjan finaaliin ja jälkimmäinen varmistaisi paikkansa voittamalla ottelun. Kenties suuremman panoksen motivoimana helsinkiläiset onnistuvat aloittamaan ottelun tekemällä neljä pistettä perätysten. Alun jälkeen pisteitä jaetaan joukkueiden kesken tasaisesti kohtuullisen ripeään tahtiin. Ainoa pidempi vääntö käytiin juuri ennen puoliaikaa, minkä päätteeksi Team sai säilytettyä neljän pisteen etumatkansa ja vei ottelun puoliajalle 8-4. Toisella puoliajalla PirU kävi lähimmillään kahden pisteen päässä, mutta lopulta Eetu Joukaisen pitkä heitto Saska Karpansalolle päätti ottelun 15-12 Teamille.

Team 1:n Saska Karpansalon taidonnäyte ilmavasta maalista. Kuva: Einari Leinonen

Kärkinelikon ulkopuolella Otso Grizzly kävi voittamassa kevyesti ensin Team 2:n ja lopuksi Turku Terrorin, mutta tourin viides sija ei riitä SM-sarjan finaalipaikkaan. Otso Grizzlyn tapaan kovaan alkulohkoon joutunut ja alempien jatkopelien välierässä UFOn kaatanut Turku Terror sijoittui kuudenneksi.

Ottelu seitsemännestä sijasta käytiin Team 2:n ja UFOn välillä. Lauantaisessa alkuohko-ottelussa tamperelaiset olivat voittaneet helsinkiläiset tiukan ottelun päätteeksi 12-10. Sunnuntaina Team käytti mahdollisuutensa revanssiin ja päätti turnauksensa seitsemänteen sijaan. Samalla Team 2 tasoitti joukkueiden keskinäisten otteluiden voitot 2-2:een tältä kaudelta.

Lopulliset sijoitukset

Suluissa oleva luku kertoo joukkueen tämänhetkisten sarjapisteiden summan. Projektijoukkueet eivät kerää sarjapisteitä.

Naisten sarja

 1. Helsinki Ultimate (301+301+301=903)
 2. Atletico (225+225+225=675)
 3. Nasters (-)
 4. UFO (195+195+195=585)
 5. Sleepwalkers (165+175+175=515)
 6. Viima (175+0+165=340)

Avoimen sarja

 1. Team (175+225+301=701)
 2. PirU (301+195+225=721)
 3. Saints (165+175+195=535)
 4. Otso Polar (195+0+175=370)
 5. Otso Grizzly (225+301+165=691)
 6. Turku Terror (155+155+155=465)
 7. Team 2 (135+165+150=450)
 8. UFO (150+150+135=435)

Tour III:lla eivät pelanneet

 1. Latvija (-)

**

Teksti: Elisa Pursiainen

Kirjoittaja on nykyinen jyväskyläläinen, joka on edustanut Sleepwalkersin lisäksi myös Saintsin, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Terrorin, Atleticon ja Disquitoksen treeneissä. Kirjoittaja haluaa korostaa, että artikkelin sisältö perustuu Pelikoneeseen syötettyihin ottelupöytäkirjoihin ja omien pelien välissä nähtyihin satunnaisiin pelitilanteisiin. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia – lukija saa tulkita, mihin suuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?