Liiton hallitus tekee päätöksen talvikauden 2021-2022 formaatista ja kalenterista huhtikuun puolivälissä. Sitä ennen ultimateyhteisöllä on mahdollisuus kommentoida suunnitelmaa keskiviikkoon 7. huhtikuuta saakka.

Miten homma etenee?

 • ma 22.3 alustus seuratreffeillä
 • to 25.3. → ke 7.4. seurojen kommentit
 • to 8.4. sarjavastaavien keskustelu
 • ma 12.4. hallituksen päätös
 • ke 14.4. järjestäjähaku auki

Sarjojen alle on yritetty tiivistää alustuksen taustalla ollutta hallituksen kilpailutoiminnan vastaavan ajatteluprosessia. Alustuksessa tuskin on pystytty löytämään kaikkia mahdollisia argumentteja ja eri ihmiset ovat eri mieltä yksittäisten argumenttien painoarvosta, mutta sitä varten käydäänkin yleistä keskustelua. Liiton hallituksen tarkoitus ei ole tehdä päätöksiä, jotka herättävät yksinomaan vastustusta.

Kommentit joko Ultimate Players in Finland -ryhmään tai suoraan sähköpostilla osoitteeseen elisa . pursiainen (a) liitokiekkoliitto . fi.

Naisten sarja

Naisten sarjaa pelataan viime talvien tapaan runkosarjapohjaisena suljettuna SM-sarjana ja osaturnausmuotoisena divarina.

Karsintaturnaus

Jos SM-sarjaan on enemmän ilmoittautuneita kuin paikkoja, pelataan karsintaturnaus.

Käytännössä kausi aikataulutetaan siten, että ensimmäinen divariturnaus on 2-3 viikkoa ennen ensimmäisiä SM-sarjan otteluita. Ensimmäinen divariturnaus toimii karsintaturnauksena SM-sarjaan.

Karsintaturnaukseen ei tarvitse osallistua niiden viiden joukkueen, joilla on automaattisesti paikka SM-sarjaan: Atletico, Disqwalkers, Helsinki Moves, UFO United ja Viima Vintage.

Mitaliottelut

Jatkossa finaalitapahtumassa pelattaisiin vain finaali, ei pronssiottelua, – ellei erilinen pronssiottelu saa selkeää kannatusta.

Taustaa

 • Runkosarjamuodosta on pidetty, joten se halutaan säilyttää. Samalla se tarkoittaa, ettei SM-sarjatasolle voi nousta kesken kauden ja että SM-sarjan koko voi olla 4-6 joukkuetta.
 • Karsintaturnauksella halutaan tarjota mahdollisuus pelata paikka SM-sarjassa, koska talven 2019-2020 lopputulokset eivät välttämättä vastaa joukkueiden todellista tasoa ensi talvena.
 • Oletettavasti divarijoukkueiden kokoonpano vaihtelee enemmän kuin SM-joukkueiden, joten kuluneena talvena SM-sarjaan ilmoittautuneiden joukkueiden voi olettaa edelleen vastaavan sarjan tasoa.
 • Karsintaturnaus on ennen kaikkea divariturnaus, jossa kaikki joukkueet eivät halua SM-sarjaan. Ei siis olisi mielekästä keikauttaa turnauksen tasoa päälaelleen tuomalla mukaan kaikki SM-sarjan joukkueet.
 • Toisaalta voisi ajatella niin, että karsintaturnauksessa pelaisivatkin kaikki SM-sarjaan haluavat ja karsintaturnaus korvaisikin ensimmäisen SM-viikonlopun ja divari pelattaisiin erikseen. Tässä tapauksessa karsintaturnaukseen voisi ottaa vain kuusi joukkuetta tai turnausta ei voisi pelata runkosarjamuodossa, jolloin todellinen kausi lyhenisi kahteen viikonloppuun.
 • Karsintaturnaus voisi tulla myös lisänä kolmen SM-viikonlopun päälle, mutta tällöin kausi alkaa olla jo aika pitkä.
 • Karsintaturnaus top-joukkueiden kesken voisi johtaa siihen, että pudonneet joukkueet eivät enää osallistuisi muutamaa viikkoa myöhemmin divariin, jolloin divarin toteutuminen saattaisi olla uhattuna, kun kokonaisjoukkuemäärä on vähäinen.
 • Mahdollisuus olisi myös järjestää erillinen karsintaturnaus tai -ottelu vain niille kärkiviisikon ulkopuoliselle muutamalle joukkueelle, jotka SM-sarjapaikasta kisaavat. Tämän lisäksi pitäisi kuitenkin saada kolme divaria ja SM-sarjaa järjestettyä.
 • Talven pronssiottelusta piti käydä keskustelu jo 2019-2020 lopuksi, mutta palautekysely jäi toteutumatta.
 • Kaiverretuista mitaleista luopumisesta on keskusteltu liitossa muutenkin, joten pronssimitalin voisi vain jättää jakamatta ja todeta sijoitukset 3. ja 4.

Avoimen sarja

Avoimen sarjaa pelataan edelleen osaturnausmuotoisena jokaisella sarjatasolla. Mahdollinen muutos koskisi ensimmäistä touria, minkä jälkeen sarjaa pelattaisiin tavalliseen tapaan.

Vaihtoehtoja ovat:

 1. kauden 2019-2020 top8 suoraan SM-sarjaan
  1. 1. tourin jälkeen normaalit sarjanousijat ja -laskijat
 2. kauden 2019-2020 top10 SM-sarjaan
  1. 1. tourin jälkeen 2 putoaa SM-sarjasta, mutta kukaan ei nouse
  2. Myös 1. divarista putoaa 2 eikä kukaan nouse
  3. Sama jatkuu läpi kaikkien sarjatasojen alas asti
 3. kauden 2019-2020 top12 SM-sarjaan
  1. 1. tourin jälkeen 4 heikointa muodostaa uuden 1. divarin
  2. 1. tourin 1. divarin voittaja jatkaa 1. divarissa SM-sarjasta pudonneiden kanssa ja muut siirtyvät 2. divariin

Mitaliottelut

Jatkossa finaalitapahtumassa pelattaisiin vain finaali, ei pronssiottelua, – ellei erilinen pronssiottelu saa selkeää kannatusta.

Taustaa

 • Iso kysymys on se, halutaanko antaa mahdollisuus niille divarijoukkueille, jotka ehkä olisivat kuluneena talvikautena voineet menestyä ja päästä aloittamaan ensi talvena SM-sarjasta.
 • Avoimen sarjan osalta asia on esitetty kolmena vaihtoehtoina yhden ehdotuksen sijaan, koska talvikauden valmistelija ei ole niin perehtynyt avoimen sarjaan.
 • Vaihtoehdot ovat 8, 10, 12, koska 9 ja 11 joukkueen formaatit eivät ole niin toimivia.
 • 2- tai 3-vaihtoehdon toteutuminen edellyttää sitä, että divariin jää vähintään neljä joukkuetta.
 • Talven pronssiottelusta piti käydä keskustelu jo 2019-2020 lopuksi, mutta palautekysely jäi toteutumatta.
 • Kaiverretuista mitaleista luopumisesta on keskusteltu liitossa muutenkin, joten pronssimitalin voisi vain jättää jakamatta ja todeta sijoitukset 3. ja 4.

Mixed-sarja

Mixed-sarjaa pelataan ensisijaisesti kahden viikonlopun sarjana. Vaihtoehtona on myös pelata yhden viikonlopun turnauksena. Erityisesti tämän päätöksen tueksi toivotaan seurojen kommentteja.

Ilmoittautuneiden joukkueiden mukaan pelataan joko pelkkä SM-sarja, SM-sarja lower ja power poolilla tai samassa tapahtumassa mutta erillisinä sarjatasoina SM-sarja ja harrastesarja.

Mitalipelejä ei pelata finaalitapahtumassa vaan yksittäisen turnauksen tai jälkimmäinen viikonlopun yhteydessä.

Tiivistetyt piste- ja aikarajat sekä peliä nopeuttavat avausheittosäännöt otetaan käyttöön mixed-sarjassa.

Taustaa

 • Mixed-pelimuoto on joillekin seuroille ja pelaajille ensisijainen pelimuoto. Kahden viikonlopun sarja toisi sarjaa tasaveroisemmaksi single gender -pelimuotoon verrattuna.
 • Kausi pitenee, jos siihen lisätään yksi viikonloppu, mutta pituus ei ole silti mahdoton. On seurojen ja pelaajien päätettävissä, minkä verran ne haluavat panostaa kesä- ja talvikauteen ja mixed- ja single gender -sarjoihin.
 • Lower ja power poolilla tai erillisillä sarjatasoilla on tarkoitus taata mahdollisimman mielekkäät pelit jokaiselle joukkueelle ja siten kasvattaa osallistuvien joukkueiden määrää.
 • Mitalipelejä ei viedä perinteiseen finaalitapahtumaan, koska mixed-kaudesta halutaan oma kokonaisuutensa talvikauden alkuun tai loppuun. Tällöin sekä mixediä että single generiä pelaavat voivat kerrallaan keskittyä yhteen sarjaan.
 • Kahden viikonlopun sarjassa finaalin voisi pelata myös erillään, mitä puoltaisi yritys tehdä sarjasta tasaveroinen single genderin kanssa. Kuitenkin kausi on jo aika täysi ja kaksi viikonloppua on kuitenkin vielä lyhyt sarja, jolloin erillinen peli ei tuo samaa lisäarvoa kuin kolmen viikonlopun sarjaan.
 • Piste- ja aikarajoista sekä avausheitosta tehtiin päätös jo viime talveksi, mutta mixed-turnaus jäi toteutumatta.

Masters-sarja

Masters-SM-sarjalle varataan kilpailukalenterista lähtökohtaisesti yksi viikonloppu. Järjestävä seura saa itse päättää pelattavat sarjat (naiset, avoin, mixed). Masters-turnaus ei toteudu ilman järjestävää seuraa.

Juniorisarja

Juniorit pelaavat ensi talvikaudella U17-SM-sarjaa. Lisäksi pohdinnassa on U20-turnauksen järjestäminen. Juniorisarjaa koskevat päätökset tehdään junioriseurojen kesken.

Kalenteri

Mixedin näkökulmasta kalenterissa on muutama esimerkki, miten kaksi turnausta voisi sijoittaa kauteen. Single genderin näkökulmasta esitetyt vaihtoehdot ovat painotus alkukaudessa, painotus loppukaudessa ja tiivis kausi.

Linkki kalenteriin (pdf).

Aiheeseen liittyvät aiemmat julkaisut

Kauden 2019-2020 lopputulokset: https://ultimate.fi/2020/03/vuoden-liitokiekkoilija-ja-vuoden-liitokiekkoteko-kunniamaininnat-terhi-teravaiselle-junioriliitokiekkoilijoiksi-valittu-lassi-cederlof-ja-maria-noponen/

Päätös piste- ja aikarajoista talvikaudelle 2020-2021: https://ultimate.fi/2020/10/https-ultimate-fi-2020-10-ilmoittautuminen-hallikaudelle-auki-naisten-sarjaan-%e2%88%92-avoimen-sarjan-ilmoittautuminen-pysyy-kiinni-toistaiseksi/ 

Ehdotus sarjamääräyksiksi talvikaudelle 2020-2021: https://ultimate.fi/2020/09/talven-2020-2021-sarjamaaraykset-kommentoitavana-29-9-7-10/

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?