Visio: Mitä Liitokiekkoliiton tilalle?

Suomen Liitokiekkoliiton artikkelikuva

Tiesitkö, että Liitokiekkoliitolle etsitään parhaillaan uutta puheenjohtajaa? Yllättävän moni ultimatenpelaaja, joiden kanssa olen viime aikoina jutellut, ei vielä tiedä*. 

Olen vajaat kaksi kuukautta ollut mukana Suomen Liitokiekkoliiton puheenjohtajan ehdollepanotoimikunnassa – hankala nimi ryhmälle entisiä ja nykyisiä ultimateaktiiveja, jotka yhteistyössä etsivät Liitolle uutta nuijanheiluttajaa.

Kahteen kuukauteen on mahtunut lukuisia potentiaalisia puheenjohtajaehdokkaita, monta kiinnostavaa keskustelua liiton ja pj:n tehtävistä – sekä lukuisia kieltäytymisiä. Ketään kieltäytyneistä en tällä tekstillä halua syyllistää – ymmärrän kaikki syyt erittäin hyvin. Nyt on kuitenkin pakko puhua suoraan Liiton umpikujasta ja ruveta miettimään vaihtoehtoja. Meillä alkaa valitettavasti olla se tilanne, ettei kukaan ultimateyhteisömme jäsenistä ole aidosti halukas luotsaamaan liittoamme.

Liitto on toimintamuodoltaan rekisteröity yhdistys, jota sitoo yhdistyslaki. Kun liitokiekon kanssa puuhastelu Suomessa päätettiin vuonna 1978 muuttaa järjestäytyneeksi toiminnaksi, muodoksi valittiin yhdistys, ja siinä kelkassa on pysytty. Yhdistys ei ole lain mukaan toimintakykyinen ilman päätösvaltaista hallitusta, ja yksi linkki ketjussa on puheenjohtaja. Ilman puheenjohtajaa ei loppupeleissä ole yhdistystä.

En tuhlaa tässä palstatilaa kerratakseni uudestaan, miten vähäiset puheenjohtajan pakolliset tehtävät loppuviimein ovat. Ne on kerrottu ansiokkaasti esimerkiksi Puheenjohtaja piilossa? -artikkelissa.

Sen sijaan haluaisin visioida tilanteen, jossa Liittomme päätöksenteko halvaantuu ilman puheenjohtajaa ja Liitto muuttuu toimintakyvyttömäksi. Mikäli kukaan ei rooliin tartu, edessä voisi olla jokin seuraavista poluista. Alun perin kirjoitin tekstin ikään kuin pakinana ja heittelin yhdistyksen vaihtoehtoja hatusta. Pidempään asiaa pohdittuani ja joitakin keskusteluja käytyäni tajusin kuitenkin, että vaihtoehtoiset tiet ovat itse asiassa täysin mahdollisia. 

1.   Yhdistys purkautuu: Hei hei, Liitto

Yhdistys purkautuu, kun sitä ei enää koeta tarpeelliseksi tai se ei kykene täyttämään alkuperäistä tarkoitustaan. Purkamisprosessi on monivaiheinen, mutta lähtee siitä, että kukaan ei enää halua toimia yhdistyksen hyväksi, jolloin yhdistyksen taloudelliset ja muut siteet täytyy purkaa. Velat maksetaan, työntekijät irtisanotaan, pankkitilit lakkautetaan ja liiton varat siirretään valtiolle, ellei niitä voida käyttää sääntöjen määräämällä tavalla.

Samalla ultimatelta katoaa muiden lajien kanssa tasavertainen asema Suomen Olympiakomitean jäsenjärjestönä, valtion rahallinen tuki toiminnalle, suomalaisten ultimatistien yhteydenpitäjä Maailman liitokiekkoliittoon WFDF:ään sekä Euroopan liitokiekkoliittoon EUF:ään, Suomen mestaruuksien jakaja ja kilpailusääntöjen ylläpitäjä sekä lasten ja aikuisten maajoukkuetoiminnan koordinoija ja osittainen rahoittaja. We’re on our own.

2.   Keksitään ultimatetoiminnalle uusi järjestäytymisen muoto

Liitokiekkoliitto ei ole ongelmineen yksin. Suomalaiset urheiluseurat käyvät kollektiivista kamppailua eloonjäämisestä, kun aikaisempien sukupolvien sopiviksi kokemat toimintamallit törmäävät nuorempien sukupolvien käsitykseen laadukkaasta ajankäytöstä. Talkootyö, vapaaehtoistyö ja oman kallisarvoisen ajan tuhlaaminen etäiseltä tuntuvaan ”yhteiseen hyvään” ei ole enää muodissa.

Me kaikki haluamme nauttia vähästä vapaa-ajastamme läheisten ja ystävien kanssa tehden vain niitä asioita, jotka tuottavat meille maksimaalista nautintoa. Omalla ajalla turnausten järjestäminen, sääntödokumenttien kirjoittaminen tai uusien pelaajien houkutteleminen lajin pariin ei yksinkertaisesti pärjää tässä kilpailussa. Korkeintaan saatamme leipoa mokkapalat lapsemme muulajikuinultimateturnaukseen – tarkoittaahan se, että oma jälkikasvumme on työpanoksemme suorana hyötyjänä eli herkkujen nauttijana kentän laidalla.

Jos yhdistystoiminta siis ei ole 2020-luvulla liitokiekkoihmisiä kiinnostava tapa hoitaa välttämättömiä ja tarpeellisia tehtäviä kuten kilpailutoiminta, voisiko niitä pyörittää Suomessa jollakin muulla tavalla?

a)   Hoidetaan porukalla

Kenties meidän ultimatistien joukosta löytyisi kaveriporukka, joka hyvässä yhteishengessä ottaisi hoitaakseen joitakin kuopatun Liiton tehtävistä – ne kaikkein kivoimmat edes? Kenties joku porukka saisi SM-sarjan pyörimään. Joku kielitaitoinen ehkä omaksi ilokseen pitäisi yhteyttä WFDF:ään ja infoaisi Facessa meitä muitakin lajin sääntömuutoksista. Maajoukkueen mandaatin jakamisesta voisikin syntyä jo erimielisyyksiä…

Rekisteröityä yhdistystä tarvitaan omaisuuden omistamiseen, nimen kirjoittamiseen sekä vastuun selkeyttämiseen. Rekisteröimätön ryhmä ihmisiä edustaa vain itseään eikä voi omistaa tai tehdä päätöksiä toisten ihmisten puolesta. Siihen tarvitaan lakisääteisen aseman tuomaa turvaa – siis myös velvollisuuksia. Niitä ovat esimerkiksi päätöksenteon avoimuus ja jäsenten tasavertaisuus.

b)   Suomen Ultimate Oy

Perustaisimmeko yhdistyksen sijaan yrityksen? Se tuottaisi toiminnallaan voittoa ja maksaisi toimijoilleen palkkaa. Suomen Ultimate ky:ssä tai oy:ssä ei enää tarvitsisi murehtia vapaa-ajan menetystä, kun oltaisiin ihan rehdisti työssä. Kuka tosin pääomittaisi yrityksen perustamisen tai sijoittaisi siihen mukavan pesämunan? Entäpä, jos joku yrityksen omistajien ulkopuolelta haluaisikin vaikuttaa päätöksentekoon? Ne osallistuvat, jotka omistavat: siispä rahaa tiskiin.

c)   Seurat tekevät yhteistyötä

Voisivathan Suomen lukuisat ultimateseurat (rekisteröityjä yhdistyksiä useimmat niistäkin) myös ilman Liittoa koota viisaat päänsä yhteen ja tehdä yhteistyössä päätökset kaikkia koskettavista asioista? Seurojen paneeli olisi tarpeen, jottei yksi iso seura vaikkapa pääsisi sanelemaan kilpailusääntöjä sen mukaan, mikä sen kohdalla on edullisinta. Mutta odotas, eivätkös seurat jo ole mukana päättämässä asioista – Liitokiekkoliiton ultimatejaostossa?

Suomalaisissa ultimateseuroissa myös kärsitään aivan samasta vapaaehtoisten pulasta kuin Liitossakin. Pelaajat kyllä haluaisivat ilmaantua pari kertaa viikossa sopivina kellonaikoina treenaamaan hyväkuntoisilta kentiltä varatuille vuoroille, kunhan ei itse vain tarvitse laittaa tikkua ristiin asian eteen. Seurojen toimihenkilöt puolestaan usein uupuvat vastuidensa alla, eikä voimia riitä enää Liittoon päin yhteydenpitoon – saati sen toimijaksi ryhtymiseen. Jos seurat siis saisivat Liiton jälkeisessä maailmassa enemmän vastuuta ja päätösvaltaa, olisi tarpeen varmistaa, että seuroissa ollaan valmiita ottamaan ne vastaan.

3.   Kevyempi ja palkitsevampi Liitokiekkoliitto

Jos kerran Liitokiekkoliitto nykyisessä muodossaan tuntuu liian isolta reeltä vedettäväksi Suomen aktiiviselle, pystyvälle, usein korkeasti koulutetulle ja kiireiselle ultimatekansalle, kevennettäisiinkö taakkaa? Luovutaan ensin kaikista tehtävistä, jotka eivät ole aivan välttämättömiä. Haluaisitko sinä kenties tehdä listan? Jaetaan sen jälkeen Liiton resurssit uudelleen: siirretään rahaa pois sieltä, mikä pystytään korvaamaan pelaajien kukkaroista, sinne, missä työ pelaajien eteen tehdään. 

Ultimate on perinteisesti ollut halpa laji harrastaa, ainakin Suomen rajojen sisäpuolella, joten tilaa maksujen kasvattamiseen muiden lajien vanavedessä kyllä on. Meidän sukupolvemme ei enää tee vapaaehtoistyötä velvollisuudentunteen takia, vaan elämysten, identiteetin – ja rahan. Tarjotaan siis Liiton toimijoille ainakin ensialkuun järkevä korvaus käyttämästään ajasta. Näin monissa isommissa lajeissa jo nyt tehdään. 

Aletaan maksaa hallituksen jäsenille asiaankuuluvia palkkioita. Itsestään selvästi hallitus- ja muille toimijoille kuuluvat myös ilmaiset vakuutukset, jäsenmaksut ja lisenssit sekä kaikki varusteet, joita Liiton kautta on mahdollista tilata. Eiväthän jalkapalloseuran iskät tai äiskätkään valmenna itse maksamissaan verkkareissa, joten miksi Liiton valmentajien pitäisi? Tiedotuspuolelle tarjotaan juttupalkkiot julkaistuista Ultimate.fi-artikkeleista (voi, kun olisinkin voinut päätoimittaja-aikanani niitä jakaa!), sarjavastaaville viikonloppuloma kauden päätteeksi, turnausten järjestäjäseuroille kunnon siivu turnausmaksuista sekä pelien toimitsijoille lounaskupongit, sponsoreiden tuotepaketti ja ilmainen majoitus. Alkaako jo kiinnostaa?

Enää tarvitsee esittää idea Liitolle ja odottaa, että siellä laitetaan hihat heilumaan. Hmm, ensin vain tarvittaisiin se puheenjohtaja, jotta yhtäkään päätöstä asian suhteen voitaisiin tehdä…

Annariikka ”Arska” Paatola

Kirjoittaja on yksi Ultimate.fin perustajista sekä pitkäaikainen päätoimittaja, ja pelannut ultimatea Suomessa ja maailmalla vuodesta 2005.

*Puheenjohtaja etsintäkuulutettiin jo syksyllä 2020 hyvissä ajoin ennen syyskokousta, jossa Jarna Kalpala luopui nuijasta. Sen jälkeen Liitto on usealla uutisella kertonut seikkaperäisesti Liiton tilanteesta ja puheenjohtajan tarpeesta, sekä kuvaillut myös selkeästi pj:n roolin vaatimuksia. Liiton jäseniä – meitä kaikkia – on myös lähestytty yhteisellä sähköpostilla asiasta. Lisäksi ehdollepanotoimikunta ja jo sitä ennen Liiton hallitus on etsinnöissään levittänyt sanaa tilanteesta myös monille, jotka ovat ultimaten arjesta irtautuneet. Jos siis tässä vaiheessa Liiton tilanne tulee sinulle täysin uutena ja yllätyksenä, joko Liitto on epäonnistunut tiedottamisessa tai sinä olet onnistunut pääsemään ultimaten kantomatkan ulkopuolelle.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän