Inka Wessman (vasemmalla) ja Essi Inkinen 6ixersin peliasussa.

Inka Wessman ja Essi Inkinen toteuttavat tänä kesänä pitkäaikaista ultimatehaavettaan pelaamalla pohjoisamerikkalaisen huippuseuran kanssa. Kaksikko edustaa kanadalaista mestariseuraa Toronto 6ixersiä, jonka päätavoite on menestyminen Yhdysvaltojen seuramestaruuskisoissa.

Lähtö ultimaten kovatasoisimmalle mantereelle ei ollut helppoa. Pelkästään menomatkaa oli lykätty koronan vuoksi useampaan otteeseen. Viisumisäännöt ja joukkuekarsintojen kestot vaikuttivat myös oikean kohteen löytämiseen. Ja totta kai joukkueen täytyy olla ns. kova. Lopulta valinta päätyi Torontoon, jossa 6ixersin karsintoihin oli varattu vain kaksi päivää, ja Kanadan kuuden kuukauden viisumi sallisi ehjän kauden pelaamisen.

– Monissa seuroissa try-outit on monen viikon setti. Täällä Torontossa oli yksi avoin ja yksi suljettu try-out huhti-toukokuun vaihteessa. Aika nopeasti sen jälkeen sanottiin, että on paikka joukkueessa. Ensimmäiset treenit alkoivat toukokuun lopussa, Wessman kertoo.

Karsintojen sisältö oli pidetty hyvin yksinkertaisena. Harjoitteissa tuli osoittaa tiettyä ominaisuutta, kuten kiinniottamista tai markkerin murtamista. Heittonäppäryydet oli parempi jättää esittelemättä ellei niitä erikseen pyydetty. Drillien sijasta paino oli pienpeliharjoitteissa sekä eri pelitilanteissa, joissa pelaajille on annettu tarkat ohjeet oman roolin toteuttamiseen.

– Jos pelaat huonosti, niin ei ne tiedä että ”kyllähän se Essi on pelannu muissa turnauksissa ihan hyvin, tänää oli vaan huono päivä.” Jos on huono päivä niin ne valmentajat näkee vaan sen eikä sitä duunia, jota on tehty jossain muualla. Tulee isompi paine oikeasti onnistua, Inkinen avaa.

Pelaajia haettiin täyttämään valmentajan määrittelemiä rooleja. Karsijoiden tuli hakemuskirjeessä kuvailla omia ominaisuuksiaan ja minkälaista positiota toivoisi pelaavansa. Uusille pelaajille pelaajapaikan lunastaminen on myös haastavampaa, sillä valmentajat pyrkivät täyttämään rosterin myös tutuilla kasvoilla pelillisen jatkuvuuden varmistamiseksi. Lopulta vain viisi uutta pelaajaa lisättiin rosteriin, Inkinen ja Wessman mukaan luettuna.

– Oli tämä ollut meidän tosi pitkäaikainen haave, josta oltiin puhuttu paljon. Täällä on kuitenkin ne kaikista parhaimmat joukkueet ja haave oli päästä nimenomaan pelaamaan koko kaudeksi. Että näkis sitä meininkiä ja sais kovatasoista valmennusta, ei pelkästään yksittäisiä turnauksia, Inkinen sanoo.

Toronto 6ixers joukkuekuvassa.
Toronto 6ixers joukkuekuvassa.

Sopeutuminen päinvastaiseen pelityyliin

6ixersin ensimmäisissä treeneissä haastavinta oli pysyä vauhdissa mukana. Suomessa kiekon kääntyminen tarjoaa hyvän hengähdyspaussin, mutta Pohjois-Amerikassa kiekko käydään nostamassa juosten. Lisäksi, toisin kuin eurooppalaisessa pelityylissä, rakentavat pelaajat ylläpitävät pelin tempoa.

– Euroopassa haut lähtevät kasasta ja sitten muu peli tulee mukaan. Jos liike pysähtyy niin sitten raksat tulevat mukaan. Täällä se on ihan päinvastainen ja kaikki pohjautuu raksoihin, jotka ei pysähdy hetkekskään. Se oli mulle raksana tosi uutta ja nyt kahden kuukauden jälkeen tuntuu että oon alkanut ymmärtämään tämän jutun vaikka välillä ei mene ihan nappiin, Inkinen kertoo.

Inka Wessman lähdössä ensimmäiseen turnaukseen 6ixersin kanssa.

Pelikirjan toteuttaminen valmentajan toiveiden mukaisesti on myös tärkeää. Vaikka luovuus onkin sallittua, vääränlainen pelaaminen pyritään nopeasti kitkemään pois. Esimerkiksi hakujonon keskeltä ei keulita jonon ohitse, vaan hakujen on lähdettävä jommastakummasta päästä.

– Ehkä Suomessa ja Euroopassa on tottunut siihen, että välillä peli rakentuu yksittäisten pelaajien varaan, jotka jatkuvasti hakevat kiekkoa tai heillä on vapaus tehdä kentällä mitä vaan. Jos tekee jotain turhaa niin siitä tullaan sanomaan, että ole mieluummin hetki paikoillaan, kunnes on sinun vuoro niin saadaan kaikille tilaa. Se on myös tosi kivaa, Wessman toteaa.

Elämä pilvenpiirtäjien juurella

Inkinen ja Wessman asuvat yhteisessä kodissa suurkaupungin vilskeessä. Parvekkeen oven avatessa alkaa kuulumaan joko melua, kolinaa tai hälytysajoneuvojen pillien ulvontaa. Erityisesti Inkiselle on iskenyt ikävä suomalaista ”hissukkameininkiä”. Valitettavasti melua on hankala paeta, sillä luonnonläheisyys ei Torontossa ole aivan käsinkosketeltavissa samalla tavalla kuin kotimaassa. Mikäli mielii päästä metsäkävelylle, on otettava vuokra-auto.

– Hiljasta on täällä sisällä, kun ulkona on kauhee mekkala. Eletään nyt tätä city-elämää, kun ei pääse enää luontoon samalla tavalla kuin ennen. Suomen kesää on ikävä, Wessman sanoo.

– Kiva kattoo nyt Instagramista, kun kaikki on jossain, vitsailee Inkinen.

Tärkein seikka on kuitenkin oma joukkue, joka heidän sanoin on ollut tosi kiva ja vastaanottavainen. Valmennus on myös ollut huippuluokkaa ja kehittävää palautetta saa jatkuvasti. Ennen meneillään olevaa seurajoukkueiden MM-kisoja, 6ixers oli osallistunut vain yhteen turnaukseen. Syksyllä turnauksia on kahdesta kolmeen per kuukausi, joten koti-ikävällekin jää vähemmän aikaa.

Haittapuolet jäävät kuitenkin marginaaliin isommassa kuvassa, sillä he ovat Kanadassa toteuttamassa pitkään suunniteltua ultimate-elämäänsä. Toiveena onkin, että myös muut pelaajat, varsinkin nuoremmat, uskaltautuisivat tavoittelemaan omia lajihaaveitaan. Oli haaveena sitten maajoukkue-edustus tai seuramestaruus toisella mantereella.

– Me halutaan kannustaa myös muitakin toteuttamaan omat unelmansa ja näyttää, että kovalla työllä voi päästä pitkälle, Wessman kertoo.

6ixersin otteita voit seurata mm. Facebookissa ja Instagramissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?