Callahan-ilottelua ja elämänlaatua parantava tulosgrafiikka – mixed-SM-tourin turnausraportti

Mixed-SM-sarjan 1. osaturnauksen finaalijoukkueet Tampereen UFO (vihr) ja Jyväskylä Sleepwalkers (pun).

Hallikauden mixed-SM-sarjan ensimmäinen osaturnaus pelattiin 12.–13.11.2022 Jyväskylässä kahdeksan joukkueen voimin. Osaturnauksen finaalissa paikallisjoukkue Jyväskylä Sleepwalkers voitti tamperelaisen UFOn. Pronssiottelussa Helsinki Ultimate 1 peittosi sisarjoukkueensa Helsinki Ultimate A:n.

Mixed-SM-sarjan toinen ja viimeinen osaturnaus pelataan Oulussa 11.–12.2.2023. Samalla ratkotaan Suomen mestaruus.

Eniten pisteitä tehnyt voitti tälläkin kertaa

Paras kokonaiskuva turnauksen käänteistä löytyy Pelikoneesta, mutta uskollisimpien lukijoiden iloksi lyhyt tiivistelmä, joka urheilu-uutisoinnin tapaan luonnollisesti keskittyy voittajiin.

Alkulohkossa A pelasivat oululainen Disquitos, Espoon Kopsu, Helsinki Utimate 1 sekä UFO. Lohkon vahvimmasta ei jäänyt epäselvyyttä, kun UFO voitti ottelunsa selvin lukemin 15-6, 15-6 ja 15-4. UFOn piste-eroksi muodostui siten 29, kun lohkokakkosella Helsinki Ultimate 1:llä piste-ero oli yksi.

Alkulohkossa B pelasivat Espoon Rennot Heittelijät, Helsinki Ultimate A, Jyväskylä Sleepwalkers sekä Turku Terror. Sleepwalkers oli omassa alkulohkossaan pisteiden valossa lähes yhtä dominoiva kuin UFO omassaan. Jyväskyläläisten otteluiden lopputulokset olivat 15-8, 15-6 ja 13-7. Piste-ero Sleepwalkersilla oli 22 ja lohkokakkosella Helsinki Ultimate A:lla neljä.

Toinen ottelupäivä käynnistyi semifinaaleilla sijoista 5.-8. Panoksena oli parempi iskuasema sarjan viimeiseen osaturnaukseen. Aamu käynnistyi jo klassikoksi muodostuneella EsKo-ERHe-kamppailulla. EsKo aloitti reippaasti tempaisemalla 5-0 kaulan, mihin ERHe vastasi kampeamalla kavennuksen 5-3:een. Sen jälkeen pisteitä vaihdettiin vuorotellen, kunnes pelikello tuli vastaan EsKon hyväksi.

Toisessa sijojen 5.-8. välierässä Terror ja Disquitos etenivät rinnatusten maali ja katkomaali -taktiikalla ensimmäisellä puoliajalla, joka päättyi 8-6 Disquitoksen hyväksi. Toisella puoliajalla turkulaiset eivät kiristäneet pipoa vaan pelilippistä ja päättivät ottelun turkulaiseen tapaan eli callahan-maaliin. Taululle jäi lukemat 15-8, kunnes toimitsijat löysivät valotaulusta näppäimen “uusi peli”.

Disquitoksen ja ERHeen välillä pelatusta sijoitusottelusta 7.-8. muodostui oikea trilleri – kuten asiaan kuuluu. Panoksena oli sentään kummallakin joukkueella turnauksen avausvoitto. Disquitos vei tasaväkisesti edenneen ottelun puoliajalle 8-7 ja piti ilmeisen tehokkaat taktiset puheet, koska peliajan päättyessä kymmenen minuuttia myöhemmin oululaiset johtivat 12-8. Pistekatoksi asetettiin 13. ERHe tasoitti 12-12:een. Universe-pisteeseen käytettiin kaksi aikalisää ja lähes kahdeksan minuuttia, kunnes lopulta ERHe sai voittonsa.

Sijoitusottelussa 5.-6. EsKo yritti toistaa aamupelissä hyväksi havaitun taktiikkansa eli röyhkeän etumatkan tuoman turvan. Tilanne näytti erinomaisen hyvältä espoolaisten kannalta, kun puoliajalle mentiin EsKon johtaessa 7-4. Turkulaisten aamupelin taktiikka eli armoton toinen puoliaika oli kuitenkin voittoisampi ja Terror pääsi juhlimaan viidettä sijaa lukemin 10-8. [Tätä ottelua Terror ei päättänyt callahan-maaliin, toim.huom.]

Sijojen 1.-4. semifinaaleissa kaksi joukkueellista helsinkiläisiä tekivät tahoillaan sekä tamperelaisten että jyväskyläläisten pelistä vaikeaa, mutta se ei aivan riittänyt. A-joukkue jäi loppukiristä huolimatta kolmen pisteen päähän UFOsta ja 1-joukkue taipui Sleepwalkersille 7-13.  [Tarkalleen ottaen helsinkiläisiä miehiä oli kahteen joukkueelliseen, mutta Hesan naisia vain yhteen, toim.huom.]

Koko viikonlopun paistanut syysaurinko ei ollut onnistunut lämmittämään moottoritietä niin kuumaksi, etteivätkö helsinkiläiset olisi jääneet Jyväskylään pelaamaan toisiaan vastaan pronssiottelua. 1-joukkueella oli hieman enemmän kiire, sillä se vei ottelun puoliajalle reilussa vartissa tilanteen ollessa 8-2. Vajaa puolen tunnin kohdalla 1-joukkue oli jo päässyt pisteen päähän voitosta. Tilanteessa 4-14 A-joukkue päätti kuitenkin haluavansa sittenkin nauttia Keljonkankaan hallista koko rahan edestä ja ehti kaventaa 8-14:ään ennen kuin 1-joukkue viimeisteli voittonsa.

Finaaliottelussa kohtasivat UFO ja Sleepwalkers, jotka olivat yhteisjoukkueellaan saavuttaneet mixed-SM-hopeaa viime kesäkaudella. Tamperelaiset avasivat pelin tehokkaalla kahden siirron henkarimaalilla, mutta sen jälkeen jyväskyläläiset pääsivät niskan päälle eivätkä enää hellittäneet. Muutamaa pingispeliä lukuunottamatta kumpikin joukkue oli hyvin ripeä pisteenteossa ja ottelu päättyi alle puolessa tunnissa Sleepwalkersin voittoon 15-6.

Kaikki turnauksen ottelut näytettiin livelähetyksenä ja linkit tallenteisiin löytyvät edelleen Sleepwalkersin kanavilta. Ensimmäisen ottelupäivän video on kerännyt jo lähes 700 katselukertaa eli joko liiton lisenssipelaajien määrä on ilahduttavassa kasvussa tai Suomi-ultimate kiinnostaa pelaajien lähisukulaisia tai pääkaupunkiseudun pelaajat ovat käyttäneet koko kotimatkansa videon avaamiseen ja sulkemiseen. Joka tapauksessa livelähetyksille on selvästi kysyntää. Erityisesti sunnuntain striimin tulosgrafiikkaa kiiteltiin:

Todella kova lisä. Katselukokemus parani sen verran että elämänlaatukin parani samalla.

Katsojapalaute

Seurasitko heitä?

Ultimate.fin kausiennakko nosti esille muutamia kiinnostavia pelaajia seurattavaksi. Ensimmäisen turnausaamun valjetessa kävi kuitenkin selväksi, että tutkiva journalismi ei ollut tällä(kään) kertaa onnistunut valitsemaan vain paikalla olevia pelaajia.

Paikalla olleista pelaajista jälkikäteen voisi nostaa esille EsKon Samuel Roeungin kaikkensa antavan ja myös tulosta tuottavan puolustuksen. Kenttätoimittajan muistioon kirjattiin myös ERHeen nopeaa flowta ylläpitänyt Nikolas Drosdek sekä Helsinki Ultimate 1:n viimeiseen asti venyvä Emmi Ranki. Sleepwalkersin Lison Bornot lunasti lupaukset ja tahkosi 24 tehopistettä, joista 14 yhdessä kansainvälisehkön tutkaparinsa Aaron Rogersin kanssa.

Ultimate.fin julistamana epävirallisena turnauksen arvokkaimpana pelaajana on kuitenkin palkittava Terrorin Einari Leinonen. Eikalle kirjattiin tilastomerkinnöiksi vaatimattomasti kaksi callahania ja pistepörssin kärkisija 30 pisteellä. Mainittakoon vielä, että turkulaiset vastasivat kaikista turnauksen callahan-maaleista, joista kolmas ja viimeinen kirjattiin Niko Littuselle, joka ansaitsi myös pistepörssin toisen sijan 28:lla pisteellä. Turku Terrorille callahan on nyt enemmän sääntö kuin poikkeus. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan kauden seuraavia turnauksia.

Sananen spiritistä

Liiton hallituksen sarjavastaavan lievästä painostuksesta huolimatta tätä turnausraporttia julkaistaessa osa spiritpisteistä on edelleen jakamatta. Se ei kuitenkaan estä kokonaisnäkemyksen muodostamista.

Huomionarvoista on, että kaikki joukkueet saivat keskiarvoksi vähintään 10.20. Yksittäisistä osa-alueista alle 2.00 keskiarvo oli vain EsKolla ja Sleepwalkersilla virheissä ja kehokontaktissa (1.75). Kumpikin joukkue oli fyysinen, mutta mitään suurempia keskusteluita ei pelin tuoksinassa kuultu.

Spirit-tilastoa johtavat ERHe ja Helsinki Ultimate A, joilla molemmilla on pistekeskiarvo 11.00. ERHeellä vahvin osa-alue on reiluus (2.50) ja Helsingillä positiivinen asenne ja itsehillintä (2.67).

On kiinnostavaa nähdä, miten joukkueiden mixedsarjassa saamat pisteet korreloivat pian käynnistyvien avoimen ja naisten hallisarjojen pisteisiin. Maailmalla on tyypillistä, että mixedsarjassa annetaan keskimäärin kaikkein korkeimpia spirit-pisteitä ja naisten sarjassa matalimpia.

Sarjatilanne ensimmäisen osaturnauksen jälkeen

1 Jyväskylä Sleepwalkers (8 sarjapistettä)
2 UFO (Tampere) (7)
3 Helsinki Ultimate 1 (6)
4 Helsinki Ultimate A (5)
5 Turku Terror (4)
6 Espoon Kopsu (3)
7 Espoon Rennot Heittelijät (2)
8 Disquitos (Oulu (1)

Mixed-SM-sarjan osaturnaukseissa sarjapisteitä jaetaan osallistuvien joukkueiden määrän perusteella.

**

Teksti: järjestävän seuran mediatiedottaja (oto)

Kirjoittaja on nykyinen jyväskyläläinen, joka on edustanut Sleepwalkersin lisäksi myös Disquitoksen, Saintsin, UFOn, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Atleticon, ERHeen, Helsinki Ultimaten ja Terrorin treeneissä. Kirjoittajan pitäisi ottelutulosten tilastollisen analyysin sijaan keskittyä pro gradu -tutkielmaansa, jonka kirjoittamisesta maksetaan tosin vielä vähemmän kuin turnauksen järjestämisestä. Valmistuvalla gradulla on myös todennäköisesti pienempi lukijakunta kuin tällä turnausraportilla. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia – lukija saa tulkita, mihin suuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän