VoitTico Espoo? – naisten ja avoimen SM-sarjojen otteluraportti

UFO voitti naisten SM-sarjan ensimmäisen runkopelikierroksen kolmen voiton suoralla.

Hallikauden naisten ja avoimen SM-sarjat käynnistyivät kuluneena viikonloppuna 26.-27.11.2022. Naisten sarjaa pelattiin Espoossa Tapiolan urheiluhallissa ja avoimen SM-sarjaa Iittala-hallissa. Seuraava otteluviikonloppu on naisten SM-sarjassa 21.-22.1. ja avoimen SM-sarjassa 28.-29.1.2023.

Naisten SM-sarjan otteluiden lyhyt oppimäärä

Naisten SM-sarjassa pelattiin neljän joukkueen kesken ensimmäinen runkosarjakierros sekä yksi ottelu seuraavalta kierrokselta eli jokainen joukkue pelasi neljä ottelua viikonlopun aikana. Yhteensä kauden aikana jokainen joukkue pelaa toisiaan vastaan neljä kertaa.

Viikonlopun tiukin ottelu nähtiin heti kärkeen, kun espoolainen Atletico ja tamperelainen UFO vaihtoivat pisteitä vuorotellen. Mahdollisuuksia katkomaaleihin tarjottiin puolin ja toisin, mutta kumpikin joukkue onnistui viimeistelemään katkomaalin vain kerran per puoliaika. Lopulta UFO juhli voittoa universepisteessä ensin 11-10 ja sitten vielä 12-11 (8-7, 4-4), kun pistekatto oli korjattu ja ottelu pelattu sääntöjen mukaan loppuun asti.

Lauantain toisessa avausottelussa kohtasivat sarjan kuopus Helsinki Ultimate sekä keskimääräiseltä peli-iältään kokeinein joukkue Viima Vintage. Espoolainen Viima karkasi nopeasti 1-5 johtoon eikä enää antanut helsinkiläisten kuroa piste-eroa umpeen, vaikka peli kääntyilikin useaan otteeseen. Lopulliset lukemat olivat Viimalle 15-9 (8-5, 7-4).

Varhaisella vaiheessa piste-eron rykäiseminen ja turvallisen etumatkan avulla voittaminen tiivistää myös lauantain iltapelit. Ensimmäisessä ottelussa Atletico voitti Viiman 13-8 (8-3, 5-5) ja UFO Helsinki Ultimaten 15-9 (8-3, 7-6).

Sunnuntaiaamuksi sekä Atletico että Viima Vintage olivat saaneet rivinsä täyteen. Edellä mainittu espoolaisjoukkue käytti tilaisuuden ja voitti Helsinki Ultimaten 15-6 (8-2, 7-4). Jälkimmäinen ei onnistunut pidättelemään UFOa vaan tuloksena oli 7-14 (5-8, 2-6) tappio. Niinpä ensimmäinen runkosarjakierros päätteeksi UFOn johti puhtaalla kolmen voiton suorallaan.

Sunnuntain päätösotteluista ensimmäisenä nähtiin sarjakärkien UFOn ja Atleticon uusintaottelu. Katkomaaleja tarjottiin jälleen molemmille joukkueille, mutta tällä kertaa Atletico viimeisteli UFO tehokkaammin ja sai revanssinsa 15-10 (8-5, 7-5). Viikonlopun päätösottelussa Viima Vintage kohensi asemiaan kärkikaksikon takana voittamalla Helsinki Ultimaten 15-5 (8-3, 7-2).

Kummallakin espoolaisjoukkueella, Atleticolla ja Viima Vintagella oli heittää kehiin laaja kattaus SM-sarjaa ja kansainvälisiäkin kenttiä tahkonneita luottopelaajia. Myös UFOn rosteri oli kokenut, mutta ei kaikilta osin pitkän linjan SM-sarjapelaajista koostuva. UFO oli laajentanut pelaajarekrytointinsa myös ulkotamperelaisiin kilpapelaajiin. Helsinki Ultimaten rosterista puuttui muutama vakioraksa, mutta toisaalta seuran pelaajamassa on riittänyt ulkokausiinkin, joten useammankaan pelaajan puuttuminen ei kaada kokonaisuutta. Hesan naiset on erityisesti viime aikoina päässyt nauttimaan pääkaupungin vetovoiman tuomista muiden seurojen kasvateista. Vaikka menestystä ei kuluneena viikonloppuna suotu, tulevaisuus näyttää kenties naisten joukkueista valoisimmalta.

Naisten sarjatilanne ensimmäisen otteluviikonlopun jälkeen

Jokaisesta otteluvoitosta saa yhden sarjapisteen. Voittojen jälkeen katsotaan keskinäisten otteluiden maalieroa.
Osa Atleticon kokoonpanosta SM-sarjassa.

Avoimen SM-sarjan pelin kulku

Avoimen SM-sarjassa pelattiin lauantaina kahdessa neljän joukkueen alkulohkossa. Sunnuntaina pelattiin ylemmän ja alemman jatkokaavion omat semifinaalit ja sijoitusottelut.

A-lohkossa Ultimate.fin nimeämä ennakkosuosikki Otso1 osoitti vahvuutensa. Viime kaudella ykköseksi sijoittunut espoolaisjoukkue voitti ensin Lempäälän Kisan 15-12 (8-7, 7-5) ja sen jälkeen sekä tamperelaisen UFOn 15-8 (8-3, 7-5) että Helsinki Ultimate 2:n 15-8 (8-5, 7-3).

LeKi lunasti toisen paikan ylemmissä jatkopeleissä voittamalla helsinkiläiset 15-9 (8-7, 7-2) ja tamperelaiset 15-7 (8-4, 7-3).

A-lohko

B-lohkon voitosta käytiin hieman tiukempi kamppailu Helsinki Ultimate 1:n ja Vaasa Saintsin välillä. Joukkueet kohtasivat toisensa heti ensimmäisessä ottelussaan. Saints vei ottelun puoliajalle 8-7 yhden katkomaalin turvin. Kahden minuutin puoliaika teki ihmeitä Helsingille, joka avasi toisen puolisko viiden katkomaalin putkella saaden mukavanoloisen 12-8 johtoaseman. Varsinaisen peliajan viimeisen reilun kymmenminuuttisen aikana vaasalaiset kavensivat eron vielä 12-13:een ennen kuin helsinkiläiset viimeistelevät 14-12.

B-lohkossa nähtiin myös toinen tiukka ottelu heti lauantaiaamuna. Espoolaisen Otso2:n ja Turku Terrorin välisessä väännössä draaman kaari oli vähintään yhtä jännittävä kuin edellä kuvatussa kärkikamppailussa. Tasaisen alun jälkeen Otso2 livahti 6-2 johtoon ja sai säilytettyä turvallisen piste-etäisyyden vielä pitkälle toiselle puoliajalle. Turkulaiset aloittivat takaa-ajon tilanteessa 7-12. Pistekatoksi määräytyi 14, kun Terror ehti yhden pisteen päähän tilanteeseen 12-13. Turkulaiset vievät katkomaalilla ottelun universepisteeseen. Seitsemää minuuttia ja espoolaisten kahta aikalisää myöhemmin ottelu päättyy kuitenkin 14-13 Otso2:lle.

B-lohkon muissa otteluissa Helsinki Ultimate 1 ja Saints voittivat Otso2:n ja Terrorin selkeämmin lukemin.

B-lohko

Sunnuntai käynnistyi sijojen 5.-8. jatkopeleillä. Terror juoksi Helsinki Ultimate 2:sta ohi 15-8 (8-4, 7-4). Toisessa semifinaalissa voimasuhteet heilahtivat ensimmäisellä puoliskolla Otso2:n laidasta UFOn laitaan, mutta toisella puoliskolla leveämmällä rosterilla liikkeellä olleet espoolaiset veivät voiton 15-11 (8-6, 7-5).

Terror otti turnauksen viidennen sijan vahvan ensimmäisen puoliskon turvin pistein 15-9 (8-2, 7-7). Viime kaudella toiseksi sijoittuneet turkulaiset säilyttivät siten iskuetäisyyden sarjakärkeen nähden. Otso2 joutui tyytymään kuudenteen sijaan.

Viikonlopun suuripanoksisin ottelu käytiin Helsinki Ultimate 2:n ja UFOn välillä siitä, kumpi joukkueista saa jatkaa SM-sarjassa ja kumpi putoaa seuraavaan osaturnaukseen divariin. Ottelun arvolle sopivasti tulos ratkottiin vasta universepisteessä 15-14. Ensimmäisen puoliskon lopulla Helsinki Ultimate 2 sai pienen yliotteen, kun se onnistui viemään ottelun puoiajalle 8-6. Helsinkiläiset aloittivat maalinteolla myös toisen puoliajan ja kasvattivat johtoa 9-6:een. Hetken aikaa pisteitä jaettiin vuorotellen, kunnes UFO onnistui muuttamaan ottelun rytmiä ja kampeamaan itsensä tasoihin 12-12. Helsinkiläiset nokitti kahdella pisteellä ja pääsivät 14-12 tilanteeseen, maalin päähän sarjapaikan säilyttämisestä. UFO vastasi vielä tasoittamalla 14-14:een. Viimeinen piste ja SM-sarjapaikka meni Helsinki Ultimate 2:lle.

Viikon päästä nähdään divarissa, saako Helsinki Ultimate kolmannen joukkueen SM-sarjaan vai tuleeko kenties UFO Akatemia paikkaamaan syntynyttä pirkanmaalaisvajetta.

Kärkisijoitusten 1.-4. semifinaaleissa Otso1 jyräsi Saintsin 15-5 (8-1, 7-4). Toisesta finaalipaikasta sen sijaan saatiin kertomisen arvoinen tarina, kun Helsinki Ultimate 1:n seitsemän veljestä kävivät LeKin (tuskin kovin likaista) tusinaa vastaan ja ottelu vietiin asiaankuuluvasti universepisteeseen 15-14. Joukkueilla oli selvästi käsikirjoitukset loppu, koska ne päättivät lainata edellisen päivän Helsinki Ultimate 1:n ja Saintsin välisen pelin kaavaa: toinen joukkue vie ottelun puoliajalle 8-7, minkä jälkeen toinen joukkue yllättäen rykäisee reilun kaulan toisen puoliajan alussa. Tähän ensimmäisen puoliajan voittanut joukkue vastaa omilla katkomaaleillaan. Lopulta helsinkiläiset voittavat.

Pronssiottelun kannalta tyly tappio semifinaalissa ei ollut riippakivi vaan pikemminkin valttia. Saints sai otteluun hyvän alun ja onnistui säilyttämään johtoasemansa läpi koko pelin. Loppulukemilla 15-12 (8-6, 7-6) vaasalaiset ansaitsevat tärkeän kolmannen sijan ja ovat vain pisteen päässä koko sarjan finaaliottelupaikasta.

Osaturnauksen finaaliottelu oli tehokas iltapuhde Otso 1:ltä, joka päätti ottelun Helsinki Ultimate 1:tä vastaan ajassa 30.00 lukemin 15-4 (8-2, 7-2). Helsinki Ultimatele turnauksen kakkossija oli kuitenkin merkittävä saavutus, sillä joukkuetta ei ole hetkeen nähty sisäkauden kärkikaksikossa. Erityisen huomionarvoista on se, että Helsinki Ultimate on onnistunut kasvattamaan uudemman kilpasukupolven, joten menestystä voi odottaa myös jatkossa. [Apunaan helsinkiläisillä on ollut eräs vihtiläinen kasvattajaseura, toim.huom.]

Mainittakoon vielä, että Otso1:n pisin ottelu oli joukkueen avausottelu LeKiä vastaan, 49.50. Keskimäärin Otso1 pelasi turnauksen otteluissa 39 minuuttia, kun ottelun aikakatto on 50 minuuttia. Jos Otson pelaajat jatkavat samaan tahtiin halli-EM-turnauksessa joulukuussa, on avoimen maajoukkueella mahdollisuus saavuttaa EM-turnauksen pistekatto 17, vaikka peliaika kyseisessä turnauksessa on vain 42 minuuttia.

Avoimen sarjatilanne ensimmäisen otteluviikonlopun jälkeen

1 Otso (101)
2 Helsinki Ultimate 1 (99)
3 Saints (98)
4 LeKi (97)
5 Terror (96)
6 Otso2 (95)
7 Helsinki Ultimate 2 (94)
8 UFO (93) (putoaa 1. divariin)

Otso1 oli lyömätön ensimmäisellä tourilla.

Seurasitko heitä?

Naisten SM-sarjassa pistepörssin kärjessä on ilmatilanteiden kuningatar, Atleticon Maija Leino tehopisteillä 9+15. Leino oli tasaisen pitelemätön läpi koko viikonlopun.

Myös naisten pistepörssin kakkospaikka on ticolaisella: alunperin EsKosta tunnettu Elina Roiha on tehopisteillään 2+16 viikonlopun tehokkain maalintekijä. Läsnäolijoiden verkkokalvoille on tallentunut muun muassa eräs sukellusmaali, vaikka yleensä Roiha tunnetaan siitä, että hän on niin vapaana, että itse koppi on helppo. [Samoissa kokonaispisteissä Roihan kanssa on UFOn Eerika Kauppinen (8+10), mutta Pelikone arvottaa maalit syöttöjä korkeammalle, toimi.huom.]

Atleticon tuloksen täydentää tehokkaimman syöttäjän tittelillään Anni Jokinen, jonka kokonaistehopisteet 12+4 tuovat myös pistepörssin neljännen sijan. Jokinen tunnetaan vielä paremmin kovana puolustuspelaajana.

Avoimen SM-sarjan tehokkain pelaaja on Saintsin Teemu ”Mini” Kalliokoski tehopisteillään 15+15. Koko turnauksen aikana Saints teki yhteensä 62 pistettä eli Kalliokoski oli mukana lähes joka toisessa Saintsin pisteessä. Kalliokoski on pelaaja, joka ei turhia höntyile vaan tietää, mitä tekee – ja tilastotkin vahvistavat sen.

Avoimen sarjan tehokkain syöttäjä on niin ikään Saintsia edustanut Elias Päällysaho, joka on kokonaistehopisteillään 22+6 pistepörssin kolmannella sijalla. Päällysaho on keikkunut pistepörssin kahdella ensimmäisellä sijalla jo useita kausia ja on profiloitunut nimenomaan heittäjäksi.

Tehokkain maalintekijä oli Helsinki Ultimate 2:n Jani Pyhtiälä tehopistein 12+17, jotka riittävät pistepörssin toiselle sijalle. Pyhtiälä on uudempi nimi Ultimate.fin kenttätoimitukselle, vaikkei hän 248 pelatulla ottelullaan ole mikään uusi nimi sarjapeleissä. Jos et ole vielä seurannut Jania, kannattaa aloittaa nyt!

Callahan-tilaston kärkipaikan jakavat Otso1:n Tomi Sandberg, Otso2:n Emil Videman sekä LeKin Milo Brown. Pelikone ei kerro, onko tehty markkerikatko-callahaneja ja sisältyikö suorituksiin levy, mutta kyseisiltä herroilta voi toki odottaa lähes mitä tahansa. Valitettavasti yksikään callahan-maaleista ei ollut ottelun voittopiste, mistä olisi saanut lisää dramaattisuusarvoa.

Sananen spiritistä

Naisten SM-sarjassa spirit oli pääasiassa hyvää normaalitasoa tai jopa vähän ylitse. Neljän pelin perusteella joukkueiden pistekeskiarvoihin ei ole muodostunut tilastollisesti merkittäviä eroja. Yksi pelin sujuvuutta edistänyt hyvän spiritin ilmentymänä oli virheiden huutamatta jättäminen yksi vastaan yksi -ilmatilanteissa, joissa ei ollut selkeää päällekäymistä. Toisena mainittakoon huudon automaattisen kiistämisen sijaan vastapuolen perustellun näkökulman hyväksyminen ja siitä seurannut huudon pois vetäminen tai virheen myöntäminen.

Avoimen sarjassa jokaiselta joukkueelta puuttuu vähintään kahden ottelun spiritpisteet. Tuloksista voidaan kuitenkin nähdä, että Otso1 on pelannut yhden erinomaisen ottelun (keskiarvo 13.00) ja Terror sekä Helsinki Ultimate 1 ovat kunnostautuneet erityisesti positiivisessa asenteessa ja itsehillinnässä (osa-alueen keskiarvo 3.00). Turkulaiset myös reiluudessa (keskiarvo 3.00).

**

Teksti: Ultimate.fin tutkiva freelancertoimittaja

Kirjoittaja on nykyinen jyväskyläläinen, joka on edustanut Sleepwalkersin lisäksi myös Disquitoksen, Saintsin, UFOn, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Atleticon, ERHeen, Helsinki Ultimaten ja Terrorin treeneissä. Kirjoittaja itse käy kurkkimassa läpi Pelikoneeseen syötetyt pöytäkirjat riippumatta siitä, tekeekö niistä julkaisua vai ei. Eniten kirjoittajaa kiinnostaa callahaneiden määrä sekä se, lähtikö universepisteen voittanut joukkue viimeiseen pisteeseen hyökkäämään vai puolustamaan. Omien tehopisteiden kyttäämistä kirjoittaja ei julkisesti myönnä. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia – lukija saa tulkita, mihin suuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän