Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä – tour 1 toisen viikonlopun otteluraportti

Saintsin tehokuusikko naisten harrastesarjassa.

Edellisenä viikonloppuna pelattiin avoimen 1. divaria ja naisten harrastesarjaa. Avoin pelasi Hämeenlinnassa Loimua Areenalla ja naiset Jyväskylässä Keljonkankaan yhtenäiskoululla. Sarja jatkuu avoimen osalta 21.-22.1. ja naisten osalta 28.-29.1.2023.

Naisten harrastesarjassa sovellettiin sarjamääräyksiä

Naisten harrastesarjan ensimmäiseen osaturnaukseen osallistui viisi joukkuetta. Turnaus pelattiin Round Robin -formaatilla, eli jokainen joukkue kohtasi toisensa kerran ja loppusijoitus määrittyi otteluvoittojen perusteella.

Erillisiä sijoitusotteluita ei ollut aikataulutettu, mikä oli ehkä hyvä joukkueiden rostereiden laajuutta – tai pikemminkin kapeutta – ajatellen. Turnauksen alusviikolla, kun joukkueiden yhteyshenkilö keskustelivat pelikuntoisten pelaajien määrästä, olisi voinut luulla kyseessä olevan Furious Five eikä naisten harrasteturnaus.

Yhteyshenkilöiden kesken sovittiin, että molemmat joukkueet voivat käyttää sarjamääräyksistä poiketen kolme aikalisää per puoliaika. [Virallisesti aikalisiä on kaksi per joukkue per puoliaika.] Tätä mahdollisuutta hyödynsivät kuudella pelaajalla koko viikonlopun selviytyneet ERHe (kahdesti) ja Disquitos (kerran).

Turnauksen vahvin joukkue oli Vaasa Saints, joka voitti kaikki neljä otteluaan vähintään neljällä pisteellä. Vaasalaisten rosterissa nähtiin sekä todella kokeneita pelaajia että nousevia tähtiä, ja yksi vahvistus aina Saksasta saakka. Saintsin yhteyshenkilö kiittelee vastustajia peleistä:

Hyvää vääntöä kaikissa peleissä! 🔥

Lähimmäksi vaasalaisten peittoamista pääsi espoolainen Viima. Toisen puoliajan tehokkaasta takaa-ajosta huolimatta espoolaiset hävisivät vaasalaisille 10-14 (3-8, 7-6). Muut ottelunsa Viima voitti selvin lukemin. Viima aloitti pelinsä vahvasti, eikä päästänyt vastustajaa enää rinnalle. Viimalla oli vahvistuksenaan yksi SM-pelaaja sisarjoukkue Viima Vintagesta.

Piste-eroltaan tiukin ottelu pelattiin turnauksen viimeisenä, kun toisensa kohtasivat Jyväskylä Sleepwalkers ja oululainen Disquitos ja panoksena oli turnauksen kolmas sija. Oululaiset pääsivät molemmilla puoliskoilla kertaalleen kolmen pisteen karkumatkalle, mihin jyväskyläläiset seuraavaksi vastasivat tasoittamalla ottelun. Tilanne oli 12-12, kun peliaika päättyi. Seuraavaa pistettä pelattiin kahdeksan minuuttia, mikä sisälsi myös kaksi aikalisää. Lopulta Sleepwalkers onnistui maalinteossa ja sai siten kaksi mahdollisuutta viimeistellä ottelu. Yrityksiä ei tarvittu kuin yksi ja jyväskyläläiset juhlivat voittoa 14-12 (7-8, 8-4).

Otteluiden lopputulokset Pelikoneesta.

Naisten sarjatilanne ensimmäisen tourin jälkeen

Naisten sarja on jaettu erillisiin SM-sarjaan ja harrastesarjaan. Joukkueen nimen perässä on tähään mennessä kerätyt sarjapisteet. Naisten SM-sarjaa pelataan runkosarjaformaatilla eli sarjapisteitä jaetaan otteluvoitoista.

SM-sarja

1 Atletico (4)
2 UFO (3)
3 Viima Vintage (2)
4 Helsinki Ultimate (0)

Harrastesarja

1 Saints (101)
2 Viima (99)
3 JSW (98)
4 Disquitos (97)
5 ERHe (96)

UFO Akatemian kokoonpano 1. tourilla.

Avoimen divari ratkottiin universepisteissä

Avoimen divarissa kahdeksan joukkuetta oli jaettu kahteen alkulohkoon. Alkulohkoissa kaikki joukkueet pelasivat toisiaan vastaan. Kummankin lohkon kaksi parasta jatkoivat ylempiin jatkopeleihin ja kaksi muuta alempiin jatkopeleihin.

A-lohkossa lähes kaikki pelit olivat pisteiden valossa hyvin tiukkoja ja kuudesta ottelusta kolme päättyi universepisteeseen. Erityisen tiukille meni tanperelaisen The Experiencen sijoitus alkulohkossa. Tamperelaiset hävisivät avausottelunsa Jyväskylä Sleepwalkersille, kun toisella puoliskolla saatu kaula suli aivan ottelun lopussa ja Sleepwalkers tuli takaa ohi voittoon 15-14 (8-7, 7-7). Samantapainen draaman kaari nähtiin myös ottelussa oululaista Disquitosta vastaan. Ottelu päättyi oululaisten voittoon 15-13 (8-6, 7-7). Illan päätösottelussa The Experiencea vihdoin onnisti Helsinki Ultimate 3:a vastaan 13-12 (8-7, 5-6)

Myös kamppailu lohkovoitosta Sleepwalkersin ja Disquitoksen välillä oli tiukka. Ottelu kesti yhteensä lähes tunnin, koska peliajan päättymiseen liittyvien epäselvyyksien takia joukkueet päättivät asettaa pistekaton uusiksi. Ottelu päättyi lopulta Disquitoksen voittoon 12-11 (6-8, 6-3).

A-lohkon tilastot.

B-lohkon voittajasta ei ollut epäselvyyttä: Aki Ropo heitti ja UFO Akatemia voitti. Tamperelaiset voittivat kaikki pääkaupunkiseudun joukkueet selkein lukemin: ERHeen 15-8 (8-3, 7-5), EsKon 15-8 (8-4, 7-4) ja Pollon 15-7 (8-3, 7-4).

B-lohkon toisesta sijasta käytiin tiukempaa kilpailua ja espoolainen ERHe oli lähellä jättiyllätystä. ERHeen ja vantaalaisen Pollon välinen ottelu näytti selvältä peliltä, kun vantaalaiset rynnistivät 5-1 johtoon. Toisen puoliajan kahdeksanminuuttinen maratonpiste käänsi kuitenkin pelin suunnan ja ERHeen takaa-ajo pääsi kunnolla käyntiin. Pistekatoksi asetettiin 14 Pollon johtaessa 13-10. ERHe pääsi yhden pisteen päähän tilanteeseen 12-13 ennen kuin Pollo viimeisteli 14-12 (8-4, 6-8). Päivän päätteeksi ERHeen loppukiri puri paremmin, kun se voitti Espoon derbyn EsKoa vastaan 12-11 (7-8, 5-3). Voitto ei kuitenkaan riittänyt tuomaan paikkaa ylemmissä jatkopeleissä.

B-lohkon tilastot.

Sunnuntaina sijoitusten 5.-8. jatkopeleissä The Experiencen kuusikko aloitti semifinaalin vahvasti 5-2, mutta sitten EsKo tahkosi kuusi pistettä putkeen ja vei ottelun puoliajalle 8-5. Toisella puoliajalla ei yhtään katkomaalia ja kello tuli EsKoa vastaan 15-11.

Toisessa semifinaalissa ERHeen ja Helsinki Ultimate 3:n välillä ei ollut yhtä suurta momentumin muutosta. Helsinkiläiset tekivät ensimmäisellä puoliajalla kolme katkomaalia ja ERHe yhden. Puoliajalle mentiin Helsinki Ulimaten johtaessa 8-6. Toisella puoliajalla helsinkiläiset breikkasivat kaksi lisää. Ottelu päättyi 15-10 helsinkiläisille.

5.-6. sijojen sijoitusottelussa Helsinki Ultimate 3 oli EsKoa vahvempi 15-8 (8-2, 7-4). Sijoitusten 7.-8. ottelussa The Experience oli vielä puoliajalla kolmen pisteen päässä iskuetäisyydellä, mutta ottelun viimeisen kymmenminuuttisen aikana ERHe karkasi 10-8 tilanteesta voittoon 15-8 (8-6, 7-3).

Alemmat jatkopelit.

Sijoitusten 1.-4. semifinaaleissa Disquitos ja Pollo pelasivat tiukan alun, mutta sitten oululaiset löysivät uuden vaihteen ja menivät menojaan. Loppulukemat Disquitokselle 15-9 (8-6, 7-3). Myös toinen semifinaali UFO Akatemian ja Sleepwalkersin välillä päättyi lukemiin 15-9, mutta tässä semifinaalissa ensimmäinen puolisko oli vanhemman voittokulkua (8-3) ja toinen puolisko tasaisempi (7-6).

Pronssiottelun ensimmäisellä puoliskolla PolLo sai kolme breikkiä ja JSW kaksi. Puoliajalle mentiin vantaalaisten johtaessa 7-5. Toisella puoliskolla Sleepwalkers tasoitti 9-9:ään. Tämän jälkeen kumpikaan ei saanut katkomaalia ja Pollo voitti 11-10.

Myös finaalissa päästiin universepisteeseen. Disquitos vei ottelun 8-6 puoliajalle. Toisen puoliskon alkupuolella UFO AKatemia tuli ohi 10-9:ään ja Disquitos nokitti 11-10. Tämän jälkeen molemmat joukkueet pitivät omat hyökkäyksensä. Peliajan päätyttyä Disquitos johti 14-13 ja sitten UFO tasoitti. Viimeinen seitsenminuuttinen piste päättyi UFOn 15-14 voittoon. UFO Akatemian manageri-valmentaja kommentoi voittoa:

Peli ja kuviot sujui kuin rasvattu finaaliin asti. Finaalissa Oulu taisteli kunnioitettavasti viidellä pelaajalla ja aiheutti meille paljon vaikeuksia. Viimeinenkin piste oli melkoinen trilleri, onneksi kääntyi meille. 😀

Disquitoksen nousu SM-sarjaan olisi ollut kenties divarin lähihistorian suurin uutinen. Voittoa olisi saattanut auttaa se, jos pelaajia olisi ollut finaalissa enemmän kuin viisi. Lisäksi Disquitoksen finaalikokoonpanosta puuttuivat joukkueen molemmat ykkösraksat ja yksi viidesta pelaajasta oli aloittanut lajin tänä syksynä. Jos Disquitos saa pidettyä rosterinsa kasassa, se voi hyvinkin nousta SM-sarjaan jo seuraavalla tourilla. Silloin oululaisilla on puolellaan myös kotikenttäetu.

UFO Akatemian sarjanousu ja viimeviikkoinen UFOn SM-sarjasta putoaminen jättää joulun välipäivien viihteeksi spekuloinnit siitä, mitä Unlimited Frisbee Organization ry aikoo nyt tehdä.

Avoimen sarjatilanne ensimmäisen tourin jälkeen

Joukkueen nimen perässä on tämänhetkisen sarjapisteet.

SM-sarja

1 Otso (101)
2 Helsinki Ultimate 1 (99)
3 Saints (98)
4 LeKi (97)
5 Terror (96)
6 Otso2 (95)
7 Helsinki Ultimate 2 (94)
8 UFO (93) (putoaa 1. divariin)

I. divari

9 UFO Akatemia (93) (nousee SM-sarjaan)
10 Disquitos (91)
11 Pollo (90)
12 Sleepwalkers (89)
13 Helsinki Ultimate 3 (88)
(14) Espoon Kopsu (0)*
14 Espoon Rennot Heittelijät (87)
15 The Experience (86)

*Projektijoukkueet eivät saa sarjapisteitä, joten ne sijoittuvat sarjatason viimeisiksi riippumatta osaturnauksen loppusijoituksesta.

Jyväskylä Sleepwalkerskin maskotti Blåhaj. Hai-ilmiötä voi seurata Instagramissa hästägeillä #blåhaj ja #blahaj.

Seurasitko heitä?

Naisten harrasteturnaus laittoi naisten sarjan pistepörssin kärjen uuteen uskoon. Tasapisteissä ovat Saintsin Kaisa Ala-Nikkola (16+10), Viiman Hellen Koskinen (18+8) ja Disquitoksen Pinja Rajala (20+6).

Ala-Nikkola on Vaasa Saintsin kasvatti, joka on viime vuosina edustanut Disquitosta ja Sleepwalkersia. Ala-Nikkola tunnetaan erityisesti vaarallisesta kämmenheitostaa. Koskinen on aloittanut ViRHeessä, mutta ollut myös Viiman kantava pelaaja jo usean kauden ajan. Alkuperäistä seuraansa edelleen edustava Rajala on monipuolinen pelaaja, joka on ultimateuransa pituuteen nähden käynyt monet ulkomaan biitsiturnaukset. Rajala on naisten pistepörssin tehokkain syöttäjä. Naisten pistepörssin tehokkain maalintekijä puolestaan on Sleepwalkersin Saara Tamminen (5+19).

Koko avoimen sarjan pistepörssin kärjessä on UFO Akatemian Aki Ropo (27+7), jolla on paitsi eniten tehopisteitä yhteensä niin myös eniten syöttöpisteitä. Jos Ropo on kiekossa, vastustajan kannattaa odottaa maaliheittoa riippumatta kiekon sijainnista. Ropo on aiempina kausina edustanut UFOa nimenomaan SM-sarjatasolla ja on rikkonut 100 pisteen rajan yhden kauden aikana tehdyissä tehopisteissä.

Avoimen divarista nousi myös toinen pistemies koko avoimen sarjan pistepörssin kolmen kärkeen. Koko nelivuotisen ultimateuransa Sleepwalkersissa pelannut Miikka Harju (16+14) on vähitellen vahvistanut asemiaan joukkueen ydinpelaajana.

Koko avoimen sarjan tehokkaimmat maalintekijät ovat UFO Akatemian Timi Rautamäki (7+21) sekä Disquitoksen Samuel Hägele (2+21). Rautamäki on Otson kasvatti, joka Tampereelle siirryttyään päässyt isompaan rooliin pisteiden tekijänä. Viikkoa aiemmin Rautamäki kävi lämmittelemässä SM-sarjassa ja keräsi siellä UFOn paidassa tehopisteet 2+16. Vasta ensimmäisiä sarjapelejään pelaava Hägele on heti löytänyt paikkansa Disquitoksen maalipelaajana.

Edellä mainittujen avoimen sarjan pelaajien otteita pystyi viikonloppuna seuraamaan myös livestriimistä. Linkit tallenteisiin päivittyvät aikanaan Jyväskylä Sleepwalkersin Intagram-tilille.

Sananen spiritistä

Kaikilla naisten joukkueilla spiritpisteiden keskiarvo on yli 10.00. Keskiarvolla ERHe, Viima ja Saints ovat jaetulla ykkössijalla keskiarvollaan 11.00. Kaikilla kolmella joukkueella on vahvuutena positiivinen asenne ja itsehillintä. Saintsilla myös kommunikaatio.

Avoimessa sarjassa spiritpisteitä puuttuu edelleen tilastoista, mutta joitakin johtopäätöksiä voidaan tehdä. Joukkueiden keskiarvojen vaihtelu on suurempaa kuin naisten sarjassa. Enimmillään pisteitä on 11.50 ja vähimmillään 9.50. Tilastokärkinä ovat EsKo 11.50 ja ERHe 11.33 keskiarvoillaan. Kummankin joukkueen erityisiä vahvuuksia ovat olleet reiluus sekä positiivinen asenne ja itsehillintä. EsKon edustaja kommmentoi viikonloppua:

Mukava oli päästä pelaamaan kovaa ja fyysistä peliä. Viikonloppuun sisälty monen monta highlightia kaikilta jengeiltä, ja uskon et kaikille jäi hyvä fiilis!

Mainittakoon vielä, että finaaliottelussa Disquitos sai 11 ja UFO Akatemia 12 pistettä, vaikka ottelu päättyi universepisteeseen 15-14. Ultimate.fin toimitusta ilahduttaa aina, kun spirit pidetään korkealla pelillisistä panoksista huolimatta.

**

Teksti: Ultimate.fin tutkiva freelancertoimittaja

Kirjoittaja on nykyinen jyväskyläläinen, joka on edustanut Sleepwalkersin lisäksi myös Disquitoksen, Saintsin, UFOn, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Atleticon, ERHeen, Helsinki Ultimaten ja Terrorin treeneissä. Kirjoittaja on onnistunut rekrytoimaan kaksi oikolukijaa artikkeleilleen, mikä on hyvä, koska tekstit syntyvät lähinnä yön pimeinä tunteina. Valitettavasti tekstit pitää myös tuutata ulos samoina pimeinä tunteina, joten typokisa jäänee edelleen lukijakunnan ratkottavaksi. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia – lukija saa tulkita, mihin suuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän