Tour 3 ennakko: mitä kuuluu avoimen sarjalle?

Otso1 oli lyömätön ensimmäisellä tourilla.

Hallikauden 2022-2023 viimeinen tour avoimen ja naisten sarjojen osalta pelataan kahtena seuraavana viikonloppuna: 11.-12.3. molemmat SM-sarjat pelaavat Hämeenlinnassa. 18.-19.3. avoimen 1. divari pelaa Jyväskylässä ja naisten harrastesarja Helsingissä. Sekä naisten että avoimen sarjassa useammalla joukkueella on edelleen mahdollisuus lunastaa paikkansa mitaliotteluihin, jotka pelataan finaalitapahtumassa Pasilassa lauantaina 25. maaliskuuta.

Tourin striimattavat ottelut tulevat Ultimate Finland -YouTube-kanavalle.

Kuka etenee sarjan mitalipeleihin?

Avoimen sarjassa Espoo Ultimate Clubin miesten edustusjoukkue Otso1 on käytännössä varmistanut paikkansa SM-finaalissa voittamalla kaksi edellistä osaturnausta. Avoimen maajoukkueen ydinpelaajista koostuvat rosterin ylivoimaisuudesta kertoo se, että joukkue on kymmenessä pelatussa ottelussaan tehnyt 149 pistettä ja antanut vastustajille vain 75 maalia. Kuten nopeimmat päässälaskijat ehkä arvasivat, Otso1 on hävinnyt yhden ottelun. Tammikuussa toisessa osaturnauksessa Otso1 hävisi alkulohko-ottelun Lempäälän Kisalle 14-15. Espoolaiset ottivat kuitenkin vahingon takaisin voittamalla saman tourin finaalissa LeKin 15-5.

Penkkiurheilijoiden iloksi koko sarjan toisessa finaalipaikassa riittää jännitettävää. Useamman tiukan tappion tällä kaudella kärsinyt LeKi on edellisen tourin kakkossijan ansiosta vain yhden sarjapisteen päässä SM-finaalipaikasta. Edellä on Helsinki Ultimate 1, joka joutui taipumaan lempääläisille tammikuun tourin semifinaalissa 9-15. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen tällä kaudella tapahtui joulukuussa niin ikään tourin semifinaalissa ja päättyi helsinkiläisille 15-14. Nyt kolmannella tourilla LeKi ja HkiU1 ovat samassa alkulohkossa ja ottelu saattaa käytännössä ratkaista kauden finaalipaikan. Urheilufanien kannattaa siis virittäytyä livestriimin ääreen lauantaina kello 18.

LeKi on hallikausi hallikaudelta kohti sarjakärkeä noussut joukkue, joka koostuu pääasiassa 2010-luvun junioritähdistä. [LeKin juniorimenestys tulee mainita niin kauan, kuin Ultimate.fin toimituskunnassa vaikuttaa entisiä liiton juniorivastaavia, toim.huom.] Pelikoneen mukaan lempääläiset eivät ole tehneet uusia lisäyksiä rosteriinsa viimeistä osaturnausta varten. Suurin kysymysmerkki lienee se, onko Amerikan lento ajoissa.

Helsinki Ultimate ei ole edellisinä hallikausina erityisemmin niittänyt menestystä avoimen sarjassa. Tälle kaudelle maassamuuton voittajaseura on kasannut ykkösjoukkueeseen kaikki kovimmat tekijät, sekä paljasjalkaiset että siirtolaiset, mikä on heti tuottanut tulosta. Jotta mikään ei jäisi sattuman varaan, viimeistä osaturnausta varten Stadin Pirkat ovat nostaneet rosteriinsa vielä muutaman kärkinimen kakkosjoukkueestaan.

Koko kauden finaalitapahtuman neljännestä mitalipelipaikasta kilpailevat Vaasa Saints, Turku Terror ja Helsinki Ultimate 2. Eroa sarjakolmoseen LeKiin on kolmesta viiteen sarjapistettä eli finaalipaikan saavuttaminen kelle tahansa kolmikosta vaatisi käytännössä sellaisia yllätyksiä, ettei Ultimate.fin data-analyytikkaosasto kykene niitä auki spekuloimaan näin perjantai-iltana. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että toisin kuin lempääläiset ja helsinkiläiset, vaasalaiset ja turkulaiset ovat lähimenneisyydessä menestyneet nimenomaan hallikaudella. Koronan takia vajaaksi jäänyt kausi 2021-2022 päättyi Terrorin voittaessa jälkimmäisen tourin, mikä nosti turkulaiset koko sarjan kakkosiksi. Saints puolestaan otti kolmannen sijan.

Kävi viimeisellä tourilla miten tahansa, ultimatekansa voi luottaa ainakin SM-pronssiottelun asetelman olevan jännittävä. SM-finaalin suhteen muilla joukkueilla on kaksi päivää aikaa todistaa, että ne voivat voittaa Otson kauden lopussa.

UFO Akatemian kokoonpano 1. tourilla.

Mitä tapahtuu kärjen takana?

SM-sarjan häntäpäässä ovat espoolaisten kakkosjoukkue Otso2 sekä tamperelaisten ykkösjoukkue UFO. Otso1 ja Otso2 ovat joinain kausina olleet paperilla suhteellisen tasavahvoja, mutta tällä kaudelle espoolaisten kakkosjoukkueen roolina on selkeästi ollut toimia tulevaisuuden tähtien kasvattamona. Tamperelaisten tilanne on pikemminkin päinvastainen. Edustusjoukkue UFO on aiemmin totuttu näkemään lähempänä sarjakärkeä, mutta nyt tutuimmat kilpanimet jakaantuvat UFOn ja divarissa pelaavan UFO Akatemian kesken. Tamperelaisjoukkueiden keskinäisistä voimasuhteista ei ole jäänyt jälkiä Pelikoneeseen tältä kaudelta, koska hissijoukkueet ovat vaihtaneet päikseen paikkoja sarjatasojen välillä.

Tamperelaisten jälkeen divarin voitokkain joukkue on ollut oululainen Disquitos. Oululaiset ovat tämän kauden suorituksillaan palanneet tutulle paikalleen koko avoimen sarjan top10:een muutaman kuivemman vuoden jälkeen. Disquitos on rosteriltaan kenties sarjan hämmentävin joukkue. Pelaajalistalla on kaikkea konkareista aloittelijoihin, maajoukkuepelaajista vain divaria pelanneisiin ja kantaoululaisista uusoululaisiin. Vastustajan on vaikea etukäteen arvioida, millainen joukkue on tulossa vastaan. Kaikista erikoisinta on kuitenkin se, että oululaiset vaikuttavat pelaavan sitä paremmin, mitä vähemmän jalkoja – ja raksoja – rosterissa on. Ultimate.fin tutkiva journalisti on saanut tietoonsa, että Disquitos olisi saapumassa myös viimeiselle tourille hyvin tiiviillä kokoonpanolla. Aiempien tourien perusteella ratkaisua voisi aivan hyvin pitää puhtaasti taktisena.

Disquitoksen lisäksi divarin yllättäjänä voidaan nähdä Espoon Rennot Heittelijät, joka on monien jumbofinaaleiden jälkeen löytänyt kilpavaihteen sarjapeleihinsä. Sarjan kokonaistilastoissa ERHe on keskinäisten otteluiden maalieron turvin divarin kolmannella sijalla ennen Helsinki Ultimaten kolmosjoukkuetta, jonka runko koostuu Team Konalan pelaajista.

Pisteen päässä edellisistä on kauden alussa SM-sarjasta divariin pudottautunut Jyväskylä Sleepwalkers. Kaikista sarjan seuroista Sleepwalkers on ehkä eniten kärsinyt työ-, loukkaantumis- ja padelperäisestä pelaajakadosta. Joukkueen edellisten kausien kokoonpanosta on ollut tällä kaudella mukana vain kolme pelaajaa. Jyväskyläläisten onneksi kaikki seuran treenit ovat mixediä, joten naispelaajien rekrytointi on helppoa. Ultimate.fin tietojen mukaan joukkueen mixedaste tulee edelleen kasvamaan viimeiseen osaturnaukseen.

Avoimen sarjan perää pitävät vantaalainen Pollo, pirkanmaalainen The Experience ja Espoon Kopsu. Kaksi edellistä joukkuetta eivät saaneet rosteria kasattua Oulun tourille, mutta tekevät paluun Jyväskylässä pelattavalle kolmannelle tourille. EsKo sen sijaan pelasi kaksi edellistä touria, mutta joutuu jättämään viimeisen välistä.

Sekä Pollo että The Experience ovat joukkueita, joiden ydinpelaajat ovat pelanneet yhdessä jo ennen nykyisen sarjajoukkueen syntymää. Pollo on Pollin eli Polyteknikkojen Liitokiekkoyhdistyksen sekä LoHin eli loputtoman Hien yhteistyöprojekti. The Experiencen manageri puolestaan kuvailee joukkueensa taustaa näin:

The Experience on muodostunut entisen UFOn junnujoukkueen raunioista, kun toiminta UFOssa loppui, mutta pelaajat halusivat jatkaa lajin parissa. Myöhemmin The Experiencen ja Freezebeesin polut kohtasivat ja lopulta The Experience absorboi Freezebeesistä pelaajia Freezebees ry:n kuolinkorinan hetkillä.

Pollo oli ensimmäisen tourin kolmas ja The Experience viimeinen. Nähtäväksi jää, miten pelitauko vaikuttaa joukkueiden tekemiseen tulevalla tourilla – vai vaikuttaako.

EsKon rosteri talven ensimmäisellä tourilla.

Avoimen sarjatilanne ennen viimeistä touria

Joukkueen nimen perässä on tämänhetkisen sarjapisteet.

1 Otso (101+101=202)
2 Helsinki Ultimate 1 (99+98=197)
3 LeKi (97+99=196)
4 Saints (98+95=193)
5 Terror (96+96=192)
6 Helsinki Ultimate 2 (94+97=191)
7 Otso2 (95+94=189)
8 UFO (93+93=186)
9 UFO Akatemia (93+93=186)
10 Disquitos (91+91=182)
11 Espoon Rennot Heittelijät (87+90=177)
12 Helsinki Ultimate 3 (88+89=177)
13 Sleepwalkers (89+87=176)
14 Pollo (90+0)
15 Espoon Kopsu (0*+88)
16 The Experience (86+0)

*Projektijoukkueet eivät saa sarjapisteitä, joten ne sijoittuvat sarjatason viimeisiksi riippumatta osaturnauksen loppusijoituksesta.

**

[EDIT 11.03.2023 8.56: Korjattu The Experiencen alkutaipale.]

**

Teksti: Ultimate.fin tutkiva freelancertoimittaja

Kirjoittaja on nykyinen jyväskyläläinen, joka on edustanut Sleepwalkersin lisäksi myös Disquitoksen, Saintsin, UFOn, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Atleticon, ERHeen, Helsinki Ultimaten ja Terrorin treeneissä. Kirjoittaja haluaa korostaa, ettei pelkästä avoimen sarjasta kirjoittaminen ole kannanotto eri sukupuolten urheilusarjoja kohtaan vaan kyseessä on inhimillinen ajankäytöllinen lapsus. Kirjoittaja arvelee, että hänen joukkueensa arvostaa enemmän päiväaikaisia näyttöjä pelikentällä kuin yöllisiä näyttöjä urheilujournalismissa. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia – lukija saa tulkita, mihin suuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän