WFDF:n sääntöakkreditointi

Suomen virallisissa ultimatesarjoissa sekä WFDF:n turnauksissa pelaaminen edellyttää pelaajilta sääntöosaamisen osoittamista englanninkielisellä sääntöakkreditointitestillä (”WFDF rules accreditation”). Suoritettu sääntöakkreditointi kertoo siitä, että pelaaja on lukenut ultimaten viralliset säännöt ja osaa ratkaista yleisimpiä ongelmatilanteita spirit of the game -henkeä noudattaen. Jokaisella pelaajalla on vastuu osata ja noudattaa sääntöjä. Osaamisen seuranta parantaa itsetuomaroitavan lajin uskottavuutta ja yhdenmukaistaa erilaisista maista ja joukkueista tulevien pelaajien sääntöosaamista.

Standard- ja Advanced-taso

Akkreditoinnissa on kaksi tasoa: Standard, joka keskittyy perussääntöihin, ja Advanced, joka käsittelee sääntöjä syvällisemmin. WFDF:n järjestämissä turnauksissa kaikilla joukkueen pelaajista on oltava voimassaoleva Standard-akkreditointi, ja puolella pelaajista (joista yksi on kapteeni) Advanced-akkreditointi.

Suomen Liitokiekkoliiton SM-Tourille osallistuvien SM-pisteistä kilpailevien joukkueiden pelaajilla tulee olla suoritettuna vähintään seuraavat testit:

Talvikaudella: Kaikilla A ja B -tasoryhmien joukkueiden jokaisella pelaajalla tulee olla
voimassa WFDF:n määräysten mukainen perusakkreditointi (Standard), ja joukkueen
kapteeneilla tulee sarjatasosta riippumatta olla voimassaoleva korkeamman tason akkreditointi (Advanced).

Pelaajaksi katsotaan tässä yhteydessä joukkueen kokoonpanoon merkattu urheilija, joka
pelaa ottelussa ainakin yhden pisteen.

Kesäkaudella: Kaikilla pelaajilla Standard-tason akkreditointi ja lisäksi vähintään kolmella pelaajalla Advanced-tason akkreditointi.

Liitokiekkoliitto suosittaa myös Tourille osallistuvien projektijoukkueiden ja ulkomaisten joukkueiden pelaajia suorittamaan vähintään Standard-tason testin. Akkreditointi on kerrallaan voimassa 18 kuukautta, minkä jälkeen se tulee uusia tekemällä testi uudestaan.

Ohje: Akkreditoinnin suorittaminen

1) Rekisteröidy käyttäjäksi WFDF:n sääntösivuilla https://rules.wfdf.org/signup

Ilman rekisteröitymistä testiä ei voi  suorittaa. Käyttäjätunnukseksi WFDF:n järjestelmään voi valita mitä tahansa, mutta käyttäjätietoihin kannattaa kirjata omaan nimen kohdalle oikea oma nimi. Se toimii paremmin kuin tunnistamaton nimimerkki, sillä sama nimi näkyy testin suorittaneiden listassa ja tulostuu myös saatuun akkreditointitodistukseen. Rekisteröitymisen yhteydessä kysytään myös lupa julkaista tieto omasta akkreditoinnistani WFDF:n listassa. Mikäli tämän sallii, se helpottaa turnausjärjestäjien ja oman seurasi yhteyshenkilön työtä, kun akkreditointeja tarkistetaan. Jos et halua nimeäsi julkiseksi, ota talteen oman akkreditointisi tunnistenumero (”user ID”), tietosi löytyvät tarvittaessa myös sillä.

2) Mene akkreditointisivulle: http://rules.wfdf.org/accreditation ja suorita haluamasi sääntötesti

Testi toivotaan tehtävän yksin, ei ryhmätyönä, mutta siinä saa ja mielellään pitääkin käyttää apuna uusimpia sääntöjä, joista vastauksia voi tarkistaa testin aikana. Testin voi uusia pari kertaa, mutta sen jälkeen tulee kolmen kuukauden karenssi, ennen kuin voi yrittää uudestaan. Läpäisyvaatimuksena on 8 vastausta oikein 10:stä. Testin saa myös jättää kesken ja jatkaa myöhemmin, kunhan vastaa kaikkiin kysymyksiin kuukauden sisällä. WFDF toivoo, että jokainen testin tehnyt pitäisi kysymykset omana tietonaan. Ei siksi, että ne olisivat kovin vaikeita tai ainutlaatuisia, vaan siksi, että testin tarkoituksena on saada jokainen pelaaja miettimään sääntöasioita itse.