Sleepwalkers nappaa kiekon. Kuva: Pavel Budnik

Mixed-SM-sarjan turnausviikonloput ovat 13.-14.11. ja 27.-28.11. Pelipaikkana ensimmäisenä viikonloppuna toimii Rajakylän yläkoulun liikuntasali Oulussa ja toisena viikonloppuna Keljonkankaan yhtenäiskoulu Jyväskylässä. Ilmoittautuminen sarjaan aukeaa 13.10. ja sulkeutuu sunnuntaina 24.10. Nyt onkin jo hyvä aika kartoittaa seuran rivejä mixed-SM-sarjan suhteen!

Ehdotus Mixed-SM-sarjan sarjamääräyksiksi on kommentoitavana maanantaihin 11.10. asti. Tämän jälkeen SLKL hallitus käsittelee saadut kommentit ja vahvistaa uudet sarjamääräykset.

Kommentteja voi jättää sarjamääräysten luonnokseen ”lisää kommentti” -toiminnolla. Linkki tiedostoon: https://bit.ly/3iAF69L.

Jos sarjamääräykset on käyty seurassa yhteisesti läpi ja kommentoija edustaa koko seuraa, on se hyvä tuoda kommenteissa esille.

Kommentoidakseen ei tarvitse kirjautua Google-tilille, mutta halutessaan kommentit voi lähettää myös osoitteeseen elisa.pursiainen(a)liitokiekkoliitto.fi.

Miksi tällainen ehdotus?

Nyt esillä olevien talven 2021-2022 mixedin sarjamääräysten pohjalla on syksyllä 2020 ja keväällä 2021 käydyt talvisarjojen kehittämisen prosessit ja silloin kerätyt kommentit. Muistia voi virkistää selaamalla Ultimate Players in Finland -Facebook-ryhmää tai katsastamalla nämä Ultimate.fin julkaisut:

1) https://ultimate.fi/2020/09/talven-2020-2021-sarjamaaraykset-kommentoitavana-29-9-7-10/

2) https://ultimate.fi/2020/10/https-ultimate-fi-2020-10-ilmoittautuminen-hallikaudelle-auki-naisten-sarjaan-%e2%88%92-avoimen-sarjan-ilmoittautuminen-pysyy-kiinni-toistaiseksi/

3) https://ultimate.fi/2021/03/nyt-on-mahdollisuus-vaikuttaa-talvikauden-rakenteeseen/

Lopputulemana uusiin sarjamääräyksiin on kirjoitettu EUICC2020 sääntöjä mukailevat aikaraja- ja avausheittosäännöt, jotka oli tarkoitus ottaa alunperin käyttöön jo talvikaudella 2020-2021. Huomioitavaa on, että sarjamääräykset eivät ole 100% samat kuin EUF:n kirjaamat säännöt vaan pieniä muokkauksia on tehty nimenomaan seuroilta saatujen kommenttien perusteella.

EUF:n säännöt löytyvät täältä: https://www.ultimatefederation.eu/media/Indoor_Champs/EUF_Indoor_Rules_Appendix_-v7.pdf

Tässä kohtaa esiin nostettakoon kolme eroa ehdolla oleviin sarjamääräyksiin verrattuna:

1) Uusissa sarjamääräyksissä on 2 aikalisää per joukkue per puoliaika (EUF: 1 per puoliaika), koska aiemmissa keskusteluissa osa joukkueista ilmaisi huolensa, ettei lyhennetyillä pisteiden välisillä ehditä käydä taktisia keskusteluita. Tämän seurauksena peliaika on 35 minuuttia (EUF: 30min).

2) Niin ikään seuroilta tulleiden kommenttien perusteella avausheittojen osalta 2m boksin sijaan onnistunut avausheitto täytyy saada osumaan maalialueella kenttään ja brick-piste on vain 2m (EUF: 8m). Toiveena oli mahdollisimman vähän tulkintaa jättävät säännöt, jotka kannustavat kiinniotettavaan heittoon ja heiton kiinniottamiseen vielä enemmän kuin nykyiset säännöt.

3) Avausheittoa ei saa pudottaa. 

Korostettakoon vielä, että näitä uusia sääntöjä kokeillaan, koska aiemmin mielipiteet jakautuivat ja tarvitaan lisää kokemuspohjaa.

Piste- ja avausheittosääntöjen lisäksi huomionarvoisin uudistus on formaatti- ja sarjapistesysteemi, joka on yritetty muotoilla palvelemaan kahden viikonlopun sarjaa. Kahden viikonlopun sarjaan taas päädyttiin kevään 2021 kehitysprosessin myötä.

Tausta-ajatuksena on se, että lähtökohtaisesti mestaruuden voittaakseen täytyy osallistua molempiin otteluviikonloppuihin, mutta mahdollisuus on myös osallistua vain toiseen. Lisäksi tavoitteena on saada joukkueille mahdollisimman paljon mahdollisimman omantasoisia vastustajia. Haasteena on tunnistettu joukkueiden seedaaminen kahden vuoden tauon jälkeen. Pelien määräksi per viikonloppu tavoiteltiin viittä ottelua per joukkue. Sarjan sijoitusottelut (ml. mitaliottelut) tulevat ylimääräisiksi otteluiksi toiseen viikonloppuun, joten varsinainen toinen pelikierros on yritetty saada lyhemmäksi. Lisäksi seedaus toiseen viikonloppuun voidaan osittain tehdä ensimmäisen viikonlopun perusteella, joten lohkojaot ovat toivottavasti tasapainossa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?